ELECCIONS MUNICIPALS
Política 25/04/2015

Més de 200 municipis ja tenen garantit un ajuntament independentista

A 201 municipis només s'hi han presentat candidatures de CiU, ERC, la CUP, MÉS o SI per a les eleccions del 24-M

Roger Tugas
4 min
L'estelada penjava del balcó de l'Ajuntament de Vic des de dijous passat / ACN

BarcelonaLes entitats sobiranistes agrupades a la plataforma Ara és l'hora han volgut subratllar aquest divendres la necessitat de tenir els ajuntaments pedalant a favor del procés sobiranista a partir del 24 de maig. Actualment, ja hi ha molts consistoris que hi donen suport –l'Associació de Municipis per la Independència agrupa 710 dels 947, a banda d'altres ens locals–, tot i que hi que les majories actuals no han permès que s'hi comprometessin del tot d'importants com el de Barcelona –que sí que col·labora en la Hisenda pròpia– o altres ciutats metropolitanes. Que es mantingui, s'ampliï o es redueixi el nombre d'ajuntaments al costat del procés depèn dels resultats de les eleccions municipals, i serà un dels arguments de les candidatures independentistes per reclamar el vot. Ara bé, el que ja tenen clar és que com a mínim 201 consistoris hi seguiran donant suport, independentment del que votin els veïns d'aquests municipis. Més de dos centenars d'ajuntaments sense baixar de l'autobús pel simple fet que les úniques candidatures que s'hi han presentat són de formacions sobiranistes –CiU, ERC, la CUP, MÉS i/o SI–. Els resultats electorals donaran més o menys regidors a cada llista, però el suport a la independència està garantit en aquests llocs, segons la informació sobre les candidatures registrades, feta pública aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, la majoria de municipis que ja es pot certificar que seran independentistes estan a les demarcacions de Girona –69– i Lleida –63–, mentre que n'hi ha menys a les de Tarragona –36– i a Barcelona –33–. I això sobre el paper, atès que en alguns llocs s'hi han presentat algunes candidatures fantasma del PSC o del PP, fruit de les dificultats per tancar llistes amb veïns dels municipis i que tenen escasses possibilitats d'obtenir regidors o fins i tot un sol vot. De fet, els populars ja van presentar-se el 2011 a 45 municipis on van rebre zero vots.

A la majoria dels municipis amb majoria sobiranista clara s'hi han presentat sols CiU i ERC. En són 109, els següents: Castellolí, Jorba, La Llacuna, Casserres, Avinyó, Calders, Callús, Fonollosa, Moià, Sant Mateu de Bages, Santa Maria d'Oló, Gurb, Les Masies de Roda, Orís, Rupit i Pruit, Sant Boi de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Corcó, Castellví de la Marca, Font-rubí, Puigdàlber, Castellfollit de la Roca, La Vall d'en Bas, Les Preses, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Jaume de Llierca, Santa Pau, Cabanes, Cadaqués, El Port de la Selva, Maçanet de Cabrenys, Navata, Pau, Sant Climent Sescebes, Vilanant, Bàscara, Camós, Cornellà del Terri, Esponellà, Fontcoberta, Madremanya, Sant Joan de Mollet, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Serinyà, Vilademuls, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Forallac, Parlavà, Ullastret, Ribes de Freser, La Cellera de Ter, Riudellots de la Selva, Benissanet, Cornudella de Montsant, El Molar, La Palma d’Ebre, La Torre de l’Espanyol, Vilanova d’Escornalbou, Arnes, El Perelló, Ginestar, L'Aldea, Xerta, Bràfim, La Riba, Rodonyà, Vimbodí i Poblet, Albesa, Algerri, Bellcaire d'Urgell, Bellvís, Camarasa, Castelló de Farfanya, Ivars d'Urgell, La Portella, Les Avellanes i Santa Linya, Montgai, Preixens, Torrelameu, Vilanova de Segrià, Anglesola, Els Plans de Sió, Ribera d'Ondara, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Les Valls de Valira, Navès, Oliana, Peramola, Pinós, Riner, Sant Llorenç de Morunys, Alcanó, Almatret, Castellnou de Seana, Corbins, El Soleràs, Els Alamús, Golmés, L'Albi, Miralcamp, Seròs, Alins, Esterri d'Àneu, Gavet de la Conca i Rialp.

Així mateix, 46 municipis saben que tindran un alcalde de CiU, l'únic partit que s'hi ha presentat. Són Perafita, Besalú, La Vall de Bianya, Maià de Montcal, Montagut i Oix, Borrassà, Capmany, Cistella, Colera, Garrigàs, Garriguella, Llers, Masarac, Sant Pere Pescador, Terrades, Albons, Campllong, Cervià de Ter, L’Armentera, Palol de Revardit, Molló, Vilallonga de Ter, Bellmunt del Priorat, Cabacés, Capçanes, Maspujols, Poboleda, Ulldemolins, Vinebre, Freginals, La Pobla de Massaluca, Barberà de la Conca, La Masó, Penelles, Puigverd d'Agramunt, Castellserà, Alàs i Cerc, La Coma i la Pedra, Montferrer i Castellbó, Puiggròs, Sarroca de Lleida, Sudanell, Vinaixa, Conca de Dalt, Espot i La Guingeta d'Àneu.

Al seu torn, ERC té garantits 25 ajuntaments, els de Sant Feliu Sasserra, Carme, Collsuspines, Olost, Sant Pere de Torelló, Cantallops, Lladó, Vilabertran, Vilamacolum, Corçà, Palau­sator, Llanars, Marçà, Miravet, Caseres, Blancafort, Rocafort de Queralt, Senan, La Sentiu de Sió, Os de Balaguer, Tornabous, Montellà i Martinet, Llardecans, Torrebesses i Torregrossa.

Igualment, la CUP també és una opció en alguns d'aquests municipis amb majoria independentista assegurada. Així, en vuit es presenten CiU, ERC i la CUP: Soriguera, Monistrol de Calders, Calldetenes, Montesquiu, Celrà, Sant Gregori, Verges i Puigpelat. En sis municipis, per contra, els veïns sols poden triar entre CiU i la CUP: Mieres, Ordis, Viladamat, Sant Pau de Segúries, El Pla de Santa Maria i Alfés.

Altres casos més exòtics són els de Taradell i Rasquera, on es presenten CiU, ERC i SI, o els de Flaçà i Soses, on es podrà triar entre CiU i MÉS. Igualment, a Alguaire les opcions seran CiU, ERC i MÉS, i a Porrera seran ERC i MÉS. Finalment, a Campdevànol hi haurà fins a quatre butlletes, totes elles sobiranistes: CiU, ERC, CUP i MÉS.

stats