Economia 22/09/2014

De Guindos admet que Espanya es contagiarà de la debilitat europea

Els Estats Units exigeixen a Europa que “faci més” per corregir la davallada

Laura Millan
3 min
De Guindos avisa que, per lluitar contra el frau, no només cal compartir informació entre països sinó que les dades tinguin la “qualitat i exactitud adequades”.

CairnsLa desacceleració de l’economia de l’eurozona molt probablement acabarà afectant la lleu recuperació que havia començat a experimentar l’economia espanyola. Ahir el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, no va tenir més remei que admetre-ho: “El que passa a la Unió Europea ens afecta”. En la seva opinió, però, “té un impacte no tant a través de les transaccions comercials, que sí que en té, com a través de les expectatives”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De Guindos va voler destacar els resultats encoratjadors de l’economia espanyola durant els últims mesos. Amb un creixement del 0,5% en el primer trimestre i un 0,6% en el segon, durant la primera meitat de l’any Espanya ha sigut una de les economies que més han crescut a Europa. A més, el govern ha revisat a l’alça les previsions de creixement i s’espera que el PIB augmenti un 1,5% el 2014 i un 2% el 2015.

“Hi ha preocupació per la desacceleració a la zona euro”, va dir De Guindos en la cimera de ministres de Finances i governadors de bancs centrals del G-20 a Cairns, al nord d’Austràlia. Després d’haver conversat amb els seus homòlegs, De Guindos va explicar que “hi ha països que posen més atenció a les polítiques de la demanda agregada, i d’altres en les reformes estructurals per la banda de l’oferta”. El debat entre austeritat i reformes, per tant, continua. De fet, el secretari del Tresor dels Estats Units, Jack Lew, es va mostrar preocupat per les “diferències internes” entre els membres de l’eurozona, ja que alguns defensen mesures per fer augmentar la demanda, mentre que d’altres preferirien posar en marxa reformes estructurals de l’economia. Lew va afirmar que “la Unió Europea necessitarà fer més per portar la seva economia cap on hauria de ser”.

La posició del govern espanyol “és que s’han d’impulsar totes dues perquè quan es duen a terme reformes econòmiques es millora la competitivitat a mitjà i a llarg termini”. Segons va explicar Luis de Guindos, aquesta estratègia “facilita que les polítiques de la demanda tinguin un efecte més intens en termes de consum i inversió”.

Perspectives de creixement

El creixement econòmic a Europa, al Japó i als països emergents és tema de preocupació al G-20. Al mes de febrer les vint economies més riques del món havien acordat augmentar en un 2% les perspectives de creixement del moment durant els pròxims cinc anys. Però ara una anàlisi del Fons Monetari Internacional (FMI) i de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha calculat que amb les mesures adoptades fins ara el creixement arribaria a l’1,8%. Per això, el G-20 té previst anunciar noves iniciatives per impulsar l’economia global de cara a la cimera de presidents i caps de govern del G-20 de Brisbane, al mes de novembre.

Tot i que l’esmentat 1,8% acosta els membres del G-20 a l’objectiu que es van marcar fa uns mesos, la directora gerent de l’FMI, Christine Lagarde, va advertir que no es pot parlar de “missió complerta”. “Clarament cal més creixement, de l’1,8% al 2%”, va afegir posteriorment l’exministra de Finances francesa.

Un altre dels punts al centre del debat van ser els nous estàndards de l’OCDE, que han de permetre als països que s’hi adhereixin compartir informació fiscal sobre ciutadans i empreses.

Luis de Guindos va explicar que Espanya serà un dels primers països que completarà la transició -ho farà el 2017- i va afegir que de moment ja es comparteixen dades fiscals amb el Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya. “Hi continuem treballant, perquè no és només una qüestió d’intercanvi d’informació, sinó que la qualitat i l’exactitud de la informació han de ser les adequades”, va assegurar.

Els ministres de Finances s’han compromès a acabar de definir les noves mesures durant el 2015, i a implementar l’intercanvi automàtic d’informació fiscal entre el 2017 i el 2018. El nou sistema “permetrà un canvi significatiu en la nostra habilitat per detectar i evitar les evasions fiscals”, segons el comunicat que els membres del G-20 van firmar ahir a Cairns.

El document també destaca la necessitat d’impulsar el creixement econòmic a través de la inversió en infraestructures. En aquest sentit, la proposta de l’OCDE demana la creació d’una iniciativa global d’infrastructures que permeti “desenvolupar una plataforma per compartir el coneixement, fer front a la falta de dades i desenvolupar una base de dades de projectes d’infrestructures que, connectada a les bases de dades nacionals, ajudi a trobar inversors per als projectes”.

stats