EDUCACIÓ INFANTIL
Societat 29/11/2014

Escoles bressol concertades: contra les cordes

Els centres subvencionats afronten el segon curs sense els ajuts que el Govern els ha concedit els últims 30 anys

Elisabet Escriche
4 min

BarcelonaEl futur de les més de 200 escoles bressol concertades que hi ha a Catalunya és incert. Els centres, que escolaritzen diàriament més de 10.000 infants de pocs mesos fins a tres anys, afronten el segon curs consecutiu sense disposar, de moment, de les subvencions que el departament d’Ensenyament havia convocat durant els últims 30 anys. Són 70 euros mensuals per nen -per a una llar d’infants amb 40 criatures són 30.000 euros per curs-, que per a la majoria d’aquests centres suposen la diferència entre mantenir el servei obert o tancar-lo. De moment, moltes llars d’infants han optat per buscar “solucions alternatives” per intentar sobreviure: han ajustat les condicions laborals de la plantilla docent i han exigit esforços a les famílies.

És el cas de l’escola bressol Drac Màgic, ubicada al districte de l’Eixample de Barcelona, que fins ara rebia unes ajudes de 30.000 euros per curs. Les sis treballadores que cuiden 41 infants han acordat rebaixar la seva jornada laboral i, de retruc, el seu sou. Les tres mestres que fan 40 hores setmanals en faran 35 i les altres tres, que fan mitja jornada, treballaran 17,5 hores. Aquestes retallades horàries i salarials han provocat la primera baixa, la de la cuinera, que no es pot permetre una nova tisorada de sou i ha decidit deixar la feina. L’escola optarà per contractar-ne una altra, però a mitja jornada. “On no arribi ella, l’ajudarem el personal docent”, explica la responsable de l’escola bressol, Francesca Forcadell.

Les mesures, però, no acaben aquí. Al mes de desembre la direcció del centre es reunirà amb els pares per comunicar-los que hauran d’apujar les quotes, entre 20 i 25 euros al mes. Actualment, paguen 219 euros, o 423 amb dinar. “Tot i l’augment, una part que fins ara aportava Ensenyament l’haurem de continuar assumint les llars d’infants. El problema és que no sabem fins quan podrem aguantar aquesta situació”, apunta la directora. De moment, Forcadell ja s’ha quedat sense cobrar en diverses ocasions. També hi ha hagut altres efectes col·laterals com la reducció de compra de material escolar o la redistribució horària del personal per poder aconseguir que cada dia Drac Màgic pugui obrir des de les 9 del matí fins a les 5 de la tarda, tal com ha fet durant els últims 40 anys.

El Patufet, ubicada a l’Hospitalet de Llobregat, té una seixantena de nens. A banda de l’augment de quotes als pares, la llar d’infants ha aplicat des de l’inici d’aquest curs un gruix de retallades. La més important: la reducció d’un 20% del sou i l’eliminació de les pagues extres de les sis mestres. “Les nòmines no arriben als mil euros mensuals”, denuncia una de les treballadores, Montse Fernández, que també és la presidenta de la Coordinadora d’Escoles Bressol de Catalunya. L’entitat agrupa un centenar de llars d’infants, tant privades com públiques i subvencionades. La portaveu de la coordinadora detalla que altres escoles han optat perquè el personal assumeixi les tasques de neteja de les instal·lacions o el servei de menjador. “N’hi ha una part, però, que no ha pogut assumir aquesta pressió econòmica i ja ha començat un degoteig de tancament de centres”, alerta. És el cas de l’escola bressol Daina de Ripoll, que a causa de la reducció d’alumnes -provocada per la crisi econòmica i de la falta d’ajudes de l’administració- va deixar de funcionar al juliol després de 47 anys. Ripoll s’ha quedat amb tres escoles bressol, de les quals només una és de titularitat pública.

Les escoles concertades asseguren que se senten “impotents” davant la passivitat del departament d’Ensenyament. “Quan durant un any busques diners i no en trobes és que no tens cap gana de trobar-los”, denuncia la portaveu de la coordinadora. Alhora, recorden a la conselleria d’Irene Rigau que durant trenta anys han suplert la falta de places d’escoles bressol públiques. “Ara que ho tenen cobert, s’obliden de nosaltres. Ens sentim utilitzades”, coincideixen tant Fernández com Forcadell.

En l’últim any les escoles bressol concertades han mantingut diverses reunions amb representants dels departament d’Ensenyament. El 8 d’abril es van trobar amb la consellera Rigau i el 16 d’octubre amb el director general de centres concertats i privats, Miquel García. “En la primera, Rigau ens va reconèixer que seria difícil la convocatòria de la subvenció i, en la segona, ja no ens van donar cap mena d’esperança”, assegura Fernández.

El Govern hi està treballant

Els centres asseguren que l’única via que els queda és la de la mobilització i recorden que el Parlament va aprovar una moció al juny, en què, entre altres punts, s’instava Ensenyament a “promoure” el pagament d’aquests ajuts en un termini d’un mes. Un mes després els pares i mestres es van concentrar a la plaça Sant Jaume amb el lema “Salvem les subvencions de les escoles bressol”, una mobilització que van repetir el 22 de novembre. Alhora, les llars d’infants han donat a conèixer la seva situació al Síndic de Greuges aquest mateix mes de novembre i han acordat que cada família enviï un escrit dirigit a la consellera en format “carta als Reis”, demanant que els centres recuperin la línia d’ajuts. L’ARA ha intentat parlar amb algun responsable del departament d’Ensenyament. Els portaveus de la conselleria de Rigau han assegurat que “hi estan treballant per trobar una solució” i que al desembre es podria donar a conèixer. Els mateixos portaveus han apuntat com a responsable de la situació les retallades del govern espanyol.

stats