Política 21/12/2013

Crear un servei d'intel·ligència cibernètica

Les telecomunicacions són imprescindibles per al funcionament normal del nou estat

Dani Sánchez Ugart
1 min

Barcelona4. TIC

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les telecomunicacions són imprescindibles per al funcionament normal del nou estat, i en cas de conflicte el govern espanyol podria intervenir-les. Per això, el Consell Assessor per a la Transició Nacional reclama que es creïn les estructures necessàries per protegir la integritat de les dades dels ciutadans i de la seguretat de les infraestructures de comunicacions. Intel·ligència cibernètica

El CATN reclama "desplegar més capacitats en el camp de la defensa cibernètica i de la intel·ligència, entesa com a capacitat d'investigar i prevenir futurs atacs". Tot i que l'organisme no parla directament de la creació d'una agència de seguretat, sí que fa referència a reforçar els organismes existents, a crear una "estructura de comandament" de les TIC i elaborar un "pla de recuperació de desastres", en cas que es produeixi una pèrdua de dades. Aquesta estructura s'hauria de crear abans que el nou estat.

Telefonia gairebé garantida

L'única opció que té l'estat espanyol per impedir el correcte funcionament de la telefonia és, segons el CATN, declarar l'estat d'excepció, perquè les comunicacions telefòniques es regeixen per regles internacionals i estan en mans de les empreses. Tot i així, l'organisme considera necessari "coordinar" amb l'estat espanyol el traspàs ordenat de competències i seguir fent servir el prefix internacional (+34) fins que n'hi hagi un de propi.

Televisió i ràdio

L'estat espanyol podria "interferir" el senyal de televisió a través d'Abertis, segons el CATN, però l'empresa té "obligacions" per transmetre el senyal dels canals dels operadors catalans que el Govern hauria de fer complir.

stats