Economia 23/07/2014

Els economistes avisen que l’operació restringirà més el crèdit A punt del ‘sorpasso’ bancari a Catalunya

“Tota concentració comporta contracció”, alerta Joan B. Casas

A.m.v.
3 min

BarcelonaEl Col·legi d’Economistes de Catalunya va valorar l’adquisició de CatalunyaCaixa per part del BBVA llançant una advertència: l’operació podria perjudicar els clients i, particularment, les empreses. El degà de l’entitat, Joan B. Casas, així ho va manifestar ahir en roda de premsa: “La concentració bancària impacta en el crèdit que es dóna i en el seu cost”. Casas va afegir que les empreses espanyoles tenen per aquesta raó un “sobrecost del 50% respecte als seus competidors de França o Alemanya”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Interrogat específicament per l’adquisició de la que va ser segona caixa d’estalvis catalana pel banc que presideix Francisco González, el degà dels economistes catalans va insistir en aquesta lectura. “Tota concentració bancària comporta una contracció creditícia”, va afirmar. La lectura del Col·legi d’Economistes va anar més enllà d’aquesta última operació. “Això és la culminació d’un procés de desaparició de les caixes d’estalvis a Catalunya”, va dir Casas, per afegir que aquesta adquisició demostra que “el BBVA aposta de manera important pel mercat català”.

Casas va valorar també el fet que l’entitat no sigui gestionada des de Catalunya, cosa que sí que hauria sigut possible si CaixaBank s’hagués endut la subhasta pública per la tercera entitat catalana. “Com més centres de decisió hi hagi a Catalunya, millor”, va admetre, i va recordar a continuació que l’entitat que presideix Isidre Fainé ja té més de 1.500 oficines a Catalunya i que per aquesta raó “no hi tenia el mateix interès que el BBVA”.

Malgrat això, Casas va manifestar que Catalunya no ha sortit “malparada” de la transformació del sistema bancari propiciada per la crisi dels últims anys. El degà del Col·legi d’Economistes va recordar que dos dels cinc grans bancs espanyols -CaixaBank i Banc Sabadell- tenen el seu centre de decisió a Catalunya. Fora de Catalunya, entre els cinc més grans, queden Banco Santander, el mateix BBVA i Bankia.

Competència o solvència

El debat sobre si un nombre més baix d’entitats pot afectar negativament els ciutadans ha sigut intens durant aquesta crisi. D’una banda, quan hi ha poques entitats hi ha menys competència i resulta més difícil per als clients obtenir crèdits en bones condicions. Però la gran banca ha replicat a aquest argument exposant que va ser precisament l’excessiva competència entre entitats la que va ajudar a engreixar la bombolla immobiliària en els primers anys d’aquest segle.

En el sector hi ha una segona discussió: mentre que els bancs centrals prefereixen un mercat prou fragmentat per evitar el too big to fall (massa gran per caure), les entitats defensen que només els grans bancs poden assolir els graus de solvència exigits per les autoritats.

La compra de CatalunyaCaixa per part del BBVA qüestiona per primer cop el lideratge de CaixaBank a Catalunya. Tot i que no existeixen dades actualitzades, la informació de CaixaBank del març d’aquest any confrontada amb la del BBVA i CatalunyaCaixa a finals del 2013 reflecteix un empat virtual entre les dues. Pel que fa a crèdits concedits, CaixaBank suma un 14,9% del total, mentre que el seu nou competidor arriba al 14,6%. En dipòsits, la situació es capgira: el BBVA i CatalunyaCaixa assoleixen el 15,2% mentre que CaixaBank arriba al 14,7%. Pel que fa a nòmines de particulars, CaixaBank és líder amb un 22,2% i el nou BBVA és segon amb un 15,8%. En nombre d’oficines, CaixaBank en té 1.552 i la nova entitat -abans de la reestructuració-, 1.415 oficines.

stats