Política 12/03/2013

La caverna mediàtica carrega contra els Mossos

'La Razón' acusa CiU de posar el cos al servei del partit

àlex Gutiérrez M.
2 min
La caverna mediàtica  carrega contra els Mossos

Barcelona.La plantada d'Alícia Sánchez-Camacho als Mossos d'Esquadra ha donat nova munició als mitjans conservadors de Madrid per intentar debilitar la imatge pública del cos policial català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al quiosc, era La Razón qui mantenia una línia editorial més dura contra els Mossos. En un bitllet d'opinió, Alfonso Merlos escrivia: "Un cos de seguretat, en un estat de dret i en ple segle XXI, no pot erigir-se en una policia política al servei del règim de torn: els Mossos d'Esquadra no poden convertir-se en una Stasi amb barretina. És així!" En l'article, es lloava la líder del Partit Popular a Catalunya: "Camacho ha fet una botifarra no als agents que duen a terme la seva missió com bonament poden, sinó als que, vilment i sota el pretext de custodiar les essències del nacionalisme més xenòfob, estan disposats a perpetrar els més horribles i facinerosos atropellaments".

La notícia que explicava l'afer no s'estalviava tampoc valoracions. En un dels passatges, afirmava: "Sánchez-Camacho va denunciar els fets (pel que es veu, amb molt bon criteri) davant de la Policia Nacional i no l'autonòmica". I, a la pàgina 3, el diari etzibava un dels seus puntazos a CiU, a qui atribuïa posar els Mossos al servei del partit i no del país. La Razón encara parlava de la policia catalana en una altra secció, amb el titular "Espadaler tampoc no acaba amb el malestar dels Mossos", en una peça que es feia ressò de les queixes dels sindicats per les retallades a Interior.

Altres crítiques se centraven no tant en el cos en si com en l'actuació del cap dels Mossos, Manel Prat. El periodista Juan Carlos Girauta, opinador habitual de diversos mitjans, defensava al seu compte de Twitter: "Qualsevol resposta del cap dels Mossos que no sigui dimitir o callar no és democràtica. És el preu de portar pistola". Poc després de publicar-lo, un usuari li feia notar que Prat no és mosso, sinó un responsable polític. El tertulià reblava: "Té més que una pistola. En té milers a les seves ordres".

També a Televisió Espanyola es va oferir una visió crítica dels Mossos. El cas més evident va ser durant el programa Los desayunos de TVE , que tenia com a tertulià convidat Bieito Rubido, director del conservador Abc . En el moment de comentar la notícia, la valoració del periodista va ser: "Els Mossos d'Esquadra són avui el cos de seguretat més sota sospita de tot Espanya. No només pel cas de l'espionatge, sinó per les pràctiques que ja han sigut denunciades i durant diferents governs, sigui dit de passada. A les comissaries dels Mossos d'Esquadra es tortura, ja hi ha hagut condemnes, moltes denúncies de maltractaments... a les manifestacions són els més repressius; hi ha el cas de la senyora aquella que va perdre l'ull... Són moltíssim més violents i no sé si menys professionals".

A El Mundo no hi havia articles d'opinió referents al tema en l'edició d'ahir, però sí un acudit de Pallarès (reproduït al peu d'aquesta notícia) en el qual es dibuixava el guardaespatlles de Camacho com un llop sorneguer.

stats