RÀDIO
Mèdia 16/06/2012

La SER capgira la graella

Carles Francino conduirà La ventana a partir del setembre, i Gemma Nierga i Pepa Bueno -fins ara a TVE- es faran càrrec de l'Hoy por hoy. L'anunci ha agafat per sorpresa els treballadors, que s'hi oposen.

Albert Castellví Roca
3 min
CANVI DE FITXES Carles Francino presentarà La ventana, i Pepa Bueno (a dalt) i Gemma Nierga l'Hoy por hoy. Marcos López (a sota) substitueix Bueno al Telediario 2.

BARCELONA"Els canvis s'han de fer quan les coses van bé, i a la SER ens va raonablement bé", va dir ahir el director general de l'emissora, Alejandro Nieto, que ha complert al peu de la lletra aquesta màxima i ha remodelat tres dels principals programes de la cadena, pensant a definir "el projecte de la SER per als pròxims 15 anys". Carles Francino deixarà de conduir el matinal Hoy por hoy per fer-se càrrec, cada tarda, de La ventana , mentre que Gemma Nierga emprendrà un viatge en sentit contrari per convertir-se en la veu dels matins. A més, el corresponsal de l'emissora a Washington, Javier del Pino, marxarà dels Estats Units per conduir A vivir que son dos días els caps de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però els canvis no es limiten a un simple intercanvi de fitxes, sinó que inclouen una incorporació destacada. Pepa Bueno, fins ara la presentadora del Telediario 2 de La 1, aterrarà als estudis de la Cadena SER per fer parella amb Nierga al matí. Però Nieto va deixar clar que cadascuna tindrà un rol diferent, ja que un magazín com l' Hoy por hoy "ha de tenir diversos registres". Així, Bueno comandarà el primer tram del programa, centrat en "la informació, l'anàlisi i l'opinió", mentre que Nierga es posarà davant del micròfon a les 10.00 h, tal com ella mateixa va revelar, per dirigir els continguts d'entreteniment i participació.

Tot i que fa més de 20 anys que està vinculada a Televisió Espanyola, Bueno va recordar ahir, justament a l' Hoy por hoy , que els seus inicis en el periodisme van tenir lloc a la ràdio -concretament a RNE-Extremadura, d'on és originària- i per això, diu, té la sensació que el nou projecte representa una "tornada a casa". Nierga la va rebre amb els braços oberts, afirmant que havia sentit "una alegria doble" en saber qui seria la seva nova parella, però va admetre que Francino els "ha posat el llistó altíssim".

'La ventana' guanya una hora

Així doncs, Nierga tancarà d'aquí poques setmanes un llarguíssim període de 15 anys pilotant La ventana , l'espai radiofònic líder de les tardes a l'Estat. Qui li agafarà el relleu serà, precisament, Carles Francino, que el 2005 va acomiadar-se dels Telenotícies de TV3 per substituir Iñaki Gabilondo al capdavant del programa més escoltat de la ràdio a Espanya. Després d'haver consolidat aquest lideratge durant set anys, el periodista català emprèn ara una nova etapa a les tardes, amb un programa que ampliarà la durada de tres a quatre hores i, per tant, no s'acabarà fins a les 20.00.

El tercer canvi era el més previsible, després que Montserrat Domínguez marxés a El Huffington Posti deixés orfe el magazín matinal dels caps de setmana, A vivir que son dos días . Des de llavors se n'ha fet càrrec Isaías Lafuente, que n'era el subdirector, però ara ha quedat clar que era una solució provisional. A partir del setembre, l'espai quedarà en mans de Javier del Pino, que durant els últims 15 anys ha estat el corresponsal de la SER a Washington. "Diré coses quan les sàpiga", va tuitejar ahir Lafuente, en referència al seu futur a l'emissora.

La plantilla, molesta

La remodelació de la graella es va mantenir en absolut secret fins ahir al matí, quan, a les 9.00 h, Francino -acompanyat de tots els altres actors implicats- va informar-ne en directe des del seu programa. La sorpresa se la van endur no només els oients sinó també molts empleats de l'emissora, que escoltaven les explicacions sobre la futura graella des de fora de l'estudi "amb cara de pòquer", tal com va reconèixer Nieto.

En aquest sentit, els treballadors van emetre un comunicat en què es mostraven "estupefactes" davant l'anunci "per sorpresa" de la "incorporació d'una nova estrella, Pepa Bueno", tot just quatre dies després que l'empresa plantegés un ERO per acomiadar 200 treballadors i rebaixar un 10% els sous. El comitè d'empresa va explicitar "la indignació de la plantilla" i el "rebuig" a la pretensió de l'empresa de "retallar despeses deixant al carrer 200 persones mentre s'emprèn un nou contracte d'alt nivell".

Els canvis a la graella també van agafar desprevinguts els responsables de la SER a Catalunya, que se'n van assabentar ahir al matí, i que, segons van admetre a l'ARA fonts de l'emissora, per ara no tenen constància de quin serà el futur del programa El balcó . Aquest espai, emès en desconnexió des de Ràdio Barcelona i presentat per Sergi Caballero, ocupa la franja de 19.00 h a 20.00 h, que a partir del setembre quedarà trepitjada per La ventana .

stats