INTERNET
Mèdia 09/10/2012

Esborrar la 'mala reputació' per 35 euros

Netclean4.me intenta esborrar d'internet les referències que no agraden als seus protagonistes. A diferència de persones públiques, que poden recórrer a bufets d'advocats, ells proposen un servei assequible.

Joan Callarissa
2 min
SERVEI PER A TOTHOM  (01) Juan Miró dirigeix Netclean4.me, que s'ha adequat a les necessitats de la majoria a través del servei que ofereix a la seva web (02).

BARCELONA.Moltes persones poden tenir publicades a Facebook fotos seves que potser no els agraden i que a sobre no han penjat ells. De la mateixa manera, també els poden esmentar en blogs relacionats amb alguna qüestió que no tingui una rellevància pública. En tots dos casos, els usuaris poden exercir el dret a l'oblit, un dret recollit per la llei orgànica de protecció de dades.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Com explica Juan Miró, director de Netclean4.me, "encara que les coses que es diguin de nosaltres a la xarxa siguin veritat, tenim dret a l'oblit". És a dir, "no hem d'aguantar un blog que danya, i que potser no té cap consistència". "No hem de suportar per sempre el que algú ha fet amb la nostra reputació", afegeix.

Però malgrat la contundència, remarca que "el dret a l'oblit no és superior a drets com el de premsa". És a dir, entre els objectius de la seva empresa no hi ha defensar persones conegudes o famoses contra mitjans de comunicació. El que pretenen és, "sempre que sigui possible", eliminar de la xarxa tot el que perjudiqui la reputació de la persona que contracta els seus serveis. Per això, per un preu de 35 euros per cada referència que es vulgui eliminar, volen ajudar la gent a retirar de la xarxa "tot el que es diu sobre ells, que no sigui rellevant per a la comunitat".

Les xarxes i la reputació

Miró afegeix una dada que abona la necessitat de contractar els serveis d'una empresa com la seva: "El 80% dels responsables de recursos humans de l'Estat rastregen les xarxes socials abans de contractar algú". Un fet que preocupa alguns joves i també alguns pares, "que volen veure què es diu dels seus fills a la xarxa i, potser, esborrar-ho". De fet, les conductes juvenils són una altra qüestió delicada, ja que "no s'ha de pagar tota la vida per alguna cosa que s'ha publicat de jove", un fet que augmentarà a mesura que els joves natius digitals es facin adults.

Per tant, tenen una perspectiva de creixement que creuen que els portarà "a la internacionalització", "sobretot a Sud-amèrica", ja que a la resta d'Europa són molt respectuosos en aquests temes. Aquí, Miró adverteix que ja tenen diversos plets oberts per "negatives a esborrar determinades referències". Tot i això, afirma que la intenció de l'empresa no és arribar als tribunals. Dels més de 200 esments a persones que s'ha aconseguit esborrar durant dos anys assegura que "pocs" han arribat a aquest extrem.

Els casos que més se'ls compliquen, diu, són quan no es troba les persones "que han d'esborrar la referència". Llavors han de parlar amb els propietaris dels servidors, com Facebook i Google.

No obstant, a Netclean4.me es basen en un avantatge competitiu que creuen que els farà rellevants per a les empreses d'aquí poc: l'única alternativa a ells per a la tasca que fan són els bufets d'advocats, "que cobren a 100 euros a l'hora" i als quals no tothom pot anar. És a dir, calculen que d'aquí poc portaran molts usuaris al darrere quan vagin a trucar a la portes dels grans.

stats