REVISTA DE PREMSA
Mèdia 16/11/2012

Els diaris de Madrid, polaritzats per la vaga

La premsa conservadora de Madrid va aprofitar la vaga general per erosionar la imatge dels sindicats. En totes les capçaleres afins al PP es repeteix en portada la mateixa idea: fracàs.

àlex Gutiérrez M.
2 min

BarcelonaDe la mateixa manera que la policia veu 10.000 manifestants allà on els organitzadors en compten 300.000, les portades de la premsa de Madrid també han valorat la vaga general des d'ulleres de molt distinta graduació. Així, la paraula fracàs apareixia en un lloc destacat en el bloc de diaris espanyols afins al PP: tant l' Abc com La Razón , La Gaceta i El Mundo la fan servir al seu títol principal o al subtítol. Qui més alçava el to era La Razón , que optava per la mesura excepcional d'escriure el seu titular en majúscules, probablement perquè rimés millor amb el " Sin futuro " de la pancarta, que, en vermell, era l'única part de la foto que mantenia el color. El blanc i negre de la resta ajudava el diari a vendre la idea que els sindicalistes ja són obsolets.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Com ve sent habitual des de la desaparició de l'edició en paper de Público , només El País -d'entre els diaris madrilenys- oferia una portada que trasllada pressió al govern espanyol. Sota el títol de "Centenars de milers de persones exigeixen al carrer a Rajoy que rectifiqui" (a cinc columnes, que el diari de Prisa reserva només per a les grans ocasions), una foto gran mostrava una vista general de la protesta viscuda a la Plaza de Colón de Madrid. Aturada generalitzada a la gran indústria i un efecte menor en el transport era un dels subtítols d'aquesta primera plana.

En el camp dels diaris econòmics també s'observava la mateixa divisió. Expansión -de la mateixa editora que El Mundo - titulava "Fracàs rotund" i ho considerava "la segona ensopegada de CCOO i UGT contra el govern". El títol de l'editorial no deixava lloc a dubtes: "El despropòsit d'una vaga injustificada". A l'altra banda de l'espectre, Cinco Días , del grup Prisa, optava per "Aval europeu a Rajoy en plena vaga general", que mirava d'assenyalar la contradicció entre la conflictivitat espanyola i el bon rotllo europeu amb el líder del PP. En tot cas, considerava que la vaga va tenir un seguiment "intens a la indústria i dispar en serveis".

De "limitada" a "molt general"

Mentrestant, a Catalunya aquesta polarització també existia, tot i que amb més matisos. La Vanguardia , per exemple, no parlava de fracàs però sí de "Vaga limitada" a la seva portada, mentre que a El Periódico la foto de la protesta ocupava també la contraportada sota el titular "Molt general". No era un titular gaire allunyat del d' El Punt Avui ("Clam general"), que optava, en canvi, per una fotografia de pla més curt, en la qual es veien banderes catalanes i una pancarta d'un Rajoy decapitat amb unes tisores, símbol de les retallades. En tot cas, La Vanguardia , en un subtítol, reconeixia que el suport a l'aturada en la indústria havia estat "ampli". L'ARA optava per "Vaga parcial, protesta general" i una gran fotografia de la manifestació, en pla general. Un dels subtítols també parlava d'èxit en la indústria, però menys en el comerç.

A la premsa internacional la vaga espanyola no ha sigut recollida a les primeres pàgines dels principals diaris. L'única excepció és el Der Tagesspiegel , que obria la seva portada amb aquesta tema, una fotografia feta al País Basc i el titular "Europa al carrer". El New York Times també va dedicar un racó de la portada a les vagues europees, que tractava col·lectivament.

stats