MERCAT DE MÚSICA VIVA DE VIC
Cultura 21/09/2014

Joana Serrat i Manel munten una festa major de folk i pop

Creix un 23% la participació professional al Mercat de Vic

Xavier Cervantes
3 min

VicEl nom fa la cosa, i el Mercat de Música Viva de Vic és justament això, un punt de trobada entre professionals i un aparador per mostrar i veure propostes musicals. I aquest any l’assistència de professionals s’ha incrementat un 23%. Però com diu el seu director artístic, Marc Lloret, el mercat també ha de “tornar a Vic una part del que la ciutat li dóna”. Aquest retorn són, per exemple, els concerts gratuïts a la plaça Major, on divendres a la nit 15.000 persones van veure Els Pets enfilant el tram final de la gira de L’àrea petita.

Ahir va obrir la plaça Joana Serrat, valenta i adaptant-se al medi. Davant del característic ambient de festa major, la cantautora vigatana va deixar de banda el recolliment per oferir un concert gran, amb una banda de set músics amb qui va eixamplar l’horitzó del seu folk, sobretot amb profunds arranjaments de pedal steel. La gentada va créixer encara més amb Manel, que feien el penúltim concert de la gira que acaba dimarts a Barcleona. Van sortir a escena amb Al mar, ràpidament aplaudida per un públic heterogeni, familiar, i amb moltes criatures a collibè en les primeres files. Era nit de festa major.

En els escenaris especialitzats en la presentació de novetats, divendres a la nit hi va haver varietat. Raimundo Amador va omplir el teatre L’Atlàntida de públic que volia escoltar La leyenda del gitano eléctrico, un espectacle d’autohomenatge. En una de les carpes, i amb totes les cadires ocupades, Marc Parrot va escenificar una nova recerca de futur, aquesta vegada a partir de les cançons del disc Sortir per la finestra, un treball fidel al seu passat però amb força novetats, com ara moments rítmics foscos, gairebé postpunk, gràcies a l’aportació del baixista Marc Prat. Bé de veu, Parrot va defensar cançons com Màgia, Primera cita i Rosa d’octubre sense cap additiu escènic, en un clar exercici de confiança en les composicions. La resposta del públic demanant un bis que no va arribar va validar la decisió del músic barceloní.

Nico Roig i l’elogi de la llibertat

El més sorprenent de la nit va passar a l’auditori de L’Atlàntida, un escenari del concert d’Os Meus Shorts, el projecte experimental del guitarrista Nico Roig amb la complicitat de la bateria d’Oriol Roca, els clarinets de Carola Ortiz i l’arsenal electrònic de Xavi Lloses. És a dir, quatre prodigis musicals sense por de res i amb ganes de divertir-se. Efectivament és experimental en les formes, però en cap cas autocomplaent. Hi ha un discurs arrelat en el free jazz i la improvisació, amb els músics col·locats en semicercle per mantenir contacte visual. A vegades semblaven els Naked City de John Zorn, però amb un líder guitarrista en comptes de saxofonista, i amb més sentit de l’humor. I sempre amb el ritme d’un immens Oriol Roca com a pal de paller d’un experiment lliure i sobretot molt entretingut.

El cantautor madrileny Marwan fa servir la paraula per entretenir entre cançó i cançó. Ho va fer a la carpa vermella, on va presentar el disc Apuntes sobre mi paso por el invierno, material confessional -i alguna “balada per tallar-se les venes”, segons les seves paraules- que va combinar amb peces antigues com Canción a mi padre, en què explica la història del seu pare, nascut en un camp de refugiats palestí l’any 1950. Divendres les carpes es va tancar amb l’estimulant electrotropicalisme del trio barceloní Cheetah Brava, força animat tot i tocar davant una desena d’espectadors.

“Un aparador necessari i ineludible”

Els directors artístics del Mercat de Música Viva de Vic, Marc Lloret i Oriol Roca, valoren positivament l’increment de l’assistència de professionals, que ha passat de 725 el 2013 a 867. Per Lloret, això evidencia que “la professió aposta pel mercat com un aparador necessari i ineludible, un punt de trobada entre professionals que avança la nova temporada”. També és significatiu l’augment d’un 22% dels acreditats internacionals, vinguts sobretot de França, Bèlgica, Alemanya, el Brasil, Mèxic i els Estats Units. Durant els tres dies de mercat s’han concertat 1.400 speed meetings entre professionals, una xifra similar a la del 2013. També és similar al de l’any passat el nombre d’espectadors dels concerts que s’han celebrat a Vic des de dijous: al voltant de 100.000.

stats