Opinió 06/12/2014

Figures de l’individu

i
Josep Ramoneda
2 min

Fabienne Brugère és una filòsofa francesa. Ensenya a la mítica Universitat de Vincennes, que té en el seu currículum noms com Gilles Deleuze, Jacques Rancière i Jean-François Lyotard. En el seu llibre La politique de l’individu dibuixa quatre figures de l’individualisme: el neoliberal, que accepta sense crítica la condició d’home econòmic autosuficient, portador dels mites de la competència com a mesura de totes les coses i de l’emprenedoria com a via de salvació (tot i que, com sabem, només una de cada deu start-ups arriba als tres anys de vida); el consumista, penjat d’una relació que mai s’esgota, sospirant sempre per la pròxima cosa que comprarà, festejat per la propaganda del culte d’ell mateix i pel narcisisme com a forma desesperada de reconeixement; el moral, que malda per aconseguir l’ideal clàssic de l’autonomia personal, és a dir, de la capacitat de pensar i decidir per ell mateix; i el dels modes de vida, que busca compartir espais i experiències amb altres persones, amb la voluntat de crear formes diferents de realització.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’escriptor Jorge Edwards em deia que és interessant veure com en una ciutat tan descomunal com São Paulo la vida es fa cada cop més als barris i la gent es crea espais de proximitat més o menys autosuficients. Ho vaig relacionar amb la quarta figura de Brugère. I em va semblar una imatge del món globalitzat, on, malgrat les fortes dinàmiques d’homogeneïtzació, hi ha també una potent inèrcia cap a moblar de nou els espais pròxims.

Les dues primeres figures de Brugère representen l’adaptació al model de governança actual. Les altres dues són formes d’expressió d’incomoditat. I la insatisfacció és creativa. Aquestes segones van forjant les trames que podrien donar una sortida de l’actual sistema de dominació. Són els ciutadans que, en lloc de bolcar innocentment a la xarxa la informació amb la qual els pocs propietaris dels megaservidors es fan milionaris i controlen les nostres vides, la utilitzen per posar en evidència els excessos del poder, per exigir transparència i exercir vigilància des de baix, i per crear noves formes de viure i de compartir.

stats