CONCENTRACIÓ D'ARA ÉS L'HORA
Política 19/10/2014

L'ANC i Òmnium exigeixen unitat i eleccions en tres mesos

Carme Forcadell i Muriel Casals condicionen el seu suport al 9-N alternatiu del president al fet que convoqui unes plebiscitàries davant de milers de concentrats a la plaça de Catalunya

Roger Tugas
2 min

BarcelonaDesprés d'una setmana d'intenses converses, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i la d'Òmnium, Muriel Casals, han fet públic aquest dilluns el seu full de ruta cap a la independència després que la consulta inicialment convocada finalment no se celebri i, en canvi, Artur Mas hagi impulsat una votació alternativa per al 9-N. Les dues entitats donaran suport a aquesta proposta de procés consultiu, tot i que també li exigeixen que convoqui eleccions en els propers tres mesos. "President, volem votar en els propers tres mesos!", li ha reclamat Forcadell a canvi de donar suport al 9-N i contribuir a convertir-lo un un èxit, una sentència que ha generat una ovació entre els milers de concentrats que omplien la plaça de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens comprometem a ser els garants del procés", ha asseverat la president de l'ANC, però ha exigit "unitat política i que hi hagi eleccions" en els propers tres mesos per tal que a la primavera hi hagi ha un nou Parlament i no hi hagi "dilacions" en el procés. "Donem suport si el 9-N és una mobilització per denunciar la involució democràtica de l'estat espanyol, si es garanteix que es pugui fer a tot el territori i serveixi per denunciar davant els organismes internacionals que l'estat espanyol ens prohibeix els nostres drets nacionals i no ens deixa exercir el nostre dret d'expressió", ha insistit, a banda de l'exigència dels comicis, i encara ha afegit que els líders polítics posessin el país per davant dels partits: "Demostreu que sou dignes representants del poble que us ha votat!".

Al seu torn, Casals havia defensat que no estaven "disposats a fer cap passa enrere". "Exigim que els partits refacin aquesta unitat per tirar endavant al procés i arribar fins al final", ha asseverat i, per això, els ha animat a tornar-se a reunir per reprendre "les negociacions perquè la consulta del 9-N s'assembli tant com sigui possible a la que Mas ens va convocar". "El 9-N estem cridats pel president a les urnes, i hi acudirem, és clar que sí", ha afirmat, però ha reclamat: "Volem un únic pla nítid i compartit basat en la unitat, les urnes i la independència si una majoria ho expressa".

L'acte ha tingut lloc en una plaça de Catalunya plena a rebentar i ha començat amb la lectura per part de diverses personalitats de la declaració de sobirania aprovada pel Parlament el 23 de gener del 2013. Posteriorment, l'actriu Sílvia Bel ha recitat el poema Ara mateix de Miquel Martí i Pol –que apel·la a la unitat– amb Lluís Llach al piano i Cesk Freixas cantant-ne un fragment. Així mateix, el periodista, empresari i comissari del Tricentenari de la Generalitat, Miquel Calçada, ha intervingut per defensar que "totes les nacions volen el mateix: governar-se elles mateixes" i reclamar que no es ridiculitzi el 9-N proposat per Mas. "Votarem el 9-N i les vegades que faci falta per demostrar al món què volem", ha defensat, i ha reblat: "Necessitem confiar en nosaltres mateixos, en els partits i en el Govern".

Els milers de concentrats han intervingut sovint amb crits d'"independència" i d'"unitat". Al final, l'acte s'ha clos amb el 'Cant dels Segadors'.

stats