CRÍTICA XARXES
Efímers 22/07/2014

Els pirates de llibres són dolents, però no tant

i
Albert Cuesta
2 min

Diu la Federació Espanyola de Gremis d’Editors que l’any passat es van vendre a l’Estat llibres per un valor total de 2.708 milions d’euros. Aquesta facturació és al voltant d’un 10% menys que la de l’any anterior, i per tant no és una bona notícia per al sector editorial. En això estem d’acord. Però no tant en els motius: en el seu comunicat a la premsa (PDF), els editors carreguen a la pirateria digital la major part de la responsabilitat d’aquesta disminució de vendes, i potser en fan un gra massa.

El periodista Fernando García, director del congrés estatal sobre llibre electrònic que va tenir lloc a Barbastre l’octubre de l’any passat, ha disseccionat al seu blog les dades que donen als editors i no quadren gens ni mica. La baixada d’ingressos entre el 2012 i el 2013 va ser de 235 milions d’euros, mentre que els editors diuen que la pirateria els va fer perdre l’any passat 302 milions. Probablement és un cas més de la confusió habitual que dóna per descomptat que tothom que descarrega llibres -o música, o cinema- els compraria si no pogués fer-ho.

Però és que, a més, el mateix informe reconeix que es van vendre 76 milions d’euros menys en llibre de text escolar, a causa dels sistemes de reutilització que organitzen les associacions de pares. I que les biblioteques públiques disposen de molt menys pressupost per comprar exemplars: només el ministeri de Cultura ha deixat d’invertir en això 30 milions d’euros en els cinc últims anys. Afegint-hi la part proporcional dels 100 milions que ha baixat en conjunt el consum cultural a l’estat entre el 2012 i el 2013, es veu clar que és injust acusar els pirates de tots els mals del sector editorial.

Els editors de llibres ja triguen a fer la mateixa reflexió que els seus col·legues d’altres gremis. I es poden anar preparant per a més novetats: Amazon ja ha anunciat als EUA una modalitat de tarifa plana de lectura de llibres electrònics -que, per cert, aquí suposen el 3,6% de la facturació del sector.

stats