Economia 13/05/2013

El contracte únic: què és i com s'aplicaria, en 3 preguntes amb resposta

Un contracte que abaratiria els acomiadaments i que seria uniforme per a tots els treballadors: sense les diferències que ara hi ha entre empleats temporals i indefinits

Elena Freixa
2 min
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, a la reunió d'ahir amb la comissió d'experts que treballaran en l'informe sobre la sostenibilitat del sistema de pensions.

Barcelona1. En què consisteix el contracte únic?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La fórmula del contracte únic que ha proposat Brussel·les consisteix a crear un sol formulari de contractació que no distingeixi entre treballadors fixos i temporals. La proposta que pren més força és un contracte en què la indemnització per acomiadament sigui progressiva i lligada a l'antiguitat que tingui el treballador a l'empresa. Així, un treballador acomiadat en el primer any a l'empresa cobraria una indemnització inferior que si l'acomiadament es produeix, per exemple, quan fa cinc anys que treballa a l'empresa. La indemnització creixeria progressivament amb el temps fins a un topall. Quin? Aquesta és la clau que tocarà establir quan a l'hora de crear el contracte.

2. Com s'articularia?

D'idees n'han sorgit des que el PP va obrir el meló de la reforma laboral, que finalment va aparcar aquest punt.

La CEOE havia proposat un contracte únic amb 20 dies per any d'indemnització per a tots els treballadors, però ara sembla que el més plausible és un model en què la indemnització s'abarateixi però sigui creixent a mesura que el treballador guanyi antiguitat a l'empresa.

Aquesta va ser la idea defensada pels economistes de Fedea en el "Manifest dels 100" l'any 2010. Apostaven per un contracte únic amb una indemnització inicial de 12 dies per any treballat, lluny dels 45 dies que llavors es pagaven als treballadors fixos i per sobre dels 8 dies que poden arribar a cobrar els temporals. La compensació creixeria a un ritme de dos dies per cada any d'antiguitat fins a un topall màxim de 36 dies per any treballat, que es cobrarien a partir del dotzè any de permanència a l'empresa. La proposta, però, és anterior a l'aprovació de la reforma laboral, que va fixar en un màxim de 33 dies la indemnització dels treballadors indefinits.

3. Es pot arribar a aplicar a Espanya?

Els rumors sobre el contracte únic van sobrevolar tot el procés d'aprovació de la reforma laboral per part del PP el 2012, però finalment va ser un punt que va caure de la nova llei. La mateixa ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va titllar aquest model "d'inconstitucional", però Brussel·les el veu com l'única opció que queda al tinter per mirar de rebaixar els alts índexs d'atur a Espanya. El comissari europeu d'Ocupació, Laszló Ándor, ha instat el govern de Mariano Rajoy a fer cas d'aquesta recomanació de la UE per combatre, especialment, l'atur juvenil.

Els defensors ho veuen com una via per trencar amb les diferències que persisteixen al mercat laboral entre treballadors fixos i temporals a Espanya –l'anomenada ''dualitat''–. Segons el professor Juan José Dolado, es tractaria d'acabar amb el mur que hi ha ara mateix per contractar de manera estable per les diferències de cost que hi ha amb els contractes eventuals.

Ho demostra el fet, afegeix, que el contracte d'emprenedors creat amb la reforma laboral, que ofereix un any sencer amb acomiadament lliure al treballador, només va suposar un 8% de tots els contractes l'any passat. El motiu, segons Dolado, és que un cop passa aquest període d'un any el treballador s'encareix i la indemnització passa a ser la general: 33 dies.

stats