OLIMPISME
Esports 26/02/2014

Esportistes olímpics russos s’haurien dopat amb gas xenó

La televisió alemanya denuncia aquest nou mètode de dopatge

Isaac Lluch
2 min
Els esportistes de la delegació de Rússia durant la desfilada dels Jocs Olímpics de Sotxi.

MunicJust l’endemà de concloure els Jocs Olímpics d’Hivern a Sotxi, en què l’amfitriona, Rússia, va acabar com a número 1 del medaller, un reguitzell de dubtes al voltant del dopatge està qüestionant els mèrits de la delegació local.

Si les acusacions són fonamentades, l’abús del dòping en l’esport de competició ha arribat a una dimensió inimaginable: segons ha denunciat la televisió pública alemanya WDR, molts esportistes russos haurien inhalat xenó per augmentar el seu rendiment. Aquest gas estimula la secreció de l’hormona eritropoetina (EPO).

Rússia és el país que més medalles va aconseguir (33) als Jocs de Sotxi, però segons el programa Sport inside de la WDR, emès dilluns al vespre, aquest mètode irregular per incrementar el rendiment esportiu hauria estat practicat des de fa anys. Aquesta televisió alemanya, on treballen dos dels periodistes més informats en temes de dopatge, va tenir accés a documents oficials dels ministeris russos d’Esports i de Defensa. En aquests papers es recomana usar xenó per potenciar la capacitat dels esportistes i es remarca que l’Agència Mundial Antidòping (AMA) “no controla” el consum d’aquest gas en les seves anàlisis. Els mètodes de control actual no detecten aquest gas inodor.

Per als esportistes disposats a dopar-se el xenó és com un somni. El gas pot ser inhalat de manera fàcil, els seus efectes en l’organisme es revelen ràpidament i la concentració d’EPO s’intensifica fortament. En un tres i no res els cossos dels atletes s’inunden d’oxigen. “En el transcurs de 24 hores la producció d’EPO pot augmentar en un 160%. És un increment marcat”, va apuntar referint-se a un estudi l’especialista del laboratori antidopatge de Colònia Mario Thevis.

Segons la WDR, l’aplicació en l’esport d’elit de xenó, un gas narcòtic que també s’utilitza en operacions mèdiques, s’hauria impulsat a través del centre moscovita d’investigació de medicina nuclear. Aquest institut està en directa connexió amb el ministre rus d’Esports.

Confrontat amb l’acusació de dopatge, el director general d’aquest centre justifica en el documental: “Vostès saben què és dòping. És quan queden empremtes de reaccions bioquímiques. Quan no en queden, com pot ser un mitjà de dopatge?”

El nou president de l’AMA, l’escocès Craig Reedie, va prometre una ràpida reacció. “La nostra comissió encarregada de supervisar la llista de substàncies prohibides s’ocuparà ràpidament de l’assumpte. El tema de la inhalació de gas serà abordat a la pròxima reunió”, va avançar Reedie.

stats