Política 24/08/2014

La UCE tanca les portes a la seva edició més internacional

L.v.
2 min

PradaLa Universitat Catalana d’Estiu (UCE) va clausurar ahir la seva 46a edició. I ho va fer després de set dies de jornades, seminaris i debats sobre tots els àmbits acadèmics: des del cultural a l’històric, passant pel científic. Però el que més pes va tenir és, sens dubte, el debat polític. De fet, el rector de la UCE, Salvador Alegret, va reconèixer que l’“ebullició” a tres mesos del 9-N “ha amagat” altres continguts de la UCE. Per això, Alegret va avançar que les edicions vinents potenciaran altres àrees de coneixement per “ser fidels” als objectius de la UCE i no rebaixar-ne el llistó acadèmic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però una de les “potes clau” de la UCE, tal com va reconèixer Alegret, és donar a conèixer com s’internacionalitza el procés sobiranista. Per això, figures internacionals van explicar com difonen la realitat política catalana als seus països. El més optimista va ser el catedràtic de filologia romànica a la Universitat de Frankfurt, Til Stegmann, que promou el català per posar-lo “al mateix nivell que el francès o el castellà”. I una eina per aconseguir-ho ha sigut crear a Frankfurt la biblioteca més gran en català fora dels Països Catalans; té 35.000 volums. Tot plegat, per fer entendre que “la cultura catalana no és la mateixa que l’espanyola”, deia Stegmann. Fins a 26 universitats ensenyen català a Alemanya, un país “profundament democràtic” i que “respectarà” el resultat del 9-N, segons el catedràtic.

Molt lluny d’aquest posicionament hi ha el professor d’estudis hispànics al Trinity College, Tom Harrington: “No sabeu com d’insignificants sou els catalans als Estats Units”, va reconèixer a l’ARA. Harrington aposta per “restringir la rauxa” que genera el procés i admetre que serà “llarg” i exigirà “sacrificis inevitables”. I va aconsellar centrar els esforços de la internacionalització en els “poders fàctics” d’estats “menys poderosos però més permeables”. El catedràtic avisava que és “improbable” que Washington doni suport al procés català, però que si hi hagués una onada d’estats que reconeguessin Catalunya, els EUA s’hi sumarien, sempre que la independència “no afecti els interessos militars, econòmics i comercials” del seu país.

L’advocada eslovena especialitzada en conflictes internacionals Ana Stanic també ha participat en la UCE, i ha alertat que Espanya també podria quedar fora de la UE si Catalunya se separa de l’Estat.

Una UCE “consolidada”

L’edició d’aquest any ha comptat amb 659 participants, un 10% més que l’any passat, un “èxit”, segons Alegret, i un projecte “consolidat”, al parer del secretari d’Universitats, Toni Castellà. Tot i que el pressupost s’ha mantingut en 350.000 euros, el rector ha destacat que la “racionalització” ha permès convidar més conferenciants i allargar-la un dia. L’UCE és una fita del calendari sobiranista des de ja fa 46 anys.

stats