LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política 13/03/2014

PSC: massa fronts oberts per resoldre el purgatori dels crítics

La situació interna i les primàries dilaten la feina de la comissió de garanties

Sara González
3 min

BarcelonaExpulsió o no expulsió del partit. Aquesta és la margarida que el PSC fa gairebé dos mesos que desfulla per resoldre la situació dels crítics. El 16 de gener, quan tres diputats van trencar la disciplina de vot per defensar la consulta, va ser un nou punt d’inflexió al partit que lidera Pere Navarro. Els estira-i-arronses dels últims mesos van derivar en un estrip que a hores d’ara és molt difícil de recosir. N’hi ha que dins del nucli dur consideren que és una oportunitat per alliberar el PSC de les veus que fa dos anys que distorsionen el missatge del primer secretari. Altres dirigents i membres del grup parlamentari creuen que s’ha de fer un exercici de patchwork i no perdre l’ànim integrador per evitar així que la diàspora socialista es faci cada cop més gran, sobretot després que s’hagi anunciat que Ernest Maragall anirà de dos d’ERC a les europees.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, el pes de la decisió recau en la comissió de garanties del PSC, l’ens disciplinari que Navarro ha investit àrbitre del conflicte. Es tracta d’un organisme “independent” però que està format per afiliats al partit i, per tant, no exempts de les dinàmiques que l’afecten. La tensió interna és una de les raons que explica per què encara no ha emès dictamen sobre Fabian Mohedano -expedientat per haver assistit a un acte d’ERC-, Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura.

Precisament dilluns la comissió de garanties es va reunir per resoldre el cas de Mohedano, però un gir inesperat del president de l’ens va alterar l’agenda prevista. Fonts coneixedores del procediment asseguren que fins aleshores no s’havia treballat amb la hipòtesi d’expulsar els crítics del PSC, sinó de ratificar que quedaven fora de la direcció i inhabilitats per assumir càrrecs al partit fins al pròxim congrés. Però precisament a la reunió de dilluns, i segons les fonts citades, el president de la comissió, Joan Torres, va posar sobre la taula l’expulsió dels díscols del partit i la seva inhabilitació per ocupar càrrecs públics en nom del partit.

“Va ser una sorpresa que va comportar una discussió molt forta dins de la comissió, perquè no és l’opinió majoritària dels seus membres i perquè en cap moment s’ha treballat sobre la base de l’expulsió del partit”, relata un dirigent del PSC. De fet, el malestar va arribar a tal punt que l’instructor del cas dels crítics, Josep Ayuso, va decidir plegar com a ponent de la comissió. La seva sortida es va justificar com a conseqüència d’una incompatibilitat sobrevinguda per haver guanyat les primàries municipals a Sabadell, una empresa en la qual tenia el suport de l’exalcalde Manuel Bustos.

Un nou ajornament

La nova polèmica va frenar el dictamen de Mohedano i la mateixa comissió va acordar tornar a ajornar la resolució. El motiu al·legat: “No interferir en les primàries de Barcelona”. Així doncs, els membres de l’ens calculen que la sanció a Mohedano es farà pública just després de les dues voltes de les primàries -la primera està prevista per al 29 de març i la segona, si n’hi ha, per al 5 d’abril-, mentre que la dels tres diputats calculen que es coneixerà cap a finals d’abril, és a dir, abans de les europees. De fet, el temps màxim de la comissió per resoldre el cas d’Elena, Geli i Ventura expira l’1 de maig.

Expulsions descartades

Tot apunta que després de la polèmica de dilluns les expulsions tornen a quedar descartades. “La majoria de membres no ho volen”, insisteix un dirigent. Mentrestant, els tres diputats crítics segueixen en una situació insòlita dins del grup parlamentari, en què han estat apartats dels llocs visibles a les comissions i no poden parlar en nom del partit. Demanen ser restituïts, però per ara Navarro no els ha donat cap resposta. La situació és tan delicada que ningú gosa fer cap gest dràstic.

El substitut de Collboni al Parlament, imputat

Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí i futur nou diputat del PSC al Parlament en substitució de Jaume Collboni -que va renunciar a l’escó per dedicar-se a la seva candidatura a les primàries de Barcelona, com també van fer Laia Bonet i Javi López-, està imputat pel cas dels sobresous de CatalunyaCaixa juntament amb l’antiga cúpula de l’entitat rescatada. Gimeno formava part del consell d’administració que va aprovar l’increment -“desproporcionat”, segons la Fiscalia- del sou del llavors director general Adolf Todó i el seu adjunt Jaume Massana que va denunciar Anticorrupció. Gimeno es convertirà així en el segon diputat del PSC imputat, juntament amb Daniel Fernández.

stats