13/09/2012

La lliga que jugarem

2 min

En Pere Cullell, el director del programa La porteria , de BTV, em telefona la vigília de la manifestació de l'Onze de Setembre i em demana si puc donar la meva opinió sobre en quina lliga hauria de jugar el Barça si Catalunya fos independent. La seva pregunta m'agafa per sorpresa i li demano temps per pensar la resposta a una qüestió que no m'havia plantejat mai, potser perquè, en el fons, creia que el desig compartit amb molta gent era una utopia.

L'endemà de la Diada, en canvi, comença a tenir sentit pensar què farem quan arribi el moment. I, ara que hi he rumiat, considero que si Catalunya és un estat la lliga ha de ser estrictament catalana, amb equips catalans. No tindria sentit fer una trencadissa amb Espanya i, aleshores, picar a la porta per poder jugar un Barça-Madrid. Al Reial, que a partir d'aquell moment guanyarà totes les lligues espanyoles una rera l'altra, ja ens el trobarem a la lliga europea.

La Lliga de Campions d'aquí no res quedarà petita. És un negoci tan meravellós, per als clubs i per a la UEFA, i les distàncies a Europa s'han escurçat tant, que el futur d'una competició europea més llarga, més completa i que es jugui en dissabte potser arribarà abans que la independència que vam reclamar, educadament però sense complexos, abans-d'ahir pels carrers de Barcelona. La lliga de l'estat català -que estaria bé que tingués un nom com això de la Premier League o la Bundesliga- no tindrà 20 equips. Ni 18. Amb 14 o 16 potser n'hi haurà prou. El Barça s'haurà d'esforçar per guanyar cada partit perquè no crec, sincerament, que equips com el Sabadell, el Girona o el Nàstic de Tarragona tinguin menys nivell que el Rayo Vallecano o el Real Valladolid, per posar-ne dos exemples. Tots aquests clubs, des del Lleida fins al Badalona, des del Sant Andreu fins al Racing Sarrià, tindran més diners. En jugar contra el Barça i l'Espanyol, recaptaran molt més en taquillatge i abonaments, rebran molts més diners de la televisió i, com a conseqüència del seu augment de visibilitat, tindran un espònsor amb cara i ulls que els permetrà fitxar jugadors i entrenadors que els facin pujar el nivell.

Les seccions

El Barça, a més a més de ser un club de futbol, té unes seccions professionals potents i, de la mateixa manera, també jugaria la nova lliga estatal d'aquests esports. No cal dir que la lliga d'hoquei patins seria pràcticament la mateixa que l'actual, sense el viatge anual a la Corunya per jugar amb el Liceo. En handbol i futbol sala la directiva del Barça que hi hagi en aquell moment podrà abaixar força el pressupost per continuar dominant les respectives lligues de casa. Pel que fa al bàsquet, en canvi, podria passar una situació similar a la del futbol, amb clubs històrics que podrien tenir més diners per fer una lliga amb molts partits atractius per a l'espectador.

A hores d'ara tot plegat és fer volar coloms, però si el president Mas diu que hem de començar a dissenyar estructures d'estat, l'esport no pot quedar enrere.

stats