LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 21/10/2014

Berlín i París fan una promesa genèrica a favor de la inversió

Els dos països presentaran un document conjunt l’1 de desembre

Isaac Lluch
3 min

MunicAlemanya i França estan d’acord que cal incentivar més inversions per afrontar la feble conjuntura econòmica a Europa i ahir van anunciar que estan treballant en propostes comunes sobre possibles inversions en els dos països. Així ho van pactar en una reunió a Berlín els ministres alemanys de Finances, Wolfgang Schäuble, i d’Economia, Sigmar Gabriel, i els seus homòlegs francesos, Michel Sapin i Emmanuel Macron, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La relació entre Berlín i París s’ha tibat molt en les últimes setmanes, des que s’ha incrementat la por que Europa torni a caure en la recessió, així que, d’una banda, la trobada ministerial és positiva, perquè serveix per acostar postures, o més aviat llimar aspreses: en el futur tots dos països es comprometen a no donar-se lliçons sinó a lluitar activament per superar la crisi econòmica, segons van explicar els quatre ministres.

“Estem determinats a fer-ho conjuntament tot per reforçar les inversions en els nostres països”, va destacar Schäuble. Això inclou inversions públiques, però sobretot privades, mal que pesi -això sí- a França. “La feina conjunta entre Alemanya i França és d’interès general per a Europa”, va generalitzar el ministre germànic de Finances, mentre que Macron remarcava la importància de fer inversions per esperonar una economia europea “anèmica”.

Quines inversions? Amb quin criteri? Aquesta és la qüestió que negativament encara queda sense resoldre després de la cimera d’ahir. Fins ara les interpretacions de com s’ha de sortir de la crisi europea són ben diferents a París i Berlín. Expressat de manera planera, els alemanys volen que els francesos estalviïn més, i els francesos que els alemanys estalviïn menys i en canvi gastin més en inversions. Sobre aquests diversos parers no hi va haver gaires canvis. “No hi ha hagut cap pacte. Cadascú ha d’assumir la seva responsabilitat”, va indicar Sapin. L’1 de desembre, en el marc d’una reunió econòmica entre França i Alemanya, es coneixeran detalls més concrets de les propostes d’inversions que van ser anunciades ahir.

Els quatre ministres van evitar donar indicacions precises de quin país havia d’invertir què i quants diners. En vigílies de la cita berlinesa d’ahir, amb tot, Macron es va atrevir a reclamar des de les pàgines del F rankfurter Allgemeine Zeitung que Alemanya havia d’invertir la mateixa quantitat que s’exigeix estalviar a França. “50.000 milions d’euros d’estalvi a França i 50.000 milions d’euros en inversions addicionals a Alemanya. Això seria un bon equilibri”, va declarar el titular francès d’Economia.

Després de la reunió ministerial, però, Macron va matisar: “Jo no he exigit ni instat a res”. Tot i així, va afegir: “Alemanya té més capacitat que nosaltres en l’apartat d’inversions”.

El seu homòleg alemany, Sigmar Gabriel, es va mostrar obert al fet que el seu país destini més diners a inversions, però va deixar clar que això no ha de fer perillar el gran objectiu de Berlín d’aconseguir uns pressupostos equilibrats i no crear deute nou per primer cop en dècades. “Cada país ha de reflexionar sobre la seva situació i ens hem de deixar de donar consells els uns als altres”, va apuntar Gabriel. Encara queda molt per aclarir. A Berlín i a París.

El Bundesbank adverteix que l’economia alemanya no creix

El banc central alemany, el Bundesbank, va advertir ahir que l’economia germànica amb prou feines avança i preveu que durant el segon semestre d’aquest any tan sols es mantingui. Així ho explica l’organisme al seu butlletí d’octubre. La indústria ha estat la principal responsable de la frenada de l’economia entre el juliol i el setembre. La producció econòmica total es va estancar en el tercer trimestre o, com a molt, va pujar una mica. L’informe se suma a les revisions a la baixa que el govern alemany i els principals organismes han fet per a la primera potència europea.

stats