LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 21/09/2013

La inversió estrangera es recupera

Catalunya va camí de firmar el segon millor any de la seva història en captació de diners de fora

àlex Font Manté
3 min
Dades de la inversió estrangera a Catalunya

BarcelonaLes dades de l'evolució de la inversió estrangera a Catalunya, en un gràfic

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pocs economistes a Catalunya dubten que encara queda molt per sortir de la crisi. La majoria consideren que, malgrat que la sortida de la recessió sigui imminent, ens acostem a una fase d'estancament de l'economia, segons una enquesta recent del Col·legi d'Economistes. Però, enmig dels dubtes per la crisi, també apareixen dades que permeten agafar una mica d'oxigen: Catalunya va camí de firmar un dels millors anys de la història en captació d'inversions estrangeres.

Entre els mesos de gener i juny, Catalunya va captar 1.600 milions d'euros d'inversions procedents d'altres països, un augment del 42% respecte al primer semestre de l'any passat. El més sorprenent és que això contrasta amb els registres de la resta d'Espanya, on de mitjana les inversions es van estancar (-0,2%).

A Madrid, la comunitat que sempre ha rebut més inversió estrangera, es va viure un descens del 28%. Amb 3.500 milions, les inversions de Madrid encara dupliquen les de Catalunya, però fa un any les quadruplicaven. Aquestes dues comunitats van acaparar tres quartes parts de la inversió forana a Espanya, segons les dades publicades ahir pel ministeri d'Economia.

El millor any de la història en inversions estrangeres va ser el 2010, quan Catalunya va acaparar 4.800 milions d'euros. Tot just s'havia deixat enrere la primera recessió i semblava que la crisi s'havia acabat. Però, després dels descensos registrats el 2011 i el 2012, aquest any la inversió s'està recuperant. Si durant el segon semestre el ritme es manté igual, s'acabaria l'exercici amb unes inversions de 3.300 milions, el segon millor any -juntament amb el 2001- des que s'elaboren els registres. Una dada que podran esgrimir els que defensen que la situació política actual no perjudica la confiança estrangera en Catalunya.

Els registres del ministeri no especifiquen quins són els sectors catalans més beneficiats per aquesta captació d'inversions. De totes maneres, un repàs de les principals operacions empresarials que s'han registrat en el primer semestre mostren interès en la indústria i en el sector immobiliari. Possiblement, la primera respon a la baixada de sous que s'està vivint al sector, i la segona, a la reducció dels preus.

Pel que fa a la indústria, al primer semestre s'han rebut inversions de la farmacèutica suïssa Novartis (115 milions als seus centres de recerca i desenvolupament), l'alemanya Henkel (7 milions d'euros) o el fons nord-americà BRS (que ha adquirit Gamo, fabricant català de pistoles d'aire comprimit, per 100 milions d'euros).

Respecte a les inversions immobiliàries, el fons sobirà de Qatar va comprar l'hotel W de Barcelona (també conegut com a hotel Vela) per 200 milions d'euros i la francesa AXA Real Estate va quedar-se tretze edificis de la Generalitat de Catalunya per 172 milions. Aquesta última operació, per cert, va estar bloquejada durant mesos, ja que el Govern no trobava ningú que cregués en la seva capacitat de pagament. El desbloqueig, per tant, implica una certa recuperació de la confiança.

Ara caldrà veure si aquesta voracitat inversora es manté durant el segon semestre, tot i que ja s'han produït algunes operacions que apunten en aquesta línia. A l'agost, per exemple, la nord-americana Revlon va adquirir la barcelonina The Colomer Group per 490 milions d'euros. I aquest mateix setembre, el fons texà TPG va quedar-se el 51% de Servihabitat, la filial immobiliària de La Caixa, per 189 milions.

Des de començament d'any també s'han anunciat altres inversions a Catalunya que s'han de materialitzar en els pròxims mesos. És el cas de Nissan, que fabricarà la nova furgoneta elèctrica NV200 a la Zona Franca de Barcelona, amb una inversió de 130 milions d'euros. O també el de Nestlé, que invertirà 44 milions per renovar la seva fàbrica de Girona.

stats