TENSIONS A CIU
Política 02/11/2013

Mas calma el xoc entre CDC i Duran

Reclama als dirigents nacionalistes que aparquin les discrepàncies públiques amb el líder d'Unió

Oriol March
4 min

Barcelona.Quan els dirigents de CDC van arribar a la reunió de la permanent -l'òrgan de direcció més restringit del partit- el dilluns de la setmana passada, alguns encara treien foc pels queixals per culpa de les últimes intervencions públiques del líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida. En els dies previs a la trobada ja havien deixat anar, sempre en privat, retrets a Duran -a qui acusaven de "deslleial" i de causar a CiU una pèrdua de credibilitat que la fa caure a les enquestes-, i tenien la intenció de traslladar aquestes inquietuds a Artur Mas, president de la Generalitat i de CDC. "Bona part de la reunió va tractar sobre el paper del líder d'Unió", asseguren fonts del partit, que afegeixen: "I el president ens va demanar calma".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El missatge es va executar tot seguit. Poca estona després de la reunió de la permanent de CDC, els seus dirigents es van reunir amb els d'Unió en el marc del comitè executiu nacional de la federació, que s'acostuma a trobar un cop al mes. "Va ser una reunió autista, perquè es va optar per deixar de banda totes les qüestions polèmiques", admeten fonts de de la federació. Ni els dirigents de CDC van expressar en públic les seves discrepàncies amb Duran, ni el mateix líder d'Unió els va retreure res ni va defensar la seva tercera via. Sobre la taula, un acord per sortir del pas: que la comissió parlamentària, ara immersa en la fase de compareixences, decideixi la pregunta de la consulta.

La voluntat de Mas de refredar els ànims de Convergència obeeix a la necessitat que té de mantenir unida CiU en un moment de màxima tensió política. "Més que arribar junts a la consulta, com van pactar el president i Duran abans de les eleccions, hi ha moments que sembla que tot es fracturarà a l'hora de negociar la pregunta", admet un membre de la cúpula convergent.

Negociació Mas-Duran

Per més que CiU hagi acordat que sigui la comissió qui fixi aquest aspecte, la posició dins de la federació s'haurà de pactar entre els dos partits. "I, evidentment, el pes de la negociació el portaran en persona Mas i Duran", apunten des de les cúpules de CDC i d'Unió. Els contactes entre els dos dirigents s'han fet més freqüents durant les últimes setmanes, especialment després que el cap de files de CiU al Congrés qualifiqués de "millorable" la seva relació amb el president.

La pista que Mas i Duran havien intensificat els contactes la va donar el mateix líder d'Unió en la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció de CiU: "Quan et veus amb algú, la relació millora". Sosté Duran, a més, que tots dos van pactar -reunits el 14 d'octubre- la intervenció al Congrés en què va alertar Rajoy de la confecció d'una majoria al Parlament a favor de la declaració unilateral d'independència.

A hores d'ara, però, la confluència de CiU a l'hora de pactar la pregunta és complicada i, segons diverses fonts consultades, pot acabar "trencant" la federació. Una possibilitat que els últims mesos ha pres més cos que mai. Les posicions de sortida dels dos partits són clares: CDC vol una pregunta "clara" sobre l'estat propi amb dues respostes, mentre que Unió prefereix tres respostes per incloure-hi la tercera via. Una tercera via que ha de ser pactada per PP i PSOE i que Convergència només vol encabir en la consulta si arriba abans de finals d'any.

Calma després de les enquestes

La crida a l'ordre que va fer Mas fa una setmana va servir perquè, després de l'última enquesta -on CiU cau fins als 31 diputats-, la sang no arribés al riu. Fins i tot hi ha dirigents que, en privat, asseguren que hi ha un "canvi de tendència". Malgrat això, el calendari del procés amenaça de posar a prova la pacificació temporal de la federació. Mas i Duran -probablement més el primer- tindran feina per controlar els seus quadres mentre duri la negociació de la pregunta.

El líder d'Unió defensa el PSC i li reclama que segueixi unit al PSOE

Duran va sortir ahir en la seva carta web setmanal en defensa dels socialistes catalans per la seva decisió de desmarcar-se del PSOE, que va votar amb el PP una moció d'UPyD contra el dret a decidir. Duran sempre ha defensat la necessitat de pactes amb el PSC i hi ha buscat acords en temes com la consulta i el pacte fiscal. En l'últim congrés d'Unió, la primavera del 2012, va advocar de manera pública per la sociovergència. El líder democristià afirma a la carta que "la gran força de Catalunya és la unitat" i que al PSC la seva posició "li genera fugues electorals importants". Així, i al seu "modest entendre", sosté que "s'equivoquen els catalanistes que pensen que el PSC hauria de trencar amb el PSOE". Això, per ell, "seria un desastre per a Catalunya". Argumenta que "si quan voten el mateix que el PSOE en qüestions que afecten Catalunya els critiquem, és just que ara reconeguem la seva actitud distant del PSOE, que no és fàcil" i recorda que aquesta setmana ha estat "testimoni del neguit dels parlamentaris del PSC". Duran també es felicita de "l'escletxa per al diàleg" que, segons ell, s'ha obert amb Madrid. "Lluny de menysprear-la i també de contemplar-la des de la ingenuïtat cal valorar-la positivament", sosté.

stats