FUNCIÓ PÚBLICA
Economia 14/02/2013

El Govern vol retallar de nou una paga extra als funcionaris

Ni sindicats ni ERC havien estat consultats i rebutgen les mesures

Elena Freixa / Roger Tugas
3 min
TORNEN LES PROTESTES  Els empleats públics es concentraran avui davant de Governació durant la reunió amb la taula de la funció pública.

Barcelona.Pocs empleats públics a Catalunya comptaven cobrar les dues pagues extres aquest 2013, després que l'any passat els executius català i espanyol els en suprimissin una cadascun, però avui es faran oficials els plans del Govern de reeditar les retallades del 2012 en els pròxims pressupostos. Els 4.000 milions d'euros més d'ajustos que incorporaran els comptes no permeten alegries i, segons fonts del departament de Governació, avui s'informarà els sindicats de la intenció de reeditar les mateixes tisorades en la funció pública de l'any passat, cosa que inclou la supressió d'una paga extra. I això comptant que l'Estat relaxi el límit de dèficit del 2013 del 0,7% a l'1,5%. Aquest cop, però, el Govern haurà de pactar les mesures amb ERC, que rebutja les que es van aprovar el 2012 i exigirà modular-les per fer-les més progressives.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tanmateix, l'executiu vol que el punt de partida de la negociació siguin els últims pressupostos, que van permetre estalviar uns 743 milions. A més de la supressió de la paga extra, això implicaria mantenir la suspensió del fons d'acció social, de les ajudes de menjador i de l'aportació al pla de pensions, allargar un any la reducció dels dies de lliure disposició o mantenir una quota reduïda de cobertura de les vacants. Per tant, si aquesta última mesura segueix amb el ritme dels últims anys, com afirmen des del departament, això implicarà deixar de cobrir 3.000 places de funcionaris que quedin vacants per baixes i jubilacions i deixar de contractar 10.000 interins que temporalment haurien treballat per a l'administració, per exemple, en substitucions d'estiu.

Iniciativa unilateral de l'executiu

Els sindicats van rebre ahir l'anunci de la nova retallada de sous a través dels mitjans de comunicació i, quan ho van saber, van acusar el Govern de trencar la "bona fe negociadora" donant per fet les retallades sense que ni tan sols s'hagi reunit la taula de la funció pública, convocada per a aquest matí. Tanmateix, els agents socials reconeixien que en "converses informals" el Govern ja els havia avançat que les mesures podien ser "similars" a les que van aplicar-se als treballadors públics l'any passat. El portaveu de la UGT, Xavier Casas, va assegurar que l'únic document amb què compten els agents socials és l'ordre del dia, en què al punt 3 es fa constar que es tractaran "mesures de reducció de la despesa de personal", un epígraf que amaga "nous sacrificis inacceptables" quan hi ha treballadors públics catalans en situació precària i amb sous mileuristes.

"Esperem que les informacions que circulen no siguin correctes perquè els serveis públics ja estan al límit, a menys que el que persegueixin sigui desmantellar-los", va advertir el portaveu de CCOO, Xesús B. González. Va afegir que aprimant el sistema públic, la Generalitat "renuncia a tenir una autèntica estructura d'estat".

La trobada d'avui serà amb la nova secretària general d'Administració Pública, Meritxell Massó, que substitueix Pilar Pifarré. Els sindicats van assegurar que, més enllà del canvi d'interlocutor, Governació no comença amb bon peu la negociació, "sense aportar ni un sol paper previ a la trobada", va dir Casas. A més, Catalunya tornaria a ser la primera comunitat autònoma a plantejar la supressió d'una paga extra als treballadors públics. Està prevista una concentració de delegats de la Generalitat a les portes del departament mentre duri la reunió.

Els anys anteriors, Governació va tirar endavant les tisorades sense haver arribat a un acord amb els sindicats, però per als pressupostos del 2013 ara ha canviat de soci i aquest haurà d'avalar unes mesures que el 2012 ja va criticar durament. Fonts d'ERC lamentaven ahir que, igual que els agents socials, ells no havien estat informats de les intencions del Govern, tot i que ja estaven en plena negociació dels comptes. "ERC no ho avala ni ho vota", va deixar clar un dirigent republicà a l'ARA, que també va confessar que les formes a l'hora de fer l'anunci no ajudaven gaire en les negociacions.

ERC vol una tisorada progressiva

En aquest sentit, la intenció d'ERC és modificar les mesures preses el 2012. Malgrat que són conscients de les dificultats dels pròxims pressupostos i de la necessitat de fer ajustos durs, el principal soci de l'executiu vol deixar la seva empremta en els comptes. "Buscarem alternatives i, si no n'ha, treballarem perquè la retallada sigui tan equitativa i progressiva com sigui possible", avancen. No concreten, però, quina serà la seva alternativa -entre altres motius perquè encara no havien abordat aquesta fase de la negociació-, però veuen amb bons ulls, per exemple, la fórmula del tripartit del 2010. El PSC, ERC i ICV van pactar llavors que la tisorada fos progressiva: superior en els salaris elevats i menor en els més baixos.

Els republicans, però, estan molestos amb la gestió unilateral de la funció pública que fa el Govern, després que dimarts també sabessin pels mitjans que Infraestructura.cat -l'antiga Gisa- havia presentat un ERO per acomiadar la meitat de la plantilla, unes cent persones. La negociació amb sindicats i ERC, per tant, serà complicada. I ho serà més si el límit de dèficit no canvia i cal incrementar la tisorada.

stats