EL FLANC NACIONALISTA
Política 09/04/2013

CDC es posa en campanya per l'estat propi

Els nacionalistes es rearmen per recuperar pols social i busquen destacar els beneficis de la independència

Oriol March
3 min

Barcelona."Volem guanyar". La frase és d'un alt dirigent de CDC i assenyala amb quin esperit els nacionalistes encaren una campanya específicament destinada a explicar el perquè de la fi de la via autonomista i la consegüent aposta per l'estat propi. "La independència no és abstracta: es tradueix en progrés econòmic i justícia social", va reflexionar ahir Josep Rull, secretari d'organització convergent, després de la primera reunió ordinària de l'executiva del partit després de la imputació del seu secretari general, Oriol Pujol. En la trobada es van exposar les línies mestres de la campanya Dret a decidir i estat propi, garantia d'un futur millor , que feia setmanes que es traçaven a les reunions del secretariat permanent de CDC. El seu origen, de fet, es pot trobar en el congrés de fa just un any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquell conclave, els nacionalistes van posar rumb a l'estat propi. "Aquesta campanya que encetem és, en certa manera, un mandat d'aquell congrés. Bàsicament perquè es proposa eixamplar la majoria social cap a l'estat propi", explica un dirigent nacionalista. Els quadres convergents vagaven en el desànim després de la patacada electoral -pèrdua de 12 escons-, i amb aquesta nova campanya busquen revertir les sensacions: "Ens hem de començar a creure que som el primer partit de Catalunya i que hem de liderar el procés", reflexiona un membre de l'executiva convergent.

Tret de sortida de Mas

El president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, serà l'encarregat d'encetar la campanya diumenge en un acte a Pallejà, al Baix Llobregat. Mas va insistir ahir a porta tancada a reiterar el "compromís" amb el procés nacional, però va alertar de les "dificultats". Es referia a l'aprovació dels pressupostos, un assumpte que genera tensions amb ERC, un soci de legislatura que no vol veure ni en pintura uns pressupostos que compleixin amb un objectiu de dèficit més baix de l'1,5%.

Precisament l'elaboració dels comptes -i la probable retallada que inclouran- fa que els estrategs convergents hagin volgut donar un "caràcter molt social" -en paraules d'un d'ells- a la campanya. "Les mesures econòmiques per sortir de la crisi i per garantir l'estat del benestar, juntament amb el full de ruta sobiranista, formen les dues cares de la mateixa moneda. Sense instruments d'estat, Catalunya no podrà sortir de l'actual context econòmic", va explicar ahir Rull.

Els dirigents de CDC van alarmar-se arran dels resultats del 25-N per la caiguda nacionalista, però també perquè el bloc del no a l'estat propi va mobilitzar-se a l'àrea metropolitana. Per això la campanya comença al Baix Llobregat -els ciutadans que s'hi acostin podran interpel·lar Mas directament- i per això la plana major del partit desembarcarà a Molins de Rei aquest dijous per assistir a la presa de possessió de Joan Ramon Casals com a nou alcalde. "Sense el Baix Llobregat no guanyarem", fa temps que repeteixen a Convergència.

La campanya que comença diumenge durarà uns tres mesos i anirà seguida d'una altra que, probablement, comptarà amb el suport d'altres formacions polítiques i d'entitats favorables al dret a decidir. L'objectiu és donar imatge d'unitat de cara al procés previ a la consulta.

Recerca de militants

Segons diverses fonts nacionalistes consultades per l'ARA, durant els mesos posteriors a les eleccions CDC va notar una lleu davallada de la militància. Ara els nacionalistes volen captar més afiliats -en tenen més de 53.000- perquè, a parer de Rull, necessiten "créixer i engruixir el projecte. La imatge de la campanya ja està preparada des d'abans de les eleccions, però no s'ha posat en marxa fins a aquesta setmana. En la documentació facilitada a la militància, els nacionalistes es proposen tornar a la "CDC original", en la mesura que volen recuperar l'esperit de partit moviment que va edificar Jordi Pujol.

La campanya a favor de l'estat propi no ha estat consensuada amb Unió. Mentre es vagi desenvolupant, els nacionalistes esperen la primera reunió del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), que se celebrarà dijous, per començar a plantejar les iniciatives legislatives corresponents al Parlament i al Congrés de Diputats per preparar la consulta sobiranista. Sense descartar, segons fonts de la cúpula, unes eleccions plebiscitàries o bé una declaració unilateral d'independència si fracassen els escenaris anteriors.

stats