Economia 17/06/2014

Fainé, Homer i els socialistes

El president de La Caixa es felicita per la sortida de la crisi en un acte marcat per la convulsió al PSC

Albert M. Vidal
3 min

BarcelonaEn plena convulsió informativa i en moments en què l’actualitat s’entesta a vaticinar un canvi d’era dia rere dia, una compareixença pública d’Isidre Fainé té un ressò que ni ell mateix pot controlar. El president de La Caixa va ser ahir a la seu de RBA per donar la benvinguda a la col·lecció Biblioteca d’Empresaris, que l’editorial i la Societat d’Estudis Econòmics estrenen amb una biografia de Pere Duran Farell, expresident de Gas Natural. L’acte, però, no va ser una benvinguda literària de les habituals. Hi va ajudar l’audiència. Una quinzena de personalitats vinculades al PSC van ser a l’acte, una representació molt superior a la d’altres partits, com CiU.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fainé va glossar la figura de Duran Farell a l’inici de l’acte, però aviat, per les preguntes d’Helena Garcia Melero, va anar desplaçant el seu discurs cap a temes que no podien ser més oportuns en plena erupció socialista. Mentre desenes d’ulls se centraven en Miquel Iceta, present a l’acte i candidat a posar-se al capdavant del partit, el financer citava Homer i enumerava els dots del bon líder: la justícia i el bon criteri d’Agamèmnon, la saviesa i el do de consell de Nèstor, la sagacitat i la prudència d’Ulisses, el valor i l’acció d’Aquil·les.

“El passat va ser molt pitjor”

Potser no era el dia de citar el sagnant poema èpic de l’assalt a Troia. Entre els assistents hi havia socialistes que ja no exerceixen com a tals -Ferran Mascarell, Jordi William Carnes i Albert Batlle-, recents campions socialistes -l’expresident José Montilla i l’exministre Celestino Corbacho-, crítics amb pedigrí -Antoni Castells- i peons de futur que encara batallen -Maurici Lucena, Laia Bonet i Rocío Martínez-Sampere-. Tots ells van haver d’escoltar la sentència de Fainé sobre el món actual: “Ens diuen que els temps passats eren millors, però és mentida: el passat va ser molt pitjor que el present”.

En efecte, Fainé va assegurar que l’economia ja remunta i va fer una amonestació: “No som conscients del que ha estat aquesta crisi. Ningú s’esperava que el món s’ensorrés com s’ha ensorrat”. I a continuació va celebrar que “ningú ha perdut els seus estalvis”. De fet, Fainé va referir-se explícitament a les preferents per precisar que “la majoria ho han salvat tot”. A pocs metres l’escoltava l’expresident de Caixa Catalunya, Narcís Serra.

El president de La Caixa va tenir temps de referir-se al procés sobiranista, que va definir com “una gran negociació per arribar a un acord que sigui bo per a Catalunya i que no trenqui coses substancials, com ser a Europa”. També va llançar elogis a Felip de Borbó: “Està molt preparat i confio que sigui una ajuda més en tot això [l’acord entre Catalunya i l’Estat]”. Menys sort van tenir els mateixos néts de Fainé. Els va posar com a exemple de la perduda “cultura de l’esforç” i va explicar que “diuen que estudien els diumenges” quan en realitat estan “amb la maquineta o el Twitter”.

En un acte en què també hi havia l’expresident Jordi Pujol, la primera fila va tenir una única baixa: Carles Vilarrubí, vicepresident del Barça, que vivia ahir una nova crisi institucional. El directiu es va estalviar així sentir la befa de Fainé cap al “brasiler aquell tan barat”, en referència a Neymar, unes paraules que sí que va sentir l’expresident Josep Lluís Núñez.

Fainé es va presentar com un venedor de llibres (“Proveu-ho, veureu que és molt difícil”) i va predicar amb l’exemple recomanant a l’audiència invertir en accions d’Abertis. Se l’escoltava José Montilla, que al final de l’acte feia una confessió a cau d’orella sobre la crisi institucional: “Abans en 100 anys no passava res. I ara mira com estem”.

stats