CINEMA
Cultura 15/09/2011

'Pa negre' és una de les tres precandidates per anar als Oscars

L'Acadèmia espanyola va fer públic ahir els tres films candidats a representar-la en els Oscars: La voz dormida , de Benito Zambrano; La piel que habito , de Pedro Almodóvar; i Pa negre , d'Agustí Villaronga.

Xavi Serra
2 min
'Pa negre' és una de les tres precandidates per anar als Oscars

Barcelona.Quan ja semblava que la riuada de guardons de Pa negre s'havia eixugat, la pel·lícula més premiada de la història del cinema català aspira a conquerir una nova fita, a marcar un nou rècord: representar l'Acadèmia del Cine Espanyol als Oscars en la categoria de millor producció de parla no anglesa. En cas de guanyar els seus rivals, Pa negre no seria la primera pel·lícula catalana a obtenir una nominació als Oscars: abans ja ho havien aconseguit el barceloní Rovira i Beleta amb Los Tarantos (1962) i Amor Brujo (1967) i Carles Bosch i Josep Maria Domènech amb el documental Balseros (2002). Però sí que seria la primera vegada que una pel·lícula en versió original catalana competiria als premis per excel·lència del firmament cinematogràfic.

Però no ho tindrà fàcil. Haurà de competir amb La piel que habito , de Pedro Almodóvar i La voz dormida , de Benito Zambrano, també incloses en la preselecció de l'Acadèmia. A primer cop d'ull, el film d'Almodóvar és el gran rival a batre. El prestigi internacional del manxec és enorme i cal no oblidar que és l'únic director espanyol que ha guanyat dos Oscars: el de millor pel·lícula de parla no anglesa per Todo sobre mi madre (1999) i el de millor guió original per Hable con ella (2002). Tanmateix, l'eterna disputa entre Almodóvar i els acadèmics pot jugar en contra de La piel que habito : no seria la primera vegada que l'Acadèmia ignora el director de Volver i escull un altre títol que, a priori, no sembla tan favorit.

Els rivals

Almodóvar s'ha curat en salut i ha celebrat l'anunci de l'Acadèmia amb un conciliador comunicat en què saluda la resta de candidats ("em sento en molt bona companyia"), tot i deixar caure que el seu film és "a curt termini el més afavorit" perquè actualment està en cartell i a l'octubre s'estrena als Estats Units.

Isona Passola i Agustí Villaronga, productora i realitzador de Pa negre , han coincidit a rebre la notícia amb tranquil·litat, lluny del trasbals que els va suposar la pluja de nominacions de l'última edició dels premis Goya. "Hi confiàvem", diu Passola. "A més, és coherent que l'Acadèmia espanyola confiï en nosaltres després d'haver premiat la pel·lícula". Passola es desmarca dels pronòstics i considera que el rival més fort de Pa negre serà La voz dormida , el drama de Benito Zambrano, ambientat en la Guerra Civil, que s'estrenarà d'aquí pocs dies al Festival de Cine de Sant Sebastià. "Almodóvar ja ha anat moltes vegades als Oscars -considera Passola- i La piel que habito no és pas una de les seves millors pel·lícules". Villaronga no opina el mateix. Al mallorquí li ha agradat força la nova pel·lícula d'Almodóvar: "És molt valenta, està feta d'esquenes al públic i té coses amb les quals connecto molt". "És un cineasta que admiro i respecto", confessa Villaronga, al qual la seva amiga Marisa Paredes, actriu de La piel que habito , ja li havia pronosticat que competirien.

stats