L'EDITORIAL
Opinió 22/01/2014

S'apaga la ràdio en català Al País Valencià

2 min

El tancament de Canal 9 i la interrupció de les emissions de TV3 havien deixat Catalunya Ràdio (l'emissora principal des del 1990 i Catalunya Informació després) com a únic mitjà en català que abastava tot el País Valencià. Ahir Catalunya Ràdio va deixar d'emetre per ordre del ministeri d'Indústria, que va adreçar un expedient a Acció Cultural del País Valencià en què instava el cessament de les emissions sota l'amenaça de multes de fins a mig milió d'euros. Es dóna la circumstància que la denúncia inicial parteix d'una entitat, Círcul Cívic, de marcat to anticatalà. Es repeteix, doncs, l'esquema que es va fer servir amb TV3, amb l'agreujant que ara els valencians ja no compten amb mitjans públics en la llengua pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Quin problema hi ha perquè una televisió com TV3 es pugui veure en un territori veí amb el qual comparteix llengua i història? ¿És aquest el concepte de pluralisme i de llibertat d'informació que té el PP? El govern espanyol al·legarà formalismes legals i negarà qualsevol lectura política, però el fet és que en menys de dos mesos els valencians s'han quedat sense oferta mediàtica audiovisual en català. Sembla com si Madrid hagués arribat a la conclusió que la llengua catalana és portadora d'algun estrany virus i que, per tant, cal acotar al màxim la seva projecció i el seu àmbit d'influència. Però és que precisament el respecte per la diversitat lingüística, i fins i tot la protecció d'aquest patrimoni amenaçat per la puixança del castellà, hauria de ser una de les prioritats del govern espanyol si realment volgués seduir Catalunya i oferir-li un encaix satisfactori. El govern de Rajoy actua completament en sentit contrari. El curs que ve entra en vigor una llei, la Lomce de Wert, que és inassumible i inaplicable a Catalunya perquè afecta els pilars bàsics del sistema educatiu i de la convivència. I no hi ha indicis de rectificació.

Rajoy va dir dilluns en una entrevista que, com a part del seu pla per impedir la consulta, tenia la intenció d'"enfortir llaços" entre Catalunya i la resta d'Espanya. I curiosament la primera mesura del seu govern després d'aquestes paraules és tallar les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià.

stats