ESCÒCIA
Internacional 06/03/2014

Salmond recepta diàleg a Catalunya i Madrid

El primer ministre escocès recomana als catalans arribar a un acord amb l’Estat per la consulta

Daniel Postico
2 min

LondresPer primer cop en la campanya per la independència, el primer ministre escocès, Alex Salmond, es va referir a la consulta catalana. Dimarts, en una conferència a Londres, va aconsellar als catalans aconseguir un acord amb Madrid com el que ells van aconseguir amb Londres. Des que va començar la campanya, Salmond havia esquivat parlar de Catalunya. ¿Es tracta d’un canvi d’estratègia?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“No crec que hagi canviat d’estratègia -explica a l’ARA el periodista i escriptor David Torrance, biògraf d’Alex Salmond-. Només va respondre a una pregunta per aclarir que el que diferencia els dos processos és el context”. Segons Torrance, Salmond mai no ha volgut interferir en el procés català per no crear-se enemics i perquè considera que es tracta de dues realitats diferents pel “context” i també “per la dimensió lingüística”.

El primer ministre escocès va dir dimarts que ell mai no ha dit que Catalunya i Escòcia “siguin casos totalment diferents”, sinó que va afirmar: “A Escòcia, després de moltes negociacions, hem aconseguit un procés acordat, i això és el que fa que els casos siguin diferents”. Salmond va explicar que no vol comentar res “sobre les aspiracions de Catalunya”, però va admetre que l’exemple d’Escòcia pot ser “una lliçó vàlida”. Salmond va expressar que per a Escòcia va ser “crucial” aconseguir un acord amb Londres, l’anomenat Pacte d’Edimburg, signat l’octubre del 2012 i que va establir el marc per autoritzar el referèndum, que se celebrarà el 18 de setembre.

Torrance tampoc no creu que el fet de referir-se al procés català sigui una resposta a la pressió de Mariano Rajoy perquè Escòcia sigui exclosa de la Unió Europea. “No crec que preocupi gaire a Salmond [la posició de Rajoy]”, diu Torrance.

Factor emocional

Sí que considera que el discurs de dimarts, tot i no significar un canvi d’estratègia, va introduir “el factor emocional”, amb constants referències històriques. Torrance creu que aquest factor, a més de l’econòmic (“el més important”), seran els dos aspectes principals d’aquí al 18 de setembre i que decantaran la consulta cap a un costat o cap a l’altre. “L’èmfasi en el factor emocional -afegeix Torrance- s’intensificarà amb els Jocs de la Commonwealth, que se celebraran a Glasgow aquest estiu i en els quals Anglaterra i Escòcia participaran per separat, perquè tant Salmond com Cameron miraran d’aprofitar la participació dels seus equips per vincular-la al referèndum”. Cameron ja va utilitzar l’esperit d’unitat dels britànics davant dels Jocs Olímpics per llançar la seva campanya perquè Escòcia continués dins del Regne Unit.

David Torrance és un reconegut comentarista de la BBC i de la televisió escocesa sobre política escocesa i autor, entre d’altres, de la biografia del primer ministre, Salmond: against the odds, i de la relació de Margaret Thatcher i Escòcia durant el seu mandat.

L’analista considera que el govern de Madrid “no està portant la situació d’una manera constructiva” i opina que hauria de prendre exemple de la manera més “pragmàtica” amb què Londres i Edimburg han decidit resoldre la demanda d’un referèndum, és a dir, a través d’un pacte polític.

stats