Efímers Tema del dia 20/10/2014

Els quadres d’ERC rebutgen l’aliança amb CDC

Rovira va detallar les reunions pel 9-N en un consell nacional que evidencia desconfiança amb Mas

Roger Tugas
2 min

Barcelona“Molta gent es pensava que jo era un soldat de CiU, però no és veritat, ens menteixen i traeixen”. Aquesta sentència que el president d’ERC, Oriol Junqueras, va deixar caure ahir en privat en el consell nacional extraordinari exemplifica fins a quin punt ha canviat la consideració de la direcció republicana cap a la federació nacionalista. Cap dels quadres d’ERC va intervenir ahir per defensar una entesa amb CDC de cara a les plebiscitàries, que ni ICV-EUiA ni la CUP ni Unió preveuen. Al contrari, el rebuig a fer una entesa va ser unànime, en un context en què gairebé tots els ponts s’han trencat.

Abans del consell nacional encara hi havia veus que proposaven explorar la coalició, però van callar després que, durant prop d’una hora, la secretària general del partit, Marta Rovira, detallés reunió per reunió com havia evolucionat el 9-N des que es va convocar i el TC el va suspendre fins que es va enterrar dilluns passat. Nombroses trobades tècniques diàries -en ocasions dues al dia- que, segons la dirigent, feien constatar la falta de voluntat del Govern de tirar endavant. Aplicatius que no funcionaven o funcionaris als quals l’executiu no permetia treballar per a la consulta, així com aturades unilaterals dels processos que Rovira va anar relatant van solidificar la desconfiança i van enterrar la predisposició que hi havia entre alguns quadres de fer una aliança electoral.

Fins i tot van explicar que Junqueras es va presentar a l’última cimera amb una carta d’un alcalde de CiU que hauria rebut una notificació del Govern perquè aturés els preparatius del 9-N. Un cop aquesta convocatòria es va aparcar, però, els dirigents d’ERC van explicar que donen suport al nou procés participatiu “com un acte cívic”, però prioritzant la reivindicació de fer eleccions aviat. “Aquest cop no us obligarem a fer campanya”, van dir als quadres del partit. El fet que el sistema informàtic no estigui llest, les dilacions a l’hora de parlar amb alcaldes i directors d’institut o els retards previstos a l’hora de registrar tants votants en pocs locals fan que ERC desconfiï de l’èxit del 9-N.

Junqueras va acceptar, fins i tot, que entén que ICV se senti “estafada” i va instar a treballar per tornar-los a sumar al procés. Per tot això, va argumentar -amb el suport de tots els quadres- que presentar-se per separat és la millor opció, ja que servirà, diu, per no perdre vots per a l’esquerra o la dreta i per sumar exsocialistes al projecte d’ERC i bastir l’alternativa. A diferència d’anteriors ocasions, va situar Artur Mas i CiU en un mateix sac. La confiança està sota mínims.

stats