BARCELONA
Societat 10/06/2013

Els Encants: un trasllat amb goteres

La nova instal·lació, que dissabte va quedar inundada per la forta pluja, s'inaugura el 21 de juny

Maria Ortega
3 min
UN MERCAT AMB CARÀCTER
 Els Encants Vells, a la plaça de les Glòries, tenen un ritme i una rutina propis que caldrà adaptar a la nova instal·lació,  a la mateixa plaça.

BarcelonaSota un caos més o menys ordenat, que és, de fet, un dels seus principals trets identitaris, els Encants Vells de Barcelona viuen aquests dies -al crit de les ofertes a un euro i del regateig frenètic- els últims compassos a la ubicació que els ha acollit des del 1928. Sempre en una provisionalitat més teòrica que pràctica. Dissabte que ve l'activitat comercial en aquest espai de la plaça de les Glòries tindrà to de comiat. D'inici d'una nova etapa. Tot i que la pluja s'ha erigit aquest cap de setmana en l'enemic d'última hora, inundant la nova instal·lació a només deu dies de l'obertura, no ha alterat de moment el calendari de la mudança. El mercat renaixerà dies després -la inauguració oficial es farà el 21 de juny- amb un aspecte totalment renovat, a la mateixa plaça però uns quants metres més enllà: a la cruïlla de Meridiana i Castillejos.

Un espai cridat a fer les delícies dels turistes i les seves càmeres i a erigir-se com a nova icona de la zona. Aquesta estructura, que no té tancaments laterals per mantenir la idea de mercat al bell mig del carrer, està presidida per una gran coberta d'acer inoxidable daurat i 24 metres d'alçada. Es tracta d'un element que, com explica l'arquitecte responsable del projecte, Fermín Vázquez, de b720, és reflectant "per fer evident la relació mercat-ciutat". La coberta, però, no va passar la prova de foc de la pluja d'aquest dissabte i l'aiguat va inundar part dels subterrani i va danyar, també, algunes de les mercaderies que els comerciants ja havien traslladat al nou espai. Per abordar la nova situació, paradistes i responsables de l'obra es reuneixen demà ja amb el compte enrere activat de cara a la inauguració i encara amb problemes importants a resoldre.

L'arquitecte del projecte assegura que a l'hora de dissenyar l'espai va tenir molt clar que no podia tancar-lo dins d'un edifici, sinó que calia integrar-lo en el carrer per no treure-li personalitat. I, per això, es va pensar en una sèrie de rampes per reproduir el pendent dels carrers i fer-hi cabre les parades, que fins ara ocupaven una esplanada més gran.

Plaça per a la subhasta matinal

El nou mercat sumarà prestacions com ara aparcament i magatzems subterranis, i mantindrà elements identitaris de l'antic: 283 dels 302 paradistes continuen. Hi haurà, a més de les botigues i els llevadissos, la plaça de la subhasta, amb quaranta llocs de venda, i la voluntat de preservar el ritual que fa que aquest racó sigui únic en la seva espècie a Europa: la subhasta, a primera hora del matí, dels packs -amb llibres, mobles, antiguitats...- per a la venda. Una pràctica que manté els duros com a moneda de referència, tot i que les transaccions, òbviament, es fan en euros, i que dóna el tret de sortida al bullici dels Encants. Amb els lots venuts, arriben els tafaners, els col·leccionistes i el soroll. I engega el regal constant de paraules boniques dels venedors als compradors. I els llibres del Patufet escampats per terra. I aquelles nines de rostre ja irreconeixible a qui els falta alguna cama. I un formigueig comercial frenètic que ja pràcticament només es pot veure aquí. Per això, la principal por d'alguns dels comerciants i dels compradors habituals de la zona és que el trasllat tregui personalitat als Encants.

"D'això ja no en quedarà res", assegurava una clienta fa uns dies davant la botiga de paraments de la llar que regenta Diego Escámez, president de la junta de comerciants. Ell, però, ho nega rotundament. "El mercat serà el mateix perquè els paradistes serem els mateixos", conclou Escámez, que recorda que la idea de provisionalitat i les promeses de trasllat han acompanyat el mercat d'ençà que és mercat. En els últims anys hi ha hagut propostes per portar els Encants Vells primer a l'interior de l'anella, després a la Vall d'Hebron i, fins i tot, a la Monumental. Escámez destaca que, en aquest últim moviment, s'ha escoltat la veu dels paradistes i s'ha intentat respectar l'essència del mercat, i agraeix, per exemple, que l'arquitecte Daniel Mòdol, que va fer els primers passos del projecte, "trepitgés la plaça".

Els dubtes d'alguns

No tots els comerciants, però, comparteixen aquest optimisme. Alguns, sobretot per jubilació, han renunciat a pagar els 1.295 euros per metre quadrat que han d'aportar ells al trasllat -el projecte té un cost de 56 milions-. Pere Sánchez, que és la tercera generació de la seva família amb parada als Encants i que es dedica, des de fa 30 anys, a la venda de llibres de vell, lamenta, per exemple, que s'hagi escollit un embolcall "tan modern" per a un mercat "que no ho és gens, de modern" i assegura que s'haurà de valorar el resultat en el temps.

Les primeres proves es veuran aviat. Els paradistes tanquen dissabte i el dimecres següent reobriran a la nova ubicació. L'horari també canviarà: les parades obriran ara de les 9 del matí a les 8 del vespre.

stats