L'ESTRATÈGIA DELS SOCIALISTES
Política 15/12/2012

Pere Navarro: "La insubmissió només és admissible en estats dictatorials"

Entrevista de Mònica Terribas al primer secretari del PSC. "Sorprèn que els causants del declivi del PSC siguin ara els crítics", es queixa

Mònica Terribas
7 min

L'altre dia va proposar un govern de concentració, i va dir que seria preferible que no hi hagués Artur Mas al capdavant. ¿En qui pensava per presidir la Generalitat?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vam proposar un govern d'unitat nacional perquè davant d'una situació tan difícil el que ens sembla és que s'haurien de prendre també decisions difícils. Aquest govern hauria d'estar presidit per un diputat del grup majoritari, que és CiU, i preferiblement que no fos la persona que ens ha portat a aquesta situació. Però CiU i ERC tenen gairebé lligat un acord i és difícil que la nostra proposta tiri endavant.

Però vostè descarta en tot cas votar-lo a la investidura.

No estem en disposició de votar-lo a la investidura, i en qualsevol cas nosaltres farem un perfil d'oposició molt clar si es produeix aquest pacte de govern. Perquè el que està fent ERC és un pacte de govern. Farem una proposta alternativa i, com sempre, estarem disposats a parlar-ne i a arribar a acords. En la investidura no serà possible, però hem de veure els pressupostos.

¿Si els pressupostos preveiessin recuperar l'impost de successions, que va ser la raó per la qual el PSC hi va votar en contra en l'anterior legislatura, els votarien?

El que plantegem són polítiques fiscals, i és veritat que hem parlat de l'impost de successions, de l'impost del patrimoni, de grans fortunes, etc. Però en la despesa també hi ha d'haver prioritats: l'estímul de l'economia, ajudar els emprenedors i les empreses a crear llocs de treball, qüestions que tenen a veure amb la protecció dels serveis públics... Si s'ajusten a les propostes que fem i que creiem que són imprescindibles, doncs evidentment totes les possibilitats estan obertes.

¿Es pot trobar aquesta legislatura fent d'oposició de l'oposició?

No, jo el que em trobaré aquesta legislatura és que seré el cap de l'oposició, perquè el partit que té més diputats a l'oposició -no més vots-, que és ERC, ha triat estar lligat al Govern. Per tant, nosaltres hem d'encapçalar una oposició responsable però amb un perfil clar d'oposició.

Cal retallar 4.000 milions per intentar complir amb el dèficit del 0,7%. ¿Entendrien més ajustos en els sous dels funcionaris?

És evident que caldran polítiques d'austeritat, però el Govern hauria de ser més agressiu amb el govern d'Espanya i amb Brussel·les per dir que és impossible que puguem complir aquest objectiu de dèficit. No hem vist aquesta posició de defensa d'unes determinades polítiques i necessitats en l'actual govern en funcions, ni probablement en el pròxim, que serà de continuïtat.

Per tant, ¿vostès estarien disposats a anar en bloc, acompanyant ERC i el Govern de Mas, a Brussel·les i a Madrid per reclamar la flexibilitat en l'aplicació del dèficit?

A defensar que es relaxi l'objectiu de dèficit, absolutament. No podem aguantar aquest tipus de polítiques, que el que fan és empobrir el país. Tot i que també li haig de dir que els alumnes més aplicats han sigut el senyor Mas i el senyor Rajoy.

Si no aconseguim flexibilitzar l'objectiu de dèficit, ¿seria entenedor promoure la Hisenda pròpia?

La Hisenda pròpia què és?

Recaptar i administrar tots els impostos de Catalunya amb els acords bilaterals que es puguin aconseguir per poder tenir uns ingressos que ara no tenim.

Nosaltres vam votar una part molt important de la proposta de pacte fiscal i el senyor Mas i el senyor Rajoy s'ho van polir en dues hores.

Home, sí que ha de saber què vol dir, senyor Navarro, que vostè ha sigut candidat a la Generalitat.

Sí que ho sé, però de vegades estem fent polítiques amb eslògans i la Hisenda pròpia és un eslògan. Però què significa? Per nosaltres és una agència tributària catalana, amb participació de l'agència tributària de l'Estat, perquè també l'Estat recapta impostos aquí, i hi ha d'haver una relació diferent de la que proposava CiU. Per nosaltres això també és parlar d'Hisenda pròpia. En definitiva, el que volem és que hi hagi més bon finançament per a Catalunya. Això és el que compartim tots els partits.

Vostè va dir que si no aconseguia tancar el protocol de funcionament amb el PSOE al Congrés, actuaria de facto i votaria diferent en qüestions que afectin Catalunya. Passarà si s'incompleix l'Estatut?

Sí, serem molt crítics...

Sí, però van votar uns pressupostos que no preveien el fons de competitivitat de l'Estatut... Per això l'hi pregunto.

Hem de defensar que es compleixi la llei. El principi de legalitat el tinc molt clar. M'ho van preguntar a la cimera de la llengua. Quan un defensa que no s'apliqui la llei per alguna qüestió, algú altre ho esgrimirà en una altra qüestió. En un estat democràtic això no és admissible...

Per tant, no estaria a favor de la insubmissió si s'aprova la llei Wert...

No, no, no... Jo no estic a favor de la insubmissió en una democràcia. El Parlament ha aprovat lleis que compleixo i amb les quals no estic d'acord. La insubmissió és només admissible en estats dictatorials.

Per tant, quan s'aprovi la llei Wert, haurem de tenir el castellà com a llengua vehicular a les escoles...

Hem de garantir que hi hagi immersió a Catalunya, que és una única comunitat, i hem de protegir el català, que està en perill. Aquesta llei és inconstitucional, hem d'apel·lar a tots els recursos perquè no s'aprovi i defensar els nostres drets.

¿I si ens passa igual que amb l'Estatut, que és precisament el Constitucional el que avala aquesta llei?

Si l'actual Constitució no ens serveix, intentem canviar-la.

Encara en té alguna esperança?

Jo crec que sí. Però jo sé que el PP té una posició molt immobilista i enrocada... Les societats catalana i espanyola han d'evolucionar, perquè hem de poder-nos posar d'acord en aquests temes, perquè si no hi ha un risc de trencament, no només social, sinó també econòmic, i crec que això no li convé ni al PP.

El dibuix que deixa el 25-N és: 87 escons a favor del dret a decidir i els seus 20 escons. ¿Estarà a favor de la consulta?

Si hi ha una necessitat del poble de Catalunya de decidir el seu futur amb la resta d'Espanya amb una consulta legal i acordada, que es faci. Una altra cosa és que considerem que sigui prioritari. Una reforma constitucional per un estat federal solucionaria molts problemes.

Sí, però això només té l'aval de 20 diputats...

Sí, però és el nostre camí, i un altre que és imprescindible: el de la sortida de la crisi econòmica. Tenim unes prioritats molt clares, i no és la consulta.

¿I els catalans que han votat democràticament en unes urnes que volen exercir el dret a decidir no el poden exercir?

¿Però vostè creu que es pot fer alguna qüestió que no sigui legal? En un país a l'Europa del segle XXI a mi no se m'acut...

Per tant, ho descarta fora del marc legal espanyol.

Quan estàvem sota el franquisme no només estava permès, sinó que era diguem-ne adequat, saltar-se unes lleis que venien d'una dictadura. Jo crec que ara el que hem de fer és respectar les lleis i posar les bases per poder-les canviar. Si la majoria del PP no ens agrada, doncs votant se'n tria una altra de diferent. L'ordenament jurídic permet votar cada quatre anys.

Havent perdut 8 escons, per què la nit electoral no va posat el càrrec a disposició del partit, com ho va fer Montilla l'any 2010?

Entre altres coses perquè el meu càrrec està permanentment a disposició dels companys del partit. Vam viure la campanya més difícil, en el moment més difícil, en una situació al partit que encara no havíem tingut temps de reconstruir i amb unes eleccions molt polaritzades. Des del primer moment he dit que és un resultat molt negatiu per al PSC.

I per què no un congrés extraordinari, senyor Navarro, i saber, exactament, què està passant al PSC?

Un congrés no, perquè precisament seguint les resolucions del congrés que vam fer fa un any, el que hem de fer és obrir-nos. Un congrés extraordinari significa que continuem fent un procés intern de mirar-nos el melic una altra vegada. Proposem uns estats generals perquè aquesta reflexió i aquest debat es pugui fer amb un debat molt més obert amb molts sectors de fora del partit.

¿No li convindria primer, per assegurar el seu lideratge, convèncer les veus crítiques, entre les quals hi ha dirigents que han tingut responsabilitats de govern?

Hi ha persones que tenen grans altaveus però que signifiquen realment poca cosa des del punt de vista de representació política a dins del partit. També és sorprenent que hi hagi persones que diuen que el partit ha patit un declivi en les seves estructures i la seva situació política, i que justament han sigut responsables d'aquest declivi, perquè tenien grans responsabilitats de govern i també de direcció política en el partit. Ens ho diuen a nosaltres, que hem aparegut ara justament per solucionar aquella herència que ells ens van deixar.

¿El president José Montilla, per exemple?

No em consta que el president Montilla hagi signat cap manifest crític ni res d'això.

Aquest diumenge, consell nacional. ¿Li fa por que allà es desencadeni una crisi interna que qüestioni el seu lideratge?

No tinc por. Només espero que puguem debatre lliurement sobre el camí futur del PSC. El que sí que demano és que la discussió es faci en el consell nacional i no a fora.

Quina diferència hi ha entre la lleialtat i l'obediència a dins d'un partit?

No he cregut mai en l'obediència, però sí en la lleialtat.

Vostè ara demanava que no es parli a fora...

Sí, quan un accepta formar part d'un partit com un col·lectiu que defensa un projecte determinat, també s'ha de sotmetre a unes normes de comportament amb els companys. I si tots plegats ens reunim per debatre, fem-ho. M'agradaria tenir tota l'opinió crítica d'aquests companys, però opinar també vol dir dialogar. I que jo pugui expressar la meva opinió davant d'una crítica. Quan a dins hi ha persones que callen però en canvi parlen fora crec que no estan ajudant en el debat intern.

¿Hi va haver consens entre l'executiva per triar el senyor Lucena com a portaveu del grup parlamentari?

Jo encara no he triat ningú. Hi ha una proposta i unes converses per elaborar la direcció del grup parlamentari en les quals jo he proposat que Maurici Lucena sigui el portaveu i que altres companys tinguin altres llocs de responsabilitat. Encara no tenim tancada la direcció.

¿Ha perdut la confiança a col·laboradors com Jaume Collboni i Rocío Martínez-Sampere?

No.

Són persones que han acumulat una certa experiència en temes molt importants i ara podrien no jugar un paper important en aquesta legislatura. Per què?

¿Però vostè creu que en un grup parlamentari de 20 persones pot haver-hi algú que no tingui un paper rellevant en la política catalana?

No s'escapoleixi, senyor Navarro.

Escolti, som 20. Tothom tindrà més paper del que pugui fer.

En aquests moments Daniel Fernández no està ocupant la seva responsabilitat com a secretari d'organització. Li preocupa perdre'l?

Esclar que em preocupa, i sobretot tenir el secretari d'organització suspès per una qüestió que sembla, i n'estic absolutament convençut, que és una qüestió sorprenent i que no té cap base jurídica.

¿Creu que també s'aclarirà la implicació de Bustos en tot això?

Nosaltres estem convençuts de la innocència de totes les persones del partit que estan afectades per aquest cas.

stats