CANVI DE CICLE
Política 23/10/2013

Mas evidenciarà el malestar

Saludarà Rajoy però no es quedarà a escoltar el seu discurs al Fòrum Econòmic del Mediterrani

Oriol March
3 min
ELS PARTICIPANTS ARRIBEN A BARCELONA  L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va rebre ahir al vespre al Palauet Albéniz els participants del Fòrum Econòmic  del Mediterrani, que se celebra avui. A la recepció prèvia hi va acudir algun dels ministres que en hi prendran part,  mentre que el màxim representant de la Generalitat a la recepció va ser el secretari d'Exteriors, Roger Albinyana.

Barcelona.El xoc polític entre Catalunya i Espanya es juga, també, en el terreny dels detalls. Així s'evidenciarà al fòrum euromediterrani, que se celebra avui a partir de les deu al Palau de Pedralbes de Barcelona -propietat de la Generalitat, per cert-, en què Artur Mas ha vist com la Moncloa vetava la possibilitat de dirigir-se als assistents. "Si tenen por a un discurs del president de només tres minuts, és que alguna cosa estem fent bé", reflexionava ahir un alt dirigent de CiU. Mas només s'acostarà al recinte de la trobada per "encaixar mans" amb Mariano Rajoy -així ho va reconèixer als periodistes en una breu trobada informal posterior a un acte a la Cambra de Comerç de Barcelona- i ni tan sols es quedarà a escoltar el discurs del seu homòleg espanyol. A aquella hora ja serà al ple del Parlament per sotmetre's a la sessió de control de cada quinze dies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les gestions encaminades a aconseguir que Mas pogués dirigir-se "només tres minuts" -en paraules del conseller de la Presidència, Francesc Homs, en una carta enviada dilluns al ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo- no han tingut una resposta positiva per part de la Moncloa. "Li demano [...] que traslladi altre cop a la presidència del govern l'oportunitat que representa per a tots un gest d'aquestes característiques i, almenys, el desig de conèixer la seva posició final no a través dels mitjans sinó per comunicació formal", expressava Homs a la missiva, a la qual ha tingut accés l'ARA. D'aquesta manera, el Govern assenyala la Moncloa com a veritable responsable del veto al discurs de Mas.

Paper d'acompanyant

La carta de resposta de Margallo va arribar ahir a les dotze del migdia al Palau de la Generalitat. "La presència de Mas acompanyant Rajoy serà la millor manera de transmetre una càlida benvinguda als participants", defensa el ministre, que insisteix en dues idees més: que el programa de l'esdeveniment estava "tancat" des de feia setmanes -cosa que deixava, així, Mas sense espai- i que no és habitual, en fòrums com aquest, que hi intervinguin personalitats més enllà de representants estatals.

"És un error, una imposició", va queixar-se Homs en roda de premsa. El primer contacte entre governs per tractar el fòrum euromediterrani es va produir el dia 15 d'octubre, quan a la Generalitat van constatar que Mas no estava ni tan sols convidat a l'acte. Immediatament Margallo va respondre per garantir una invitació al president de la Generalitat. A pesar de la precipitació dels esdeveniments dels últims dies, els tècnics del departament d'Exteriors català fa des de principis de juliol que treballen en la cimera.

Tot i que a Palau volen desvincular -públicament- aquest xoc diplomàtic del moment polític tens que viuen Catalunya i Espanya arran del procés sobiranista, Homs va lamentar que el veto a Mas "no està en la línia de la bona col·laboració institucional". Que la situació és tensa ho va tornar a exemplificar ahir Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda, que va carregar contra el sobiranisme en el debat dels pressupostos al Congrés de Diputats: "Junts som més capaços. Dividits no sortirem de la crisi i posaríem en perill el projecte europeu".

Rerefons: la consulta

És evident, però, que en el tauler de joc diplomàtic dels últims dies hi és present la casella de la consulta. "Es pot imposar que el president de la Generalitat no pugui fer ni una salutació de tres minuts, però no podran imposar que el poble de Catalunya calli", va reflexionar Homs, revisitant l'esperit de l'última campanya electoral de CiU, que girava al voltant de la "voluntat del poble".

Precisament aquest concepte defensaran els manifestants que, convocats per l'ANC, reclamaran la independència de Catalunya mentre Mas i Rajoy fan evident la seva fredor al Palau de Pedralbes.

stats