DRET A DECIDIR
Política 07/11/2013

El possible endarreriment de la consulta posa en guàrdia ERC

Ortega al·lega dificultats tècniques, però ERC ja avisa que la logística s'ha d'adaptar a l'acord polític

Roger Mateos Roger Tugas
3 min

Barcelona.Nova polèmica a la vista dins el bloc de forces favorables al dret a decidir. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, d'Unió, va anunciar ahir que la consulta sobiranista a Catalunya no es podrà organitzar abans de l'octubre del 2014 per les dificultats "logístiques" que implicaria fer-la sense el suport de l'Estat. Aquests són els càlculs dels tècnics de Governació encarregats dels preparatius de la consulta i que preparen un informe que pot ser clau per determinar-ne la data, tot i que ERC es nega a supeditar una decisió que considera política a qüestions tècniques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més significatiu és que aquest termini -revelat per Ortega al Polièdric de Catalunya Informació- tiraria per terra els plans de convocar-la pels volts del referèndum d'Escòcia, el 18 de setembre del 2014. ERC havia suggerit celebrar-la el 7 o el 14 de setembre, aprofitant el simbolisme d'unes dates pròximes a la Diada i abans del plebiscit escocès. El mateix Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) aconsella organitzar-la durant la segona meitat del 2014 però abans de la cita escocesa, tenint en compte que el seu resultat -tot apunta a una derrota independentista- condicionaria la consulta catalana.

El cas és que, si s'ha de fer amb posterioritat al procés escocès -i per evitar-ne els efectes contaminants, com recomana el CATN en el seu primer informe-, la data podria endarrerir-se fins a finals de l'any que ve o més enllà, malgrat que el pacte de legislatura entre CiU i ERC diu que ha de ser durant el 2014.

Limitacions logístiques

Quines són les raons "logístiques" que al·leguen els tècnics del departament que encapçala Ortega? Si el govern de Mariano Rajoy autoritzés la celebració del referèndum a Catalunya i li transferís la competència per organitzar-lo, tot seria més senzill i la Generalitat podria utilitzar els instruments electorals habituals, cedits de bon grat per l'Estat. Però el mateix Rajoy ha deixat clar en reiterades ocasions que aquest escenari és del tot impensable.

Al Govern només li queda confiar que se li permeti convocar una consulta tolerada per Madrid, emparant-se en la llei de consultes que aprovarà el Parlament. En aquest cas, les autoritats catalanes haurien de confeccionar un cens nou, a més de comprar urnes, desplegar eines de vot electrònic i facilitar que els catalans a l'exterior puguin votar.

Tot això, segons Ortega, no es podrà bastir d'un dia per un altre. La vicepresidenta del Govern -que també ho és d'Unió- va arribar dilluns d'un viatge oficial al Quebec, on va informar-se de l'experiència d'aquest estat francòfon del Canadà en processos electorals. Especialistes del seu departament també aniran pròximament a Suïssa, exemple de democràcia plebiscitària, i a Estònia, pionera en vot per internet.

Ortega al·lega que amb el termini de l'octubre del 2014 es "cura en salut", perquè "l'important és fer el procés bé", amb totes les "garanties", transparència i seguretat. Però probablement els arguments tècnics no seran suficients per convèncer ERC. Fonts de la direcció republicana consultades per l'ARA advertien ahir que la data "no es decidirà per raons logístiques, sinó polítiques". "La logística s'haurà d'adaptar a la data", afegien.

Si fins ara el focus de discussió es concentrava en la literalitat de la pregunta, a partir d'ara també la data serà objecte de polèmica. Molest per l'enrenou dels últims dies, Artur Mas cridava aquest dilluns a aparcar el debat fins al mes de desembre i, de fet, l'entorn del president de la Generalitat evitava ahir subscriure la reflexió d'Ortega. La concreció de la consulta es complica.

stats