Política 10/01/2013

Juristes sobre la resolució del cas Pallerols: "Un pacte té el valor d'una sentència condemnatòria"

Els penalistes afirmen que les conformitats són un recurs molt habitual i que tenen la mateixa validesa que una sentència

Laura Díaz-roig
2 min
"Un pacte té el valor d'una sentència condemnatòria"

BARCELONAL'acord que ha evitat que el cas Pallerols arribi a judici ha obert un agre debat polític amb Unió al centre sobre els pactes de conformitat, una figura prevista legalment i molt utilitzada als tribunals. "No només està prevista a la llei d'enjudiciament, sinó que és una pràctica molt habitual", assegura l'advocada penalista Olga Tubau. El pacte preveu la possibilitat que els acusats que acceptin el relat dels fets del fiscal i admetin la responsabilitat puguin rebre penes més baixes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ara ha sorprès la gent, però les conformitats són una institució molt habitual i cada dia es pacten molts casos", explica l'advocat Carles Monguilod, que subratlla que quan es pacta una condemna, té el mateix valor que una sentència condemnatòria dictada després d'un judici. També suposa que totes les parts acusades admetin els fets dels quals se'ls acusa. Així, l'acord del cas Pallerols no només implica que els quatre condemnats -tots vinculats a Unió- hagin acceptat la seva participació a la trama de desviaments de fons de subvencions europees sinó també que Unió, com a responsable civil a títol lucratiu, admeti el seu finançament il·legal.

"El pacte pot tenir avantatges tant per a les defenses com per a les acusacions", explica Tubau. D'una banda, els advocats defensors s'asseguren una pena pactada prèviament -en casos de delictes econòmics, normalment penes inferiors a dos anys, per no ingresar a presó-, mentre que en cas d'anar a judici s'exposarien a penes més altes. "El fiscal i les acusacions s'asseguren també una condemna, que es podria veure reduïda durant el judici si prosperen nul·litats de proves o, per exemple, atenuants en casos de dilacions indegudes. Monguilod explica que, precisament, és en casos de dilacions indegudes i de reparacions del dany quan s'acostumen a fer més pactes abans del judici, ja que l'aplicació de les atenuants pot reduir considerablement la pena. "En el cas Pallerols, per exemple, el fiscal va determinar les peticions de pena fa molts anys i no podia tenir en compte les dilacions del procés -que es va arxivar i més endavant es va reobrir- ni podia saber que els acusats tornarien els diners", detalla Tubau, que explica que la possibilitat de reparar el dany està prevista fins a l'últim moment abans de l'inici del judici.

Malgrat que la conformitat està prevista especialment per a processos abreujats, a la pràctica es pot pactar en qualsevol tipus de cas i per a tots els delictes, amb excepció, segons Tubau, de penes molt altes. L'acord també estalvia, a banda del desenvolupament del judici, els recursos posteriors, ja que, per definició, la sentència és ferma i ja no es pot recórrer.

Dilacions "escandaloses"

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va assegurar ahir que no hi va haver "cap tracte de favor" cap als acusats en el cas Pallerols. Tot i així, va considerar que és "escandalós" que s'hagi trigat gairebé vint anys a instruir el cas, un fet que va qualificar "d'inassumible en un estat de dret". Va assegurar que està "lluitant" perquè les investigacions no s'allarguin tant i va insistir que la conformitat en els procediments existeix "per a tothom" a la llei d'enjudiciament criminal. A més, va voler destacar que els implicats tornaran els diners.

stats