GOVERNABILITAT
Política 24/12/2013

Mas i Junqueras decidiran al gener si descarten la coalició

CiU i ERC veuen més factible un govern d'unitat quan l'Estat veti votar el 9-N

Roger Mateos
3 min
Artur Mas i Oriol Junqueras abordaran en les pròximes setmanes si ERC entra al Govern o es deixa oberta aquesta opció per a més endavant.

Barcelona.La mateixa nit del 25 de novembre del 2012, després de recular dotze escons i quedar lluny de l'anhelada majoria absoluta, Artur Mas va estendre la mà a ERC perquè s'impliqués a fons en la governabilitat. En les converses prèvies al debat d'investidura, el president de la Generalitat va oferir formalment a Oriol Junqueras l'entrada d'ERC al Govern. La invitació no va quallar i CiU va haver de formar govern en solitari, amb el suport parlamentari dels de Junqueras, que obria la porta a la incorporació de consellers del seu partit si s'acordaven els detalls de la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop pactades la data i la pregunta, el debat ha tornat a aflorar. Però el poc entusiasme d'uns i altres davant la hipòtesi d'un executiu compartit ha anat refredant-ne les expectatives. Per acabar de prendre una decisió, Mas i Junqueras en parlaran en privat al gener. Aquest diumenge, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, admetia que hi ha hagut "converses" per mirar d'enllaçar les agendes.

Quines són les possibilitats reals de veure en un futur no gaire llunyà dirigents republicans prenent possessió com a consellers? Ahir, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, insinuava que l'eventual entrada d'ERC al Govern pot quedar posposada durant "uns quants mesos" o fins i tot " sine die ", però que en tot cas això s'acabaria de decidir "en els propers dies".

Fonts de CiU asseguren que els republicans segueixen tenint "la porta oberta", mentre que a ERC no enterren encara les opcions d'un executiu compartit. Però totes dues formacions tenen prou arguments per descartar una coalició governamental, almenys per ara. A CiU li pot convenir compartir no només les cadires de l'executiu sinó també el desgast que implica l'acció de govern en temps de crisi, però per acomodar-hi ERC hauria de cedir departaments clau que farien trontollar els equilibris interns.

Carteres de pes

A les files d'Esquerra ja avisen que, en cas d'implicar-se en una operació així, reclamarien carteres relacionades amb el procés. Governació -ara en mans de la vicepresidenta Joana Ortega-, Afers Exteriors -sota el paraigua de la conselleria de la Presidència, encapçalada per Homs- o Hisenda pròpia -en mans de la conselleria d'Economia d'Andreu Mas-Colell- poden ser àrees reclamades per Junqueras.

Fonts d'ERC reconeixen que si se'ls oferissin responsabilitats d'alt nivell es plantejarien seriosament la seva entrada, però dubten de fet que Mas tingui interès a acollir-los al preu de desposseir de funcions essencials algun dels seus consellers. En tot cas, des d'ERC s'insisteix que encara no se'ls ha fet arribar cap oferta en ferm.

Com a argument favorable a deixar-ho de moment tot com fins ara, fonts de les dues parts destaquen que la fórmula del suport extern de Junqueras a Mas ha funcionat. Ara bé, admeten que a un any vista es poden produir circumstàncies excepcionals que obliguin a fer un replantejament "de país".

Tot pivota al voltant de la data de la consulta, el 9 de novembre del 2014. Si Mariano Rajoy impedís la consulta i llancés un desafiament amb majúscules a l'autogovern català -la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha especulat amb una suspensió de l'autonomia com va passar a l'Úlster-, l'escenari seria més propici per a un govern d'unitat disposat a fer front a l'embat de l'Estat. L'alternativa més plausible a un govern de coalició seria dissoldre el Parlament i convocar plebiscitàries.

Qui sí que augurava ja una coalició de govern era el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena. A parer seu, l'entrada d'Esquerra seria "coherent i democràticament saludable". D'aquesta manera, segons Lucena, es podria "clarificar" qui fa d'oposició al Parlament, "atès que és notori que ERC no ho fa". Lucena es va mostrar fins i tot convençut que l'anunci de la incorporació d'ERC al Govern s'anava a produir ahir, però que finalment s'havia hagut de posposar perquè les dues formacions implicades tenien "discussions" sobre com repartir-se les conselleries. L'acord, va aventurar-se a dir el portaveu socialista al Parlament, és "qüestió de dies" i situaria el PSC al front de l'oposició.

El PP, contra un nou "tripartit"

En canvi, Alícia Sánchez-Camacho va emplaçar Mas a rectificar el seu rumb cap a la consulta i descartar completament "un altre tripartit", amb consellers d'ERC al costat dels de Convergència i Unió.

stats