NEGOCIACIONS DEL PROCÉS
Política 05/10/2013

Diàleg creuat per frenar la secessió

Duran busca sumar ICV-EUiA a la tercera via mentre PSC i PP flirtegen amb el líder d'Unió

Sara González
3 min
DOS LÍDERS AMB UN MATEIX DESTÍ 
 Pere Navarro i Josep Antoni Duran i Lleida (a la imatge, en una reunió l'any passat) volen ampliar els suports a la tercera via, entre la independència i l'immobilisme. D'entrada exploraran  l'entesa amb ICV-EUiA i el PP, però els ecosocialistes han advertit que no jugaran a aquest joc i els populars han deixat clar que les terceres vies no tenen recorregut.

BarcelonaCartes, dinars, invitacions i portes obertes. Els partits que es desmarquen del sí a la independència han posat en marxa en els últims dies una marató de contactes per buscar una fórmula que els permeti compartir sinergies i actuar cohesionats com a contrapès al bloc sobiranista. Mentre Josep Antoni Duran i Lleida i Pere Navarro intenten atreure ICV-EUiA i el PP cap a les seves tesis de reformar la Constitució per buscar un encaix de Catalunya dins d'Espanya, els populars s'esforcen a convèncer-los que les terceres vies no tenen sortida i que l'únic dic de contenció de l'independentisme que pot ser efectiu és sumar tots a favor de la unitat de l'Estat mantenint intacta la llei de lleis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que abans s'havien considerat pactes contra natura, ara són la clau per bastir una alternativa solvent a la independència que abanderen Convergència, ERC i la CUP. Només així s'explica que el líder d'Unió, que ja ha acordat amb el PSC explorar aliances perquè la tercera via guanyi múscul, flirtegi ara amb el partit que lidera Joan Herrera. "Personalment em sento més pròxim a les tesis nacionals d'ICV que a les del PSC", va dir ahir Duran a la seva carta web.

El líder democristià té la intenció d'asseure's a parlar amb els ecosocialistes. Després que en els últims dies dirigents de CDC hagin exhibit la seva indignació per l'acostament del seu soci de federació amb els socialistes, Duran els va advertir que s'hi hauran d'acostumar perquè el diàleg amb altres forces polítiques serà "molt intens" en els pròxims mesos.

Esperant una oferta d'Espanya

ICV-EUiA està disposada a parlar amb Unió, però no per ampliar suports a la tercera via sinó per buscar ponts d'entesa per portar la petició de consulta al Congrés abans de finals d'any, tal com es va acordar en el debat de política general. Fonts de la direcció ecosocialista expliquen que un dels principals objectius serà reincorporar el PSC en aquest consens, tot i que ho veuen "extremadament difícil" perquè els de Pere Navarro ja han deixat clar que no volen ni sentir a parlar "d'ultimàtums". Sigui com sigui, ICV-EUiA vol fer entendre tant al PSC com a Duran que Catalunya ja ha fet diverses propostes d'encaix a Espanya i que ara és l'Estat qui ha de fer una oferta.

Una altra de les interlocutores pròximes de Duran serà Alícia Sánchez-Camacho, que ahir va menysprear la tercera via de la mateixa manera que ho va fer dijous Mariano Rajoy. Si bé el president espanyol va dir des del Japó que ni tan sols sap en què consisteix, Duran, irònic, va etzibar via Twitter que, si no se'n recorda, deu ser pel "canvi d'horari i el cansament" derivats de la seva visita a Tòquio.

Tot i això, la líder del PP a Catalunya va assegurar que ha rebut resposta de Duran a la carta que va enviar a altres partits per fer pinya i frenar el trencament amb Espanya. Segons Camacho, el líder d'Unió, tot i defensar el dret a decidir, està "més a prop de les tesis" dels populars que no pas de les de CiU. És per això que va demanar, tant a ell com al PSC, que abandonin els seus models federals i confederals i facin pinya per defensar una millora del sistema de finançament sense tocar la Constitució.

I és que, per Camacho, si realment Unió i el PSC -i fins i tot va mencionar ICV-EUiA- defensen una Catalunya dins d'Espanya, és hora que es mullin de manera contundent per aquesta opció. Als socialistes els va demanar que convencin Alfredo Pérez Rubalcaba perquè "rectifiqui" i recuperi els ponts amb Rajoy per frenar l'independentisme. Al PSC, Unió i ICV els va convidar a assistir sense complexos a la manifestació del 12 d'octubre.

Navarro va respondre, ras i curt, que el seu partit no se sumarà a una convocatòria que alimenta "el costat contrari" a la independència. En una entrevista a La Sextava insistir en aquest camí del mig que Rajoy fa veure que no existeix però que ell i Duran busquen fer visible.

stats