Política 15/11/2014

CDC s’aferra a l’èxit del 9-N per recuperar l’autoestima

El Govern veu Mas en condicions d’anar en solitari a les eleccions

Oriol March
3 min

BarcelonaConvergència celebra avui a Bellaterra el consell nacional més plàcid dels últims mesos. “Vam assumir el repte del 9-N alternatiu en solitari i ha sigut un èxit, de manera que tenim l’oportunitat de reivindicar-nos”, assenyalava un alt dirigent de CDC aquesta setmana després que 2,3 milions de catalans s’acostessin als locals de participació per pronunciar-se sobre el futur polític del país. Enmig d’una legislatura complicada -gestió del procés sobiranista, casos de corrupció que afecten el partit i context econòmic advers-, els nacionalistes consideren que “ja tocava” donar una bona notícia als quadres del partit. I més després que el 25 de juliol esclatés la bomba d’un cas Pujol que obliga a la refundació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió dels quadres dirigents i territorials se celebra en ple debat sobre la conveniència de les eleccions plebiscitàries -CDC aspira a una llista conjunta amb ERC, com a mínim, i a un programa “molt referit a la independència”- i sobre la dinàmica pressupostària. Cap dels dirigents del partit s’atreveix a posar data al final de la legislatura, però s’assumeix que en el termini màxim d’un mes ja se sabrà el format de la “consulta definitiva” que haurà de definir les relacions entre Catalunya i Espanya. “Les plebiscitàries són un instrument que cal fer servir en el moment adequat”, assenyalen al quarter general de Convergència. De moment, ERC prioritza la unió programàtica i descarta una candidatura “de país”, segons va explicar Oriol Junqueras després de reunir-se dijous amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

El líder de CiU intervindrà en privat i no farà cap discurs públic. “El moment és delicat, i no ens interessa una lluita de declaracions”, assenyalen alts dirigents de CDC. Mas exposarà públicament el seu full de ruta en un acte el dia 25 de novembre a través d’una conferència que, com les que va fer l’any 2002 i el 2007 -quan per primer cop va defensar el dret a decidir-, aspira a tenir “vocació de futur” més enllà de l’actual context marcat pel 9-N. Un futur que sembla tenir forma d’eleccions aviat.

Els estrategs de CDC consideren “reforçat” Mas després del 9-N. “Se l’inventa ell i se’n surt”, resumeixen al seu entorn recordant les reticències inicials d’ERC i, sobretot, d’ICV, que s’hi van acabar sumant. ¿Aquest nou escenari és suficient per remuntar en unes enquestes que mostren una davallada sense precedents? Davant les crítiques de tots els partits -algunes en públic, algunes en privat- segons les quals el president busca la llista unitària per “emmascarar” la patacada, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va considerar que Mas està en condicions d’afrontar uns comicis en solitari. “Mas i CDC no volen una llista unitària per no perdre”, va assenyalar a RAC1.

Aquesta candidatura està en fase de “tempteig”, segons el conseller. El president mantindrà contactes la setmana vinent amb representants de la societat civil -es dóna per descomptat que se citarà discretament amb l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium- i dirigents patronals per explorar l’escenari posterior al 9-N. De tot plegat en sortirà la intervenció del 25.

Refundació al juny?

La incertesa del calendari -com també la del futur dels pactes de federació amb Unió, que avui també fa consell nacional- i la possibilitat d’eleccions al febrer fan que, segons fonts consultades, el congrés extraordinari de refundació se celebri passades les municipals del maig. “Tot està pendent de la decisió de Mas sobre si avança o no els comicis”, diuen a la cúpula del partit. Una refundació que el partit combinarà amb una estratègia per captar indecisos i votants del sí-no per guanyar el “referèndum definitiu”, tingui el format que tingui. Els pròxims mesos seran d’alta intensitat al quarter general de CDC.

stats