Societat 03/07/2013

Juan Rodrigo "El secret d'un bon ull sempre és la pràctica"

Rodrigo, un dels fotògrafs del 'National Geographic', combina el glamur de la fotografia de moda i la publicitat amb l'aventura dels safaris fotogràfics per l'Àfrica

Inés Cornelles
4 min

Més enllà d'explorar una zona o una espècie animal, Juan Rodrigo (Argentina, 1971) ensenya a África. Los mejores destinos para ver fauna salvaje (National Geographic) un recorregut pels principals parcs nacionals africans. És un llibre bonic i divulgatiu que encantarà als amants de l'Àfrica i de la fotografia.

A qui no es planteja l'Àfrica com a destí el llibre l'animarà a anar-hi?

L'Àfrica és un lloc on, almenys una vegada a la vida, s'ha d'anar. Quan viatgem no deixem de veure el mateix tipus de vida i, en canvi, a l'Àfrica tot és diferent. Normalment, qui hi va hi torna.

És fotògraf de publicitat i moda per a revistes. És compatible amb la fotografia documental?

És compatible però no hi té res a veure. Hi ha dues maneres d'enfocar la fotografia. Una consisteix a reflectir la realitat sense manipular la imatge; no perquè no es pugui a nivell tècnic, sinó perquè seria una falta ètica. L'altra es basa a crear a partir d'una idea.

Quin enfocament prefereix?

Tots dos. És com si jugues a futbol i a handbol. Saps que les regles són diferents, però els dos esports t'agraden. Fent fotos de moda puc ser creatiu. És un camp on fins i tot és més important coordinar un equip -amb la model, l'estilista, el maquillador- que la part fotogràfica. Al llibre d'Àfrica, en canvi, la fotografia és clau perquè es treballa per copsar la realitat sense cap intervenció. Em permet barrejar la fotografia amb el plaer per viatjar.

¿A l'Àfrica viatjava per lliure o amb una agència de viatges d'aventura?

Al llibre hi ha participat molt Miquel Ribas, director de l'agència Kananga, organitzant els viatges i també aportant informació. Per tant, no he fet els viatges del seu catàleg però sí que els ha organitzat l'agència.

Dels parcs nacionals que recomana al llibre, quin destacaria?

Tots són especials. A la zona dels parcs Serengeti i Masai Mara (Tanzània i Kènia) és un espectacle la migració dels nyus. South Luangwa (Zàmbia) és el millor destí del món per veure lleopards, que són molt difícils de veure i no tenen res en comú amb els guepards. Al Parc Nacional de Kruguer (Sud-àfrica) és fàcil veure-hi rinoceronts.

¿Són tantes les diferències entre el guepard i el lleopard?

El guepard caça en espais oberts i de dia. Té les de guanyar perquè caça per velocitat. És fàcil veure'l. Imagina't si és fàcil que tinc amics als quals un guepard els ha pujat al jeep! El lleopard és tot el contrari: lent, nocturn i necessita estar a prop de la presa. S'amaga molt bé i és difícil de veure.

Va viure alguna situació de risc?

Els animals no ataquen cap persona si no és per protegir-se. Els únics animals que ataquen deliberadament les persones són els mosquits. Si veus un lleó, has de quedar-te quiet i mirar-lo. De cara, no t'atacarà. Però si marxes corrent, sí. Els felins veuen alguna cosa que es posa a córrer i, per instint, la persegueixen.

Al llibre explica que safari és una paraula d'evocació exòtica que, en llengua suahili, significa viatge . ¿No creu que també s'associa al pijisme i a les sortides del rei?

D'entrada, hi ha dos tipus de safari, el de caça i el fotogràfic. El de caça no el comparteixo, en absolut. Sí que és veritat que un safari no és un viatge econòmic i, entre cometes, una mica pijo sí que és. Però hi ha moltes opcions, i algunes són força més assequibles que d'altres.

¿Per fer aquestes fotos quant temps ha invertit?

Molt. Han estat diferents viatges. Les fotos del llibre que vaig fer primer són de Botswana, el 2005. Aleshores encara no estava previst el llibre. També hi ha fotos del Congo anteriors al projecte del llibre. Farà tres anys que es va planificar fer-lo.

¿Un cop les fotos fetes, ha requerit molta edició el llibre?

Hi han participat moltes persones. I sí, he intervingut molt en tot el procés. A cada capítol hem hagut de seleccionar entre unes 5.000 fotografies. Seguint la filosofia del National Geographic, el criteri no ha estat el de triar les fotos més maques sinó les que expliquin una història i siguin més representatives de cada zona.

¿Ha anat a les llibreries a veure si el tenen ben exposat?

No em puc queixar perquè on l'he vist el tenien ben col·locat! Això té a veure amb el llibre, que agrada. A més, té un tacte que crida l'atenció.

Què recomana per tornar de les vacances amb fotos boniques?

Hi ha molts factors, però la llum n'és la base. La paraula fotografia ve del grec: foto és llum i grafia dibuix. Per tant, fotografiar és dibuixar en llum. La millor llum és a primera i última hora del dia.

Consell als aficionats: càmera reflex o compacta?

Reflex perquè tu decideixes quan fas la foto. Amb una compacta o un mòbil, des que prems el botó fins que es fa la foto passa mig segon. En un safari a l'Àfrica, amb aquest mig segon t'has pogut perdre el moment. Amb la reflex, a més, pots canviar els objectius i triar diferents funcions.

¿Val més un bon ull o una bona càmera?

Un bon ull, sempre. Com en tot, però, el secret és la pràctica.

stats