Mèdia 25/09/2013

TV3 acollirà a partir d'avui 'El foraster'

Quim Masferrer visitarà pobles de menys de mil habitants i en parlarà en monòlegs davant dels veïns

Albert Castellví Roca
3 min
CONÈIXER GENT
 Quim Masferrer visitarà pobles de menys de mil habitants, parlarà amb els veïns per saber com s'hi viu i ho resumirà en un monòleg.

BarcelonaVisitar un poble de menys de mil habitants, quedar-s'hi durant dos dies, conèixer els seus habitants, parlar-hi, barrejar-s'hi, deixar-se portar per les seves històries i ritmes de vida fins a arribar-los a conèixer gairebé com si fos un veí més. I, finalment, resumir tot el que n'ha après en un monòleg i representar-lo al teatre del poble, davant dels seus habitants, que són alhora protagonistes i espectadors. Això és el que s'ha proposat fer l'actor Quim Masferrer, que a partir d'avui serà El foraster a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En la presentació del programa, Masferrer va assegurar que els espectadors riuran -al cap i a la fi l'objectiu de l'espai és fer un monòleg-, però també va deixar clar que les rialles seran compartides amb els veïns de cadascun dels pobles: "Quan t'adones que ells riuen d'això i que riem plegats, la catarsi realment és molt xula", diu, i afegeix que el dia del monòleg al poble es viu com si fos "festa major". Amb tot, El foraster no és només un espai d'humor, sinó que també s'hi barregen altres sentiments: "Hi ha gent que t'explica coses que t'emocionen, gent que et sorprèn: ¿com pot ser que m'estigui explicant això aquest senyor?", assegura que s'ha preguntat.

Per això, segons el presentador, El foraster permet "ensenyar els pobles petits d'una manera diferent de com s'havia fet fins ara". És a dir, "a través del paisatge humà de la gent". En aquest programa els motius que porten a visitar un poble no són ni "la gastronomia", ni "els paisatges", ni "un museu", ni "un castell", sinó "la gent, el paisatge humà".

En aquest sentit, és significatiu que al principi de cada capítol Masferrer llanci un dard contra un mapa de Catalunya per decidir cap on anirà aquella vegada. El presentador explica que la tria "no s'ha fet ben bé així, però gairebé". I afegeix: "Ens pot interessar més un poble en què els mateixos habitants diuen que no hi ha res i ens pregunten què hi fem que no pas un que tingui un pont xulíssim". Sí que s'ha procurat, en canvi, "tocar tot el mapa": en aquesta primera temporada es visitaran només 13 del prop de 500 pobles catalans que no arriben als mil habitants, però El foraster viatjarà per tot el territori. Per començar, avui (22.30 h) serà a Benifallet (Baix Ebre, 771 habitants), i en les pròximes setmanes visitarà Tortellà (Garrotxa, 793), Bràfim (Alt Camp, 670) i Espolla (Alt Empordà, 421).

Sense guió

A cadascun d'aquests llocs l'equip del programa hi arriba sense cap mena de guió -"Perquè els guionistes són la gent del poble", diu Masferrer-, però a tot arreu la reacció dels veïns ha estat "extraordinària". "Ens han obert les portes de bat a bat. Tothom té ganes de sortir-hi, i a l'hora del muntatge sap greu que no hi càpiguen tots", assegura el presentador. Masferrer sospita que a aquesta bona rebuda hi ha contribuït el fet que ell també sigui d'un poble petit, Sant Feliu de Buixalleu (Selva, 788), per la qual cosa el consideren "un dels seus", capaç d'entendre "com és la vida" en una població d'aquest tipus. "Jo sé qui és el Manolo o la Cinta del meu poble", explica, en referència a algunes de les persones que ha conegut durant el rodatge.

Considerat pel cap de programes de TV3, Jordi Serra, com una de les "estrenes estrella" de la temporada, El foraster s'estructura en capítols de 50 minuts que combinen un reportatge sobre l'estada de Masferrer al poble amb el monòleg que en resulta. El format, que des de fa dos anys s'emet amb èxit a Dinamarca, ha estat adaptat a Catalunya per Brutal Media (també responsable d' Òpera en texans).

stats