FINANCES
Economia 04/07/2014

Generalitat i sindicats empenyen CaixaBank a adquirir CatalunyaCaixa

Els treballadors creuen que l'entitat presidida per Isidre Fainé absorbiria fàcilment els empleats de les oficines que tanquin

Albert Martín Vidal
3 min

BarcelonaEl gran tauler d’escacs en què s’ha convertit la compra de CatalunyaCaixa segueix vivint moviments importants. Tot i que recentment ha aparegut la francesa Société Générale com a candidata a comprar la tercera entitat catalana, des d’un inici s’ha donat el Banco Santander com a principal favorit a comprar-la per l’oportunitat geogràfica i de negoci que li suposa. En canvi, els arguments a favor de La Caixa eren més aviats defensius: tancar el pas als grans bancs espanyols a Catalunya, el seu mercat base. Els analistes, però, advertien que l’adquisició per part de l’entitat que presideix Isidre Fainé tenia dos problemes clars: l’alta duplicitat d’oficines -superior al 90%, i que obriria la porta a acomiadaments massius- i un perfil de clients massa similar al que ja té CaixaBank.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però dos factors externs s’han aliat per empènyer el gegant català a comprar la que va ser la seva històrica competència. El govern que presideix Artur Mas és un d’aquests factors. Segons ha pogut confirmar l’ARA, l’executiu català ha expressat a Fainé el seu interès que CatalunyaCaixa, tercera entitat catalana, amb una quota de mercat del 12% i més de 6.000 treballadors, mantingui la seva catalanitat. Fonts del Govern expliquen que no es pot parlar de pressions, però que sí que s’ha fet “la recomanació de mirar amb bons ulls” l’antiga caixa, fundada l’any 1926. I aquestes mateixes fonts no oculten que la seva petició a CaixaBank va tenir bona entrada: “Estaven receptius”. De fet, així ho confirma la frase que un directiu del banc català va dir la setmana passada a un directiu de CatalunyaCaixa: “Estem treballant molt per comprar-vos: ens anirà molt bé, i a vosaltres també”.

Un segon factor empeny l’optimisme dels últims dies respecte al fet que aquesta compra es pugui portar a terme: són els sindicats dels treballadors. Lluny de la versió segons la qual l’alta redundància d’oficines portaria a un ERO de grans dimensions, els sindicats prefereixen que sigui CaixaBank qui compri CatalunyaCaixa. “El Santander té una línia duríssima pel que fa a relacions laborals”, explica Jordi Campins, president del Sindicat d’Estalvi de Catalunya, majoritari en l’entitat ara a la venda. “És una opció que fa por i que no vol ningú”. I això malgrat que els sindicats tenen la percepció majoritària que el Santander no fusionaria CatalunyaCaixa, sinó que apostaria per mantenir-ne la marca independent com va fer en el seu dia amb Banesto per aprofitar la catalanitat del seu nom.

Però els treballadors no tenen cap garantia que la marca no desaparegui i prefereixen l’opció de CaixaBank perquè la troben menys dura. “La prioritat és sempre evitar acomiadaments i, en la mesura del possible, evitar també canvis de rol dels treballadors”, afegeix. Això últim és el que tenen assumit que es perdria en cas d’adquisició per part de la primera entitat catalana. Però els llocs de feina, segons els seus càlculs, estan més garantits del que es podria pensar.

Vacants ‘automàtiques’

Segons els treballadors, CaixaBank ha mantingut en els últims temps una política laboral de minimitzar personal, no cobrint vacants i congelant prejubilacions. Això ha fet que actualment a les seves oficines catalanes hi hagi una certa saturació de feina i moltes possibilitats d’incloure-hi nous treballadors.

A més, i sempre segons els sindicats, CaixaBank té actualment prop de 1.800 treballadors que complirien tots els requisits per prejubilar-se si s’obrís un procés en aquest sentit. A aquests se n’hi poden afegir uns 700 més que treballen a Catalunya però vénen d’altres punts de l’Estat i que no tindrien cap problema a tornar als seus lloc d’origen. Per acabar, s’especula amb prop de 700 places que han quedat vacants en els últims mesos i que no s’han cobert. Aquestes 3.200 places hipotètiques ajudarien a absorbir els treballadors de CatalunyaCaixa que es vegin afectats per l’inevitable tancament d’oficines.

Una altra de les pors que -sobre el paper- comportava una hipotètica compra per part de CaixaBank passava per l’incert futur dels serveis centrals de CatalunyaCaixa. Però des de La Caixa no hi veuen un inconvenient i estan convençuts que el “perfil polivalent” dels treballadors de la central permetrà col·locar-los a la xarxa d’oficines.

L’entitat que presideix Isidre Fainé està sumida en dos processos de compra (també s’ha interessat per Barclays, vegeu l’article adjunt), però CatalunyaCaixa sembla que és, de nou, la seva gran prioritat. De fet, al sector es diu que ningú no ha mostrat tant d’interès a consultar les entranyes de l’entitat nacionalitzada. També s’explica que CaixaBank té fins a 400 persones analitzant aquesta informació de cara a preparar una oferta guanyadora.

Com va avançar aquest diari dimecres, en la cursa per comprar CatalunyaCaixa ja no hi ha només Banco Santander i en menor mesura BBVA, sinó que també s’hi ha incorporat el tercer banc francès, Société Générale, que també vol entrar a la banca minorista catalana. La pugna està oberta.

stats