DRET A DECIDIR
Política 11/12/2013

Mas obre amb Duran els contactes sobre la consulta

El president inicia converses per la pregunta primer amb el líder d'Unió, que se cita amb Junqueras

Roger Mateos Oriol March
3 min

Barcelona.Les converses per pactar la data i la pregunta de la consulta ja estan en marxa. Artur Mas -que a primera hora del matí presidia la reunió del Govern- i Josep Antoni Duran i Lleida -que a quarts de quatre de la tarda agafava l'avió cap a Madrid- van trobar-se ahir al migdia al Palau de la Generalitat en la més absoluta discreció, per abordar el tema més calent que queda per dirimir fins a final d'any, segons van explicar a l'ARA fonts coneixedores del contacte. Tot i tenir criteri propi sobre com enfocar la pregunta, el president de la Generalitat vol jugar un paper arbitral en la negociació. El més lògic era que comencés abordant-ho amb el líder d'Unió, el seu soci de federació. I així ho va fer, tot i que la intenció de Mas és parlar amb tots els caps visibles de les forces del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les trobades, de fet, aniran més enllà de la figura presidencial. Per aplanar el terreny a l'entesa que busquen tots plegats, abans s'asseuran a refer relacions Duran i Oriol Junqueras, que en les últimes setmanes han mantingut dues picabaralles a Twitter, una de les quals precisament per divergències a l'hora de definir la pregunta. Per rebaixar tensió i "regularitzar la seva relació personal" -segons fonts nacionalistes- el cap de files de CiU al Congrés i el president d'ERC es trobaran a soles aquest divendres, una reunió que pot ser útil per llimar diferències també al voltant de la consulta.

La reunió entre els dos dirigents està pendent des del gener, quan unes declaracions de Junqueras sobre la resolució judicial del cas Pallerols van irritar el líder democristià de tal manera que va cancel·lar un dinar programat amb Mas i el líder republicà. Des de les files d'ERC es busca revestir de "normalitat" una reunió que emmarquen dins dels contactes habituals de Junqueras amb representants polítics, sindicals i de la societat civil. Però la reunió arribarà en un punt clau de les negociacions i asseurà dues posicions diferenciades a la mateixa taula: mentre el president d'ERC vol preguntar obertament sobre la independència, Duran busca una fórmula en què se sentin còmodes els partidaris d'una tercera via.

Inquietud a Convergència

En l'última reunió del comitè executiu de CDC, els dirigents del partit van atorgar "plens poders" a Mas per negociar el contingut de la consulta. La confiança envers el president és "màxima", segons tots els dirigents consultats, però l'aparició de Duran en escena i el seu pes específic en les converses per bastir el consens fan arrufar el nas a la cúpula del partit. "Ara torna a estar al centre", adverteixen des de CDC, on consideren que la clau de l'acord és "que no es facin interpretacions diferents l'endemà" de firmar-se.

Mas ha promès en públic i en privat que la seva intenció és una entesa que no pugui interpretar-se des de diferents vessants, però això no evita una certa inquietud en dirigents convergents. "Si estat propi vol dir com Àustria i Dinamarca, d'acord. Si no, tindrem un problema", assenyala un dirigent de la cúpula del partit nacionalista.

Els nervis en els últims dies s'han multiplicat encara més a la direcció d'ERC. Les crides de Mas a pactar una pregunta "inclusiva", que arrossegui al consens Unió i ICV-EUiA, han posat en alerta els republicans, que temen que es vulgui diluir el sentit de la pregunta. Algunes veus fins i tot han brandat l'amenaça de no aprovar els pressupostos del 2014 -s'han de votar el 19 de desembre- si no s'aposta per una pregunta clara sobre la independència.

Ahir el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, reclamava un pacte per la consulta abans del dia 19. I la secretària general del partit, Marta Rovira, no tancava cap porta en ser preguntada si es podrien repensar el seu suport als comptes. "Prendrem la decisió quan arribi el moment", va apuntar. La negociació entra ja en la fase decisiva.

stats