POLÈMIC MACROBORDELL
Societat 06/01/2013

El negoci sexual més disputat

Anna Punsí
3 min
EXPECTACIÓ AL PARADISE 
 Dos anys després d'obrir,  el macroprostíbul torna a ser el centre d'atenció, per motius molt diferents. Els atacs rebuts han generat por.

BARCELONAEl propietari del Club Paradise de la Jonquera va repartir cava entre els periodistes el dia que va obrir el seu macroprostíbul. Dos anys després hi torna a haver expectació mediàtica a les portes del local, però el to ha canviat radicalment. La gallina dels ous d'or de José Moreno s'ha convertit en pocs dies en un maldecap després d'una cadena d'amenaces i atacs amb explosius. "Sento molta impotència perquè han aconseguit generar por entre el personal. Jo no en tinc perquè no he fet res dolent, només em dedico a treballar", diu aquest polèmic empresari de l'oci nocturn. Abans d'aquests episodis hi havia llista d'espera de noies que volien treballar-hi. Moreno assegura que ara unes 60 prostitutes han decidit fer les maletes i marxar del Paradise per por i dubtes. Clarissa Velocci, portaveu del col·lectiu de treballadores sexuals Genera reclama atenció per a les dones: "Són amenaces que es dirigeixen al propietari però ningú pensa en elles. Algunes viuen a les habitacions i temen què pot passar si tanquen el local".

José Moreno, conegut en el seu cercle com el Vell, té 60 anys i ha dedicat mitja vida a la lucrativa indústria del sexe. Actualment també és el propietari de l'Eclipse i fins fa un any ho era de l'Eden, que va haver de tancar per la crisi. Va ser condemnat el 2010 a 3 anys de presó per haver afavorit la immigració il·legal en una xarxa d'explotació sexual. Ara depèn del Suprem que el fiquin entre reixes i està pendent d'un altre judici per delictes relatius a la prostitució.

Enveges sota sospita

Moreno es presenta com la víctima d'un complot de la competència. "Aquests atacs són enveges perquè tot i la situació econòmica nosaltres ens anem defensant i tenim clients", remarca per justificar les seves sospites. Creu que algú li vol enfonsar el negoci i calcula que ja ha perdut uns 150.000 euros.

Que sigui un conflicte entre bordells en una zona on el negoci del sexe està tan disputat és també la principal hipòtesi dels Mossos, però encara és aviat i està tot obert. La policia científica ha analitzat meticulosament l'Opel Astra que el 23 de desembre quatre encaputxats van deixar al pàrquing del prostíbul amb un artefacte fet amb dinamita, TNT i dues bombones de butà. El cotxe havia estat robat a Castelló d'Empúries. El Porsche Cayenne que van cremar a Capmany i la moto que van fer servir el 12 de desembre per llançar dos explosius havien estat sostrets a França. La irrupció d'aquest macroprostíbul l'any 2010 al costat de la frontera amb 80 habitacions i capacitat per a 200 noies va posar en alerta els propietaris dels altres dos grans locals de l'Alt Empordà, el Lady's Dallas i el Madam's, tots dos al peu de la N-II i a 6 km de distància.

Empresaris que s'espien

Aleshores Moreno va desplegar tots els artificis per atraure públic potencial del sud de França. Els resultats no es van fer esperar. La resta de locals es van buidar de clients i moltes noies van marxar al flamant prostíbul. Als bordells on havien treballat van aparèixer cartells que les advertien: "Si aneu a provar sort al Paradise no cal que torneu". La competència és tan forta que es vigilen entre ells, fan ofertes agressives i rondes per veure qui abaixa més tard la persiana. Els responsables del Club Gran Madam's de Capmany, que des del 2004 ocupa un antic hotel amb 48 habitacions, neguen les insinuacions de Moreno. "Els atacs ens perjudiquen a tots perquè la informació que arriba a la clientela francesa és que es posen explosius als prostíbuls d'aquí i la gent no distingeix entre els uns i els altres". Neguen que se n'hagin beneficiat i creuen que situar-los al centre de les sospites és "una pallassada". El propietari del Paradise riu quan se li pregunta si porta guardaespatlles i si ha fet tractes amb grups criminals: "La meva única màfia és el banc, que m'ha deixat diners". El que sí que ha blindat és l'edifici. Davant les llampants palmeres de neó de la façana hi ha col·locat tanques i instal·larà una dotzena de càmeres més.

stats