Cultura 02/09/2014

FiraTàrrega aporta idees contra el conformisme

L’espectacle inaugural també es podrà veure a Barcelona

Antoni Ribas Tur
4 min

BarcelonaLa 34a edició de FiraTàrrega no és una edició qualsevol: estrena la primera producció pròpia, La ira dels peixos, i la preestrenarà a Barcelona el 10 de setembre al Parc de la Ciutadella dins la Nit Blanca organitzada amb motiu del Tricentari. A Tàrrega es podrà veure el 12 de setembre. Aquest espectacle, del xilè Ignacio Achurra (Santiago de Xile, 1979), reforça el segell polièdric -basat en la formació, la creació, l’exhibició, el mercat i la internacionalització- que Jordi Duran ha imprès a la fira des de que es va fa càrrec de la direcció, el 2010. L’any passat Achurra va dirigir Fantasía de obreros, l’espectacle de la primera promoció del màster de Fira Tàrrega.

Per a un espectacle relacionat amb el 1714 , “volia una persona que vingués d’una perspectiva una mica llunyana”, explica Duran sobre la selecció d’un artista no català per a aquest encàrrec. “No és un espectacle ni pamfletari ni proselitista. Parla del tema català, i també de molts altres temes, del conflicte entre Israel i Palestina, del poble maputxe, de la dictadura xilena... La peça conté el que ha de tenir el bon teatre: metàfora. Encarregar-l’hi a un català hauria sigut massa endogàmic”, subratlla el director. Aquest any Fira Tàrrega inclou 81 espectacles, 26 dels quals són estrenes en el programa oficial. A continuació presentem algunes de les línies de l’edició 2014 de la fira.

Líder de les arts de carrer

Catalunya és una potència del sector, més que un referent

“Hem de canviar el paradigma: hem de començar a dinamitar la manera que hem tingut de classificar les arts dins de calaixos”, diu Duran. El director de FiraTàrrega creu que Catalunya, més que un referent, amb companyies històriques com Comediants, és una potència. “La nova creació, la que marca tendència, es basa en el fet que més enllà de voler-te explicar a través d’una forma d’art com el circ i el teatre, vol posar una idea en escena i se serveix d’una forma d’art o d’una altra. L’escena de carrer ja no es pot explicar a través de grans companyies”, diu Duran. Entre els exemples d’artistes que se salten les etiquetes i que han passat per la fira hi ha Joan Català, que està triomfant arreu. Duran també cita la companyia Insectotròpics i Toni Mira, l’autor de l’espectacle inaugural de l’any passat. “Les peces que més viatgen són les d’art de carrer. Són, per exemple, les que tenen més suport de l’Institut Ramon Llull perquè tenen més demanda”, diu.

Espectacles compromesos

Creadors de totes les disciplines es miren l’actualitat

A Jordi Duran no li agrada l’etiqueta de “teatre polític”. Prefereix parlar de “compromís” i no de “política” a l’hora de parlar d’alguns dels espectacles que es podran veure aquest any a Tàrrega. En qualsevol cas, hi ha molts espectacles d’aquesta edició de la fira que aborden temes sensibles des de les arts escèniques: des de la vellesa fins al desarrelament que produeixen les guerres. Per exemple, a més de La ira dels peixos d’Achurra, Andante, de la companyia Markeliñe, parla dels desplaçats. La companyia Obskené reflexiona sobre l’exili a Mèxic de catalans després de la Guerra Civil amb Gran rifa d’un fabulós viatge a Mèxic. El títol de l’espectacle és literal: sortegen un viatge entre les persones que els portin l’objecte que s’endurien a l’estranger per sentir-se a casa. Els polonesos Teatr KTO porten al carrer la crítica descarnada de la novel·la de José Saramago Assaig sobre la ceguesa. ILaminimal analitzen la Transició a La supervivencia de las luciérnagas.

Els focus internacionals

Aliances estratègiques i creatives arreu del món

“Veiem una part del món amb la qual volem treballar i amb la qual no tenim vincles, i intentem col·laborar en aquests contextos amb coproduccions i la programació de seminaris i col·loquis”, explica Duran sobre la projecció internacional i les tasques d’internacionalització que fa la fira. L’objectiu és importar “maneres de fer”. Aquest any els països convidats són Eslovàquia, Polònia, la República Txeca i Hongria. A més, diverses organitzacions coreanes i japoneses visitaran la fira.

Els reptes de futur

Escoltar el sector i cuidar les noves companyies

Jordi Duran ha renovat en el càrrec i dirigirà FiraTàrrega fins al 2018. “Intentarem servir al màxim i tan bé com sigui possible el sector; no hem d’oblidar que som un servei públic”, diu el director. Els reptes de futur passen per la segona edició del màster de creació en arts de carrer i anar més enllà. “En el programa de suport a la creació hem llançat al mercat companyies que hem de continuar cuidant -recorda Duran-. Tenim l’oportunitat de treballar a llarg termini amb artistes amb els quals no hauríem pogut fer-ho i hem de continuar lluitant per redescobrir cada any la nostra ciutat en totes les seves possibilitats i també per la internacionalització. Hem de buscar l’equilibri entre el que hem fet i el que hem de fer”. A més, Duran assegura que a partir del 2015 hi haurà novetats concretes en termes de formació que encara estan elaborant.

stats