MERCAT LABORAL
Economia 30/07/2013

El cost que paguen les empreses per treballador cau per primer cop en deu anys

La baixada de sous i l'increment de la productivitat afavoreixen l'economia, segons els experts

Elena Freixa
3 min

Barcelona.Les empreses van veure reduït l'any passat el cost que paguen per cadascun dels seus treballadors. El descens del cost laboral net -el primer que recullen les estadístiques des del 2001- va donar-se tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat, impulsat sobretot per la rebaixa de sous que ja havien avançat altres estadístiques oficials els últims mesos. El cost net per treballador va situar-se en 32.902,89 euros a Catalunya, un 0,3% menys que durant el 2011. En el cas d'Espanya, la davallada va ser de set dècimes i el cost laboral global va quedar-se l'any passat en 30.667,43 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El descens dels sous, que representen quasi tres quartes parts dels costos laborals totals, explica el retrocés després d'una dècada d'augments ininterromputs. L'any passat el sou mitjà per treballador era de 24.430,62 euros, un 0,2% menys que el 2011, segons les dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Aquesta caiguda, en el cas espanyol, va ser de sis dècimes, fins als 22.635,56 euros. La davallada de sous va venir només per la banda del sector serveis, mentre que tant a la indústria com a la construcció els salaris van créixer per sobre de l'1%.

La disminució dels costos laborals reverteix en una millora de la competitivitat de l'economia catalana i espanyola respecte a les competidores de la UE. Ara que no hi ha possibilitat de devaluar la moneda, una devaluació interna, en part via sous, és "dolorosa, però inevitable", segons va defensar ahir l'economista Josep Oliver en declaracions a l'ARA. Va afegir que la baixada salarial ha estat fins ara "molt modesta" si es compara amb la profunda caiguda de l'economia. L'increment de competitivitat ha estat, en proporció, molt més gran que l'ajust salarial gràcies al fet que ha vingut acompanyat "d'una millora de la productivitat dels treballadors", va explicar Oliver.

Una via de devaluació

Amb l'ajust de costos laborals, Espanya ha recuperat part de la competitivitat perduda en l'última dècada, ja que la rebaixa interna es produeix mentre estats com Alemanya i França augmenten els seus costos i fan que resulti més avantatjós vendre a fora els productes fets a Espanya. Aquesta tendència, que, segons el catedràtic de la UAB, corregeix desequilibris interns, continuarà aquest any. "El país fa l'ajust que toca, però penso que ja n'hem fet una bona part", va dir Oliver.

L'enquesta de l'INE també va recollir que les subvencions i deduccions públiques van reduir-se fins a una mitjana de 254,82 euros per treballador, respecte als més de 300 euros del 2011. Pel que fa a les cotitzacions que paguen les empreses, van situar-se en 7.352,43 euros a Catalunya, un pes equivalent al 22% dels costos laborals finals.

Les noves regles de joc en la negociació col·lectiva i altres mesures introduïdes l'any passat a la reforma laboral pel govern espanyol es veuen reflectides en les dades del 2012. Més facilitats per deixar d'aplicar convenis col·lectius quan els números de l'empresa van malament, més causes per justificar acomiadaments i unes indemnitzacions més barates quan això passa són algunes de les noves situacions que poden llegir-se entre línies en les dades. El pes de les indemnitzacions per acomiadament sobre el total dels costos laborals va caure de l'1,96% a l'1,66% l'any passat. A banda de la reforma, va explicar el catedràtic d'economia de la UAB, també hi influeix que el ritme de destrucció d'ocupació va reduir-se i, en conseqüència, el pes de les indemnitzacions va baixar respecte als pics dels anys 2009 i 2010.

L'article de la nova llei que permet modificar les condicions laborals i abaratir costos va afectar l'any passat el 3,6% de tots els centres de treball subjectes a convenis col·lectius, que representen el 12% dels treballadors. Aquí s'hi inclouen modificacions de sou, que van afectar un 7,6% dels treballadors.

stats