FINANCES
Economia 23/10/2014

El BCE aprovarà la banca espanyola

Els indicis apunten al suspens d’onze entitats a Europa; a l’Estat només Liberbank tindria problemes

Albert Martín Vidal
3 min
Ana Patricia Botín, presidenta del Banco Santander, primera entitat financera espanyola, va criticar ahir les males pràctiques dels bancs abans de la crisi.

BarcelonaEl traumàtic procés de reestructuració que ha viscut la banca espanyola en els últims anys no ha estat en va. Actualment queden només 12 de les 45 entitats de crèdit que hi havia l’any 2009 i pel camí s’han quedat les caixes d’estalvis -només han sobreviscut dues petites entitats, Ontinyent i Pollença- i unes ajudes públiques fixades en més de 100.000 milions d’euros. El consol per al sistema financer espanyol és que els tests d’estrès que es coneixeran aquest diumenge no donen ni un sol suspens a les entitats espanyoles. Aquestes són les previsions del sector, que apunten que hi ha una sèrie de suspensos que no es donen a l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Diferents entitats consultades per l’ARA coincideixen en aquest diagnòstic. Tot i que el Banc Central Europeu (BCE) va insistir ahir que les proves de solvència a 128 bancs encara no estan acabades i que no s’han comunicat els resultats, el sector financer espanyol comparteix la impressió que no rebrà cap suspens en els tests. Segons va publicar l’agència Efe, aquest bon escenari no es reprodueix a tots els països europeus: un mínim d’onze entitats podrien suspendre la prova d’esforç del BCE.

El suspens es produeix quan una entitat és incapaç de mantenir un capital bàsic del 5,5% sobre el total dels diners prestats. Aquest capital bàsic el formen els fons de què una entitat pot disposar lliurement quan no pot accedir a cap altre font de finançament.

Els onze assenyalats

Segons va publicar ahir l’agència Efe, entre els suspensos hi haurà tres de les quatre entitats gregues, tres d’italianes, dues d’austríaques, una de Xipre, una de Portugal i, probablement, una de Bèlgica. Aquestes previsions assenyalen entre les entitats que suspendran els grecs Piraeus Bank, Eurobank Ergasias o Alpha Bank; i els transalpins serien Monte dei Paschi, el Banco Popolare i el Banco Popolare di Milano, un fet que confirma la debilitat de les economies grega i italiana, totes dues en recessió tècnica.

Pel que fa a Xipre, suspendria un banc; a Portugal ho faria el BCP Millenium, entitat participada en un 5,5% pel Banc Sabadell, i a Bèlgica suspendria Dexia. L’agència Efe també es refereix als problemes de l’entitat austríaca Erste Bank, participada per CaixaBank en un 9,1%, i a un segon banc del mateix país. No obstant, un portaveu de l’entitat va afirmar que no tenen cap indici que hagin de suspendre els tests i el governador del banc central d’aquest país va assegurar que Erste passarà les proves del BCE.

La bona salut de la banca espanyola també la ratificava el banc d’inversió N+1, que assegurava que no s’esperen suspensos entre els bancs espanyols. En la seva anàlisi, l’entitat diu que “l’excepció podria ser Liberbank”. Segons explica, podria tenir problemes a finals del 2013 (moment al qual es refereixen les proves del BCE), però el mateix informe recorda que l’entitat ha fet operacions per millorar el seu capital bàsic aquest any. Les tres entitats espanyoles que han reforçat més els seus nivells de capitalització durant l’any han sigut el Banco Popular, el mateix Liberbank i el català Sabadell.

Ana Botín fa autocrítica

La jornada d’ahir va comptar, a més, amb una aparició pública de la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, que ho va aprofitar per llançar un missatge a les entitats financeres per no haver contribuït al progrés en el passat. “Massa banquers van perdre de vista aquest objectiu en els anys anteriors a la crisi”, va fer. La seva conclusió va ser clara: “Com a sector, vam perdre part de la confiança que la societat havia dipositat en nosaltres”.

Segons va dir Botín, gestionar els bancs “amb negligència” destrueix la confiança de la societat, i va recordar que els bancs hi són “per contribuir al progrés de les persones i de les empreses”.

stats