CANVI DE CICLE
Política 20/10/2014

ICV debat aquest dilluns si es replanteja la seva fredor amb el 9-N

Forcadell defensa que cal entendre la jornada com "una nova forma de mobilització", tal com proposava Herrera. També la comissió executiva de CiU es reuneix aquest dilluns en un ambient de tensió interna entre els socis de la federació

R. Tugas / M. Colomer
3 min

BarcelonaLa postura del coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, que no té clar si participarà a la jornada del 9-N, no és unànime dins de la formació ecosocialista. El líder del partit va afirmar dissabte en una entrevista a 'El País' que no pensava votar el 9-N perquè la proposta de Mas "no és honesta", tot i que després es va matisar que no votava perquè aquella jornada no era una consulta, sinó una "mobilització". Finalment, aquest diumenge ha defensat que ICV participarà "en el nou 9-N si Mas admet que això no és una consulta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, alguns dirigents defensen que cal ser-hi, per contribuir al fet que la jornada sigui un èxit i el procés no es desinfli. Per això, alguns com el diputat Jaume Bosch i territorials com la de les Terres de Lleida –d'on és diputada la també sobiranista Sara Vilà– van demanar dissabte que s'avancés a aquest dilluns, dia 20, la reunió de l'executiva, que no estava prevista de forma ordinària fins a set dies més tard. I aquest diumenge la resposta ha estat que el nucli de coordinació del partit –format pels dos coordinadors nacionals, el secretari general i 15 persones més– debatrà aquest dilluns al matí si convoca per a la tarda l'executiva, que reuneix una cinquantena de persones, entre les quals els representants territorials, per debatre quin paper ha de tenir la formació de cara al nou 9-N ideat per Artur Mas.

De fet, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha subscrit aquest diumenge el posicionament d'Herrera conforme aquest 9-N alternatiu s'ha d'entendre com una mobilització, en lloc d'una consulta, per intentar sumar de nou ICV al front comú sobiranista. "Acceptarem aquesta consulta sempre i quan convertim aquest 9-N en una nova forma de mobilització", ha apuntat Forcadell, que ha reclamat que aquesta "serveixi per denunciar la involució democràtica de l'estat espanyol davant dels organismes internacionals", en la línia de com va proposar Herrera que es reorientés la consulta un cop Mas va aparcar el pla original.

En aquest sentit, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha demanat aquest diumenge als catalans que surtin "al carrer, tot i que hi haurà gent que anirà a votar i gent que no votarà però protestarà". Ho ha dit després de l'acte convocat per l'ANC i Òmnium Cultural a la plaça de Catalunya en declaracions al 3/24, en les que ha esperat que el 9-N sigui un èxit de mobilització. Així mateix, ha demanat que "qui estigui decebut, que no es quedi a casa" per no donar la imatge que Catalunya fa un pas enrere amb vista al govern espanyol.

Debat a la federació CiU

Però també per a CiU serà un dilluns d'alta tensió. Per primer cop des de la trencadissa de dilluns passat, aquest dilluns es reuneix la comissió executiva nacional de federació de CiU. És l'òrgan de direcció i coordinació de CiU, que té damunt la taula diversos elements que els últims dies han tensat la federació fins a acostar-la al límit del divorci.

Després de l'acte d'aquest diumenge d''Ara és l'hora', el CENF de CiU haurà de debatre, per exemple, sobre l'exigència de convocatòria d'eleccions anticipades de tall referendari en tres mesos, una exigència d'ANC i Òmnium que topa amb el rebuig frontal d'Unió. Entre els contenciosos que té oberts la federació, hi figura també la fórmula amb la qual s'hauria de concórrer a aquests eventuals comicis. El soci majoritari, CDC, i el president Artur Mas busca una coalició amb ERC que defugen els republicans i que el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha rebutjat, no pas sense contestació interna. El compte enrere s'ha activat.

stats