SANITAT
Societat 23/07/2013

Antifrau denuncia interessos privats a la sanitat

De Alfonso reclama reforçar el control públic i diu que el cas Bagó vulnera la llei d'incompatibilitats

Auri Garcia Morera
2 min

Barcelona."Hi ha gestió de l'àmbit públic des de l'àmbit privat, en benefici del privat. Sens dubte. Crec que no puc ser més clar". Així de contundent es va mostrar ahir el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, poc abans d'acabar la seva compareixença davant de la comissió d'investigació del Parlament sobre els suposats escàndols a la sanitat catalana.

De Alfonso va apuntar directament a l'expresident del Consorci de Salut i Social de Catalunya i president del grup Serhs, Ramon Bagó. "M'estic contractant a mi mateix", va dir el director d'Antifrau en referència a la contractació per part d'hospitals concertats que formen part del Consorci del servei de restauració al grup Serhs. De Alfonso va considerar que el de Bagó és un "cas de llibre de concurrència d'interessos públics i privats" i que "se li hauria d'aplicar la llei d'incompatibilitats, perquè per descomptat que s'ha incomplert". El director d'Antifrau va reclamar que es reforci el control de la gestió dels recursos públics, especialment pel que fa als consorcis sanitaris. "Aquesta és la principal debilitat i allà on ha de posar-se el control", va dir De Alfonso, que també va dir que la Generalitat té "certa responsabilitat" sobre les activitats del Consorci de Salut i Social de Catalunya. "No es pot considerar una administració independent del Consorci, perquè hi està vinculada". L'administració té majoria en aquest organisme i aprova el seu pressupost a través de la llei de pressupostos.

Manté volia més de 13.000 euros

L'exdirector del Servei Català de la Salut, Carles Manté, va defensar ahir davant de la comissió que no hi havia cap incompatibilitat entre aquest càrrec i les tasques d'assessorament per a l'empresa municipal de Reus Innova, per les quals va cobrar més de 13.000 euros mensuals després de deixar el Servei Català de la Salut. Manté va afegir que, en aquell moment de la seva trajectòria professional, considerava que havia de cobrar més de 13.000 euros mensuals, i que per aquest motiu va crear una empresa unipersonal que feia tasques d'assessorament per a altres clients, a banda d'Innova.

Manté està imputat, juntament amb l'expresident de l'Institut Català de la Salut i exdirector d'Innova, Josep Prat, per delictes de malversació, estafa, tràfic d'influències, negociacions prohibides amb funcionaris, blanqueig i delicte contra la hisenda pública. Segons un informe del mateix Ajuntament de Reus, les tasques per les quals va cobrar un total de 720.000 euros eren inexistents. Ahir, al Parlament, Manté va respondre a totes les preguntes que li van fer per aquesta qüestió, i va donar detalls sobre els àmbits en què va assessorar Innova. Quan li van preguntar si hi havia alguna constància d'aquestes tasques, va assegurar que feia reunions quinzenals i també entregava documents, però va reconèixer que no hi ha constància d'aquests documents al registre de l'Ajuntament.

stats