DEBAT SOBIRANISTA
Política 29/10/2013

El PP ja planeja impugnar la consulta quan Mas l'anunciï

Camacho li exigeix aparcar el dret a decidir com a condició per dialogar amb Rajoy

Roger Mateos
3 min
CAMACHO APUJA EL TO Tres setmanes després de proposar un finançament singular per a Catalunya i rebre els retrets dels seus propis companys de partit a tot l'Estat, Alícia Sánchez-Camacho ha elevat el to de les seves crítiques al procés sobiranista i a la figura d'Artur Mas.

BarcelonaLes amenaces del PP contra el procés sobiranista engegat a Catalunya poden passar aviat de les paraules als fets. A mesura que el camí cap a la consulta va cremant etapes, els nervis a les files populars van en augment i el to d'alarma dels seus pronunciaments també. Després que diumenge Artur Mas refermés el compromís d'acordar abans d'acabar l'any la data i la pregunta de la consulta prevista per al 2014, ahir Alícia Sánchez-Camacho va oferir-li un tast de les conseqüències que pot comportar posar fil a l'agulla en l'exercici del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per quan es concretin els detalls de la cita amb les urnes, la presidenta del PP a Catalunya planeja enviar una carta a Mariano Rajoy per demanar-li que analitzi amb cura la formulació de la pregunta i, si fa referència a la "separació" de Catalunya, que prengui les "mesures adequades" per avortar l'operació. Per a Camacho, seria inacceptable enfocar la pregunta cap a la "divisió" dels espanyols perquè contravindria la Constitució. "Mas no és ningú per trencar Espanya i fer un referèndum il·legal", va afirmar Camacho, convençuda que l'única consulta possible seria un referèndum adreçat a tots els espanyols, ja que l'article 1.2 de la carta magna proclama que la sobirania nacional resideix en el conjunt del poble espanyol.

La resposta que, d'entrada, planteja el PP a la materialització del dret a decidir és mirar d'aturar el procés a cop de llei, sense oferir cap alternativa política de nou encaix territorial. Fa tot just tres setmanes Camacho va reunir-se amb la cúpula del partit a Madrid portant sota el braç una proposta de finançament singular per a Catalunya que va ser rebuda a bastonades per alts dirigents populars, barons territorials i fins i tot algun ministre.

Camacho endureix el discurs

Des de llavors -i després d'esdevenir blanc dels vituperis de la premsa madrilenya menys procliu a parar l'orella a les reivindicacions catalanes-, Camacho sembla que ha desat al calaix la seva incipient tercera via. L'enduriment del discurs contra el sobiranisme coincideix, a més, amb uns últims sondejos que pronostiquen una caiguda del PP a Catalunya, acompanyada d'un creixement imparable de Ciutadans.

¿De quina manera creu Camacho que es podran desmuntar els plans del president de la Generalitat? A l'hora de referir-se a les "mesures adequades" que caldria emprendre, la presidenta dels populars catalans va moure's en una calculada ambigüitat. Un cop s'aprovi algun document oficial -amb el segell del Govern o del Parlament- en què es concreti la consulta del 2014, l'executiu de Rajoy el mirarà de recórrer al Tribunal Constitucional (TC). Aquesta és la fórmula que hi ha de moment damunt la taula, tal com reconeixien ahir fonts del PP català consultades per l'ARA.

Però, segons vagi avançant el procés, si Mas persisteix en el rumb cap a l'estat propi, algunes veus a Madrid aposten per solucions més dràstiques, que podrien anar des de la suspensió de l'autonomia fins a accions penals contra el president de la Generalitat. El mateix Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), creat pel Govern, ha alertat d'aquests perills. Camacho se'n va guardar prou ahir d'esmentar-los, però tampoc no va descartar res. Va insistir que, davant el "desafiament" de Mas, el govern espanyol haurà de fer complir la Constitució i les lleis democràtiques, i a la pregunta de si això podia significar suspendre l'autonomia de Catalunya, va refugiar-se en una evasiva. "He dit el que he dit", va dir.

L'altre missatge que Camacho va voler traslladar ahir a Mas és que no pot aspirar a cap mena de diàleg amb Rajoy si abans no renuncia als seus compromisos amb el dret a decidir. "Si vol dialogar, ha d'abandonar la consulta per separar tots els espanyols. L'únic diàleg possible és el de les lleis, la lleialtat i la sinceritat", va advertir. El que està fent Mas amb el país, a parer seu, equival a "tancar la porta del laberint i tirar la clau a dins" perquè ningú no hi pugui trobar una sortida.

Mentre els partits del dret a decidir negocien els detalls de la consulta, Camacho va tirar-los una galleda d'aigua freda: Rajoy "no permetrà mai que es facin actes il·legals". El xoc del 2014 ja s'albira.

stats