LITERATURA
Cultura 21/05/2013

Salvador Espriu en versió butxaca

El Grup 62 recupera en dos volums l'obra poètica i narrativa de l'autor amb voluntat exhaustiva

S.m.
2 min

Barcelona."Salvador Espriu i Josep Pla són els dos únics autors catalans que en vida es posen a escriure la seva obra completa. Espriu dedica molts anys de la seva vida a reescriure i un esforç enorme a fer del conjunt de la seva obra un tot orgànic", explica l'editor del Grup 62, Jordi Cornudella. L'editorial acaba de publicar, per primera vegada, tota la poesia i narrativa de Salvador Espriu en edició de butxaca. L'obra, dividida en dos volums -un dedicat a la poesia i l'altre a la narrativa- té una voluntat exhaustiva.

La poesia arrenca amb Les cançons d'Ariadna i Cementiri de Sirena i acaba amb Formes i paraules, Per a la bona gent i Fragments. Versots. Intencions. Matisos . Es combinen els versos més polítics escrits després de la guerra amb els més autobiogràfics. Alguns són molt poc coneguts. "Hi ha poemes que Espriu va escriure amb voluntat de publicar però que mai van arribar a publicar-se i d'altres que es van publicar de manera pòstuma i contravenint la voluntat d'Espriu", explica Olívia Gassol, que ha editat el volum dedicat a la poesia. Entre els poemes menys coneguts hi ha les Dècimes satírique s que Espriu i Joan Oliver van intercanviar el 1952 arran d'un muntatge privat i frustrat de Primera història d'Esther .

El volum dedicat a la prosa està ordenat cronològicament. No conté cap obra inèdita, però sí alguns textos força desconeguts i autobiogràfics, com La pluja . "És un text que respecta l'última voluntat de l'autor, net d'errades", diu Gabirella Gavagnin, que ha editat l'obra amb Víctor Martínez-Gil. El volum comença amb la seva primera narració en català, El doctor Rip (1931), continua amb Laia (1932) i Aspectes (1934) i acaba amb Les roques i el mar, el blau (1981) i Les ombres , que l'autor no va poder completar. "Des de la primera prosa fins a l'última emergeix la tensió, la recerca d'un món unitari i unes formes narratives sempre diferents, perquè Espriu tenia la necessitat de renovar-se ell mateix. Cada text és una nova experiència narrativa", diu Gavagnin.

Un text net i sense comentaris

Reunir tota l'obra d'Espriu, autor, d'una obra robusta i tot un símbol de la represa cultural, no ha estat fàcil. De fet, els dos volums, que es venen un preu de 16,50 euros (13,90 en versió digital; 33 euros la caixa que aplega els dos llibres), s'alimenten d'una altra obra. El Grup 62, amb la col·laboració del Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu d'Arenys de Mar, treballa des de fa 20 anys en l'edició crítica de l'obra completa d'Espriu. L'edició crítica, però, té una vocació més acadèmica i conté nombrosos comentaris i anàlisis. La versió de butxaca, en canvi, adreçada a tot tipus de lectors, no porta notes: només el text net i depurat de totes les obres.

"És una edició de batalla que pretén apropar Espriu al màxim possible de lectors. No és una edició per a col·leccionistes", assegura Cornudella. "Espriu és un autor imprescindible, que no vol dir incontrovertible. Espero que els lectors adversos també l'adquireixin", afegeix l'editor. El departament de Cultura de la Generalitat, en paral·lel, ha distribuït a les llibreries i biblioteques 250 perfils d'Espriu a partir d'un dibuix de Pla-Narbona del 1967, amb el lema Aquí hi ha llibres meus .

stats