A qui votaran Santi Vila, Andreu Mas-Colell i Jordi Pujol el 12 de maig?

Els candidats presumeixen del suport d'expolítics i de personalitats malgrat l'impacte limitat en el vot

5 min
D'esquerra a dreta: Santi Vila, Andreu Mas-Colell i Jordi Pujol

BarcelonaUna de les estratègies a què recorren els partits en campanya és lluir suport públic: polítics i expolítics, principalment, però també escriptors, cantants, empresaris i esportistes que se signifiquen els dies previs al pas per les urnes per un candidat o un altre, sigui individualment o a través de manifestos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu, segons explica Marc Guinjoan, professor de ciències polítiques de la UAB, és mostrar la "fortalesa" de la candidatura a ulls de l'electorat, així com la seva "transversalitat" de cara al votant fronterer, sobretot quan se sumen suports provinents d'altres formacions polítiques. "Es busca construir la sensació que hi ha consens rere un partit", afegeix el politòleg de la Universidad Carlos III de Madrid Pablo Simón.

L'efecte que aquesta mena de suports poden tenir en el vot no és tan clar. Guinjoan apunta que es tracta d'un "element més" que es pot tenir en compte a l'hora d'agafar la papereta, però deixa clar que no és l'únic. Hi coincideix Simón: creu que els manifestos poden arribar a generar un efecte de "cavall guanyador" en la gent indecisa o menys polititzada, però qualifica d'"escàs o nul" l'impacte global que pot tenir en l'electorat.

Repassem els suports que han obtingut fins ara els tres principals candidats al 12 de maig.

Dos exconsellers convergents, Serrat i Jorge Javier Vázquez, amb Illa

Amb les enquestes de cara per revalidar la victòria del 2021, Salvador Illa és un dels candidats que pot presumir de desenes d'adhesions al seu projecte polític. Els últims suports que ha rebut el líder socialista, que aquesta setmana va fer pública una fotografia passejant amb Miquel Roca, pare de la Constitució i fundador de CDC, és el dels exconsellers convergents Santi Vila i Miquel Sàmper, que han signat un manifest on es demana un president "capaç de representar el conjunt de la ciutadania" i que "treballi per unir i eviti dividir".

El text va ser presentat la setmana passada per la Plataforma SI (sigla de Salvador Illa) i ja compta amb 200 signatures, entre els quals hi ha les de la cineasta Isabel Coixet, el cantautor Joan Manuel Serrat, el presentador Jorge Javier Vázquez i els actors Joan Maria Pou, Núria Espert i Roger Pera. També hi consta el nom del dissenyador Javier Mariscal, que ja va donar suport a Jaume Collboni, però que el 2015 s'havia significat amb Ada Colau, i el de dos internacionals: l’ex primer ministre portuguès António Costa i el comissari europeu Nicolas Schmit. Illa també ha rebut el suport explícit de l'exministre dels comuns Manuel Castells.

Mas-Colell votarà Pere Aragonès

Un dels suports públics més destacats de la campanya d'ERC ha estat el de l'exconseller Andreu Mas-Colell. Qui va pilotar la cartera d'Economia en el govern d'Artur Mas va presentar a l'inici de la campanya una conferència del president i candidat Pere Aragonès i en va lloar el lideratge. I ara fa uns dies va confessar que el votarà en un article a l'ARA. "Què votaré? Doncs venint del catalanisme és lògic que miri cap a Esquerra. Aquesta vegada els donaré el meu vot", va escriure.

També en un article en aquest diari, aquest mateix dijous, diverses veus reivindiquen el govern d'Esquerra i defensen que "els avenços aconseguits mostren que val la pena continuar". Entre els signants, la majoria amb càrrec a l'executiu, però alguns dels quals provinents d'altres formacions, hi ha l'actual consellera de Justícia, Gemma Ubasart, exlíder de Podem; els exdirigents cupaires Mireia Boya i Adam Majó, ara directors generals, i Joan Josep Nuet, exlíder d'EUiA i també director general. La psicòloga Alba Alfageme i la politòloga Sònia Andolz, que treballen a Interior, també signen el text.

En un manifest a favor de l'ara conseller Carles Campuzano, difós per Nació Digital, també donen suport al Govern figures com Montserrat Candini, exalcaldessa de Calella i exdiputada de CiU, i Antoni Bayona, ex lletrat major del Parlament.

De Pujol a Carles Porta i Joan Gaspart: els suports de Puigdemont

"Hem de votar Junts, votar Puigdemont", proclamava l'expresident Jordi Pujol a les portes de la campanya, reivindicant que el candidat a l'exili "ha donat i dona un suport molt fidel i molt generós a la causa de Catalunya". El seu suport a Puigdemont ha estat un dels més importants del 12 de maig. Va ser el preludi del d'un altre expresident, Artur Mas, que en les últimes eleccions havia donat suport al PDECat, i que va revelar fa pocs dies que ara també votarà Junts.

A banda d'aquests dos noms destacats, més de 250 personalitats han signat un manifest en suport al candidat postconvergent que, segons el partit, ja compta amb més de 5.000 adhesions. Entre els noms coneguts hi ha el raper Valtònyc, el periodista Carles Porta, els actors Lluís Marco i Lloll Bertran, la cuinera Ada Parellada i la il·lustradora Pilarín Bayés. També s'hi han sumat expolítics d'altres partits com l'exdiputat de la CUP Julià de Jòdar -que, a la vegada, ha signat un altre manifest a favor dels cupaires- i l'exdiputada d'ICV Carme García, que ja havia estat vinculada al govern del Consell per la República.

A títol individual, dues personalitats més han revelat que votaran Puigdemont en els darrers dies. Un d'ells és el cantautor, activista i també exmembre del Consell per la República Lluís Llach, que passa de votar la CUP a les darreres eleccions a fer-ho per Junts. "Perquè estem davant d'un embat nacional i decisiu", ha argumentat Llach, que sona com a presidenciable de l'ANC. L'altre suport d'última hora per al candidat juntaire ha estat el de l'expresident del Barça Joan Gaspart. En una entrevista a El Nacional va dir que, tot i no ser independentista, Puigdemont és- el "líder" que Catalunya "necessita".

Ana Polo, Marc Sarrats i Enric Auquer se signifiquen amb la CUP

Una altra de les candidatures que comptenm amb un manifest de suport és la de la CUP. Segons ha avançat Nació Digital, unes 150 personalitats han decidit subscriure un text de suport als anticapitalistes, entre les quals destaquen les humoristes d'Oye Polo, Ana Polo i Maria Rovira (Oye Sherman), el còmic Marc Sarrats, l'actor Enric Auquer o els integrants del grup de música Ginestà, els germans Júlia Serrasolsas i Pau Serrasolsas.

El text, que segons el digital crida a "canviar la política actual" i blindar serveis públics com la sanitat o l'escola pública en català, també compta amb les firmes de la periodista Alba Riera, l'escriptor i músic Martí Sales; el cantant de Txarango, Alguer Miquel, o l'actor Sergi López, un habitual en les mostres de suports als cupaires.

Un dels noms més sorprenents, en canvi, és el de l'escriptor i exdiputat de la CUP Julià de Jòdar, que també apareix entre els suports de Puigdemont. I el mateix passa amb l'arqueòleg Eudald Carbonell, que apareix a les dues llistes. Contactat per l'ARA, De Jòdar justifica així aquest doble suport: "Vull un lideratge fort per al país i una base social mobilitzada contra el capitalisme depredador, les desigualtats i les injustícies. Potser sigui contradictori, però les contradiccions fan avançar la història", sentencia, sense aclarir quin serà finalment el seu vot.

stats