Economia 21/07/2013

La despesa en R+D cau a nivells del 2008

La reducció dels pressupostos públics i privats fa inviable l'objectiu del 3,5% previst per al 2020

i
Toni Garganté
2 min

BarcelonaLa crisi ha fet recular l'economia en gairebé tots els aspectes. La despesa en recerca i desenvolupament (R+D) no ha estat una excepció. Així ho mostra la Memòria socieconòmica , del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), corresponent al 2012 i presentada aquesta setmana, que indica que amb les últimes dades disponibles del 2011 les despeses en R+D en percentatge sobre el PIB van passar de l'1,66% el 2010 a l'1,56% el 2011.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta davallada significa, d'una banda, retrocedir al nivell del 2008 i, de l'altra, fa pràcticament impossible arribar als objectius que va corroborar l'any passat l'informe de seguiment del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI), firmat el 2008. El programa preveu arribar a un pressupost en recerca sobre el PIB del 3,5% el 2020. La fita ambiciosa combinada amb la caiguda de les depeses "convida a reflexionar sobre els objectius del PNRI", assegura la memòria de l'organisme consultiu de la Generalitat que presideix Josep Maria Rañé.

Així, el CTESC veu poc realista el pla de recerca de l'administració catalana, tenint en compte que a hores d'ara fins i tot es veu difícil assolir l'objectiu més modest fixat per Madrid, que espera aconseguir el 2% en recerca el mateix any 2020. En tot cas, la progressió de la recerca a casa nostra es redueix per tercer any consecutiu. El pressupost del sector privat va disminuir un 5% el 2011, i el personal dedicat a aquestes tasques investigadores també va retrocedir d'un 6,2%.

Fins a l'any de referència, les despeses públiques en R+D de l'administració catalana no havien retrocedit. Però el 2011 ho van fer un 2%, fins als 625,2 milions d'euros. Segons les dades de la memòria del CTESC, les despeses internes en recerca de fa dos anys es van situar en els 3.103,7 milions, un 3,8% menys que el 2010, i van representar el 21,9% de tot el pressupost espanyol. Això va significar el tercer any seguit en què la xifra va perdre valor absolut i el segon en què va perdre pes a Espanya.

Menys intensitat en innovació

El panorama del nivell d'innovació de les empreses encara és més fosc. Les despeses per aquest concepte sobre el PIB va ser de l'1,7% el 2011 a Catalunya. Es tracta del percentatge més baix des del 2000, l'any en què es va publicar per primera vegada informació d'aquesta mena.

En el saldo positiu, destaca la balança comercial de productes industrials d'àmbit tecnològic mitjà alt, que es va donar per primera vegada el 2012, amb 1.519 milions en exportacions. Aquestes manufactures d'alta tecnologia són les que tenen una participació més elevada, i representen el 50% del total, amb un creixement continuat de tres anys seguits.

La Memòria també fa una sèrie de recomanacions, que en el camp de la recerca es concentren a seguir l'estratègia de la Unió Europea (UE) d'implantar el concepte d'especialització intel·ligent (RIS), que consisteix en el fet que cada regió europea ha de treballar per trobar àmbits en què pugui ser excel·lent (clústers, entorn favorable per a les pimes, formació i cooperació).

En aquest sentit, el CTESC demana aprofitar amb més intensitat l'efecte tractor de Barcelona com a capital mundial del mòbil. A més del Mobile World Congress, el projecte inclou altres dimensions, com un festival mundial del mòbil, un centre permanent d'aquestes tecnologies i el hub mundial, un ecosistema per desenvolupar solucions tecnològiques innovadores.

stats